StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: PROCESIJA 291. GODINU ZA REDOM

Pogledajte kako su Arbanasi proslavili svetkovinu Majke Božje Loretske

Piše IN
10. svibnja 2017. - 23:52
gospa_loretska19-100517_resize.JPG

Koncelebriranom svetom misom i tradicionalnom procesijom kroz mjesto, u srijedu je u župi Gospe Loretske u zadarskim Arbanasima svečano proslavljena zavjetna svetkovina Majke Božje Loretske, tzv. Arbanaško čudo. Svetkovina se održava u kontinuitetu već 291 godinu od vremena doseljenja Arbanasa iz okolice Skadra na zadarsko područje pod vodstvom barskog i zadarskog nadbiskupa Vicka Zmajevića.

Tradicionalnu procesiju za kipom Gospe Loretske kroz Arbanase i svečanu koncelebriranu misu predvodio je pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. Prije svete mise arbanaški puk u crkvu je unio okićeni kip Gospe Loretske i postavio ga na oltar. Misnom slavlju prisustvovao je veliki broj Arbanasa i Zadrana svih generacija pristiglih sa svih strana svijeta kojima je ovo jedan od najvažnijih dana u godini. Među mnoštvom vjernika bio je i zadarski gradonačelnik i rođeni Arbanas Božidar Kalmeta sa suprugom te brojni političari iz HDZ-a koji se kandidiraju na predstojećim lokalnim izborima, kao što su kandidat za gradonačelnika dr. Branko Dukić i njegovi zamjenici Jagoda Surać i Ante Babić te kandidat za zadarskog župana Božidar Longin.

Pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski u svojoj je propovijedi posebno istaknuo problem depopulacije Hrvatske i odlazak mladih i školovanih ljudi iz zemlje čime se dovodi u pitanje opstojnost naroda. Također je ukazao na negativne demografske trendove koji prijete izumiranju Hrvata.

Nakon završetka svete mise na Trgu Gospe Loretske formirana je procesija za kipom Gospe Loretske ukrašenu cvijetnim vijencima i zlatnim lančićima. Za kipom su krenule stotine vjernika pjevajući tradicionalne pjesme u čast nebeske zaštitnice Arbanasa. Nakon prolaska procesije kroz staro arbanaško naselje i povratkom na Trg vjernici su po običaju prilazili kipu i dodirivali ga, a potom i prolazili ispod njega dok su ga nosači držali na ramenima.

Završetkom procesije ispred crkve je započeo zabavni program s grupom Calypso te bogatom etno i gastro ponudom.

Večer prije 10. svibnja, a u sklopu proslave Dana Gospe Loretske, u Gradskoj loži u Zadru je predstavljena knjiga "Udžbenik arbanaškoga govora s arbanaško-hrvatskim i hrvatsko-arbanaškim glosarom" autorice dr. sc. Maximiljane Barančić. Gospođa Barančić je predsjednica Kulturno umjetničkog društva "Vicko Zmajević" iz Arbanasa i jedna od samo nekoliko desetaka preostalih živih govornika arbanaškog jezika.

02. lipanj 2024 07:26