stdClass Object ( [id] => 1383157 [title] => Vodič za trudnice: smiju li koristiti boju za kosu i dezodoranse, gelirati nokte...? Ginekolog otkriva što šteti bebi [alias] => vodic-za-trudnice-smiju-li-koristiti-boju-za-kosu-dezodoranse-gelirane-nokte-ginekolog-otkriva-sto-steti-bebi [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što ne bi trebalo raditi tijekom devet, odnosno deset mjeseci koliko traje trudnoća - mnoge se žene zapitaju onog trenutka kada vide plusić na testu za trudnoću.

Prvo što svaka trudnica, pušačica, pomisli jest to da će odmah prestati pušiti i to svaki ginekolog zagovara. Jer zdravlje djeteta je najvažnije i većina budućih majki sebe automatski stavi na "drugo mjesto", pa tako i svoje poroke.

Međutim, to je tek jedna od stvari koje se među mamama, na društvenim mrežama, u medijima savjetuju da ih treba okončati za vrijeme trudnoće. Tu su i druge navike, koje smo do trudnoće radili po deafultu poput bojanja kose, odlazak na "nokte", jedenja namirnica poput tune ili druge plave ribe koja sadrži veću količinu žive, a koje navodno nisu preporučljive za plod, jedenja suhomesnatih i nedovoljno termički obrađenih namirnica koje su sad upitne... A tek kvarcanje, odlazak na jako sunce, bazeni, usisavanje kuće, baratanje sredstvima za čišćenje, konzumiranje gaziranih pića... Popis je podugačak. A tek za vrijeme dojenja...

Što je od ovog istina, i što se doista ne bi smjelo raditi za vrijeme trudnoće i dojenja, odgovorio nam je specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije doc. dr. sc. Ivan Palada, dr. med.

Može li se bojiti kosa u trudnoći?

Sve boje za kosu sadrže kemikalije koje vlasište ne upija ili minimalno apsorbira ako je zdravo. Svejedno je najbolje pričekati protek prvih 14 tjedana trudnoće s bojenjem kose, kako bi se eventualni rizik da će kemijske tvari iz boje i njihova minimalna apsorpcija naškoditi djetetu izbjegao. Ako se radi o 2. ili 3. tromjesečju, bojenje kose ne bi trebalo utjecati na razvoj djeteta, međutim trudnoća može utjecati na normalno stanje kose, pa je vrijedno upamtiti da kosa može drukčije reagirati na bojenje nego inače.

Je li sigurno uređivati nokte tijekom trudnoće?

Vrlo su ograničena istraživanja o zdravstvenim učincima tretmana noktiju - poput geliranja noktiju - tijekom trudnoće.

Pitanje potencijalne apsorpcije kemikalija koje mogu dospjeti u tijelo i njihov utjecaj na razvoj djeteta su često predmet brige. Smatra se da je pri "normalnim" razinama izloženosti mala vjerojatnost da će kemikalije ući u krvotok i utjecati na fetalni razvoj.

Jedna od iznimaka je kemikalija metil metakrilat. Ona može biti prisutna u nekim sredstvima za lijepljenje lažnih noktiju i nije sigurna za primjenu.

---

image

Vrlo su ograničena istraživanja o zdravstvenim učincima tretmana noktiju - poput geliranja noktiju - tijekom trudnoće

Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp
---

Je li sigurno koristiti kabine za sunčanje/solarij u trudnoći?

UV svjetlo iz solarija ne može prodrijeti do maternice i stoga se ne očekuje da izravno našteti djetetu. Međutim, postoji teoretska zabrinutost (temeljena na rezultatima pokusa na životinjama) da bi uporaba u prvom tromjesečju mogla povećati majčinu tjelesnu temperaturu, čime se može smanjiti razina folne kiseline u tijelu, a time postoji mogućnost oštećenja neuralne cijevi i nastanak spine bifide u djeteta.

Svim trudnicama se svakako savjetuje uzimanje 400 mikrograma folne kiseline dnevno tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Studije na trudnicama nisu dopuštene, te stoga ni jedna studija nije direktno istraživala može li povećanje tjelesne temperature uzrokovano upotrebom solarija konkretno utjecati na bebu u maternici. Međutim, opažajne studije o učincima izloženosti drugim vanjskim izvorima topline u trudnoći općenito su umirujuće.

Pušenje tijekom trudnoće

- Pušenje izlaže majku i dijete povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih problema. Pasivno pušenje također može utjecati na nerođeno dijete. Studije pokazuju da 10% trudnica puši tijekom trudnoće.

Zbog pušenja u trudnoći značajno raste rizik od niza problema, uključujući pobačaj i prijevremeni porođaj. Dvaput je veća vjerojatnost da će se roditi dijete male porođajne težine u usporedbi s majkom koja ne puši. Bebe niske porođajne težine izložene su većem riziku od smrti i osjetljivije su na infekcije, poteškoćama s disanjem i dugotrajnim zdravstvenim problemima u odrasloj dobi.

Što se više cigareta puši tijekom trudnoće, to je veći rizik od komplikacija. Samo smanjenje broja cigareta ne smanjuje značajno većinu rizika te je potpuni prestanak pušenja u ranoj fazi trudnoće jedini izbor i najbolje štiti zdravlje majke i djeteta, savjetuje dr. Ivan Palada.

Što je s upotrebom alkohola tijekom trudnoće?

Alkohol iz majčine krvi prelazi u bebu kroz posteljicu. Konzumacija alkohola tijekom trudnoće može uzrokovati pobačaj, intrauterinu smrt djeteta i niz doživotnih fizičkih, bihevioralnih i intelektualnih poteškoća.

Ne postoji poznata sigurna količina alkohola tijekom trudnoće, kao što ne postoji sigurno vrijeme za konzumiranje alkohola tijekom trudnoće. Alkohol može uzrokovati probleme za bebu tijekom cijele trudnoće, uključujući i prije nego što žena sazna da je trudna. Konzumacija alkohola u prva tri mjeseca trudnoće može uzrokovati abnormalne crte lica djeteta, a problemi s rastom i središnjim živčanim sustavom (npr. mala porođajna težina, problemi u ponašanju) se mogu zbog upotrebe alkohola pojaviti bilo kada tijekom trudnoće. Mozak djeteta razvija se tijekom cijele trudnoće i na njega negativno može utjecati izloženost alkoholu u bilo kojem trenutku.

Nikada nije kasno prestati konzumirati alkohol, jer će prestanak upotrebe alkohola značajno poboljšati bebino zdravlje i dobrobit.

---

image

Specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije doc. dr. sc. Ivan Palada, dr. med.

Privatni album
---

Plivanje/kupanje tijekom trudnoće?

Prema Američkoj udruzi ginekologa i opstetričara, plivanje je jedan od najsigurnijih oblika tjelovježbe tijekom trudnoće.

Samo plivanje je također preporučeni način vježbanja tijekom potpomognute oplodnje (IVF) zbog značajnih zdravstvenih dobrobiti koje nudi. Plivanje je vježba s opterećenjem koja gradi snagu i aerobni kapacitet, te je moguće odraditi siguran trening čak i u kasnoj trudnoći.

Ono na što treba obratiti pažnju i izbjegavati tijekom trudnoće je plivanje i/ili dugotrajni boravak u vrlo toploj vodi. Korištenje vrućih bazena, kupki ili bilo kojih drugih izvora topline tijekom trudnoće treba pažljivo ograničiti, osobito u prvom tromjesečju, jer porast tjelesne temperature zbog potapanja u vruću vodu može rezultirati abnormalnostima u trudnoći.

Što se tiče zabrinutosti zbog plivanja u bazenu ili drugom okruženju s klorom, treba spomenuti da ni jedna studija ne sugerira negativan utjecaj na razvoj trudnoće/djeteta.

Je li dezodorans siguran tijekom trudnoće i koji treba koristiti?

Tijekom trudnoće gotovo sve trudnice na prvo mjesto stavljaju načelo sigurnosti djeteta. Međutim, ako trudnica pati od neugodnog mirisa ispod pazuha, bez uporabe određenih pomagala stanje će se samo pogoršati.

Trudnice se najčešće ne usuđuju koristiti konvencionalne dezodoranse jer se boje da će kemikalije u njima više ili manje utjecati na dijete. Prema riječima stručnjaka, trudnice smiju koristiti dezodorans, ali je nužno da bude napravljen od organskih prirodnih spojeva i bez prisustva teških metala.

Upotreba lijekova u trudnoći i dojenju

Neki lijekovi su sigurni za uzimanje tijekom trudnoće, dok drugi lijekovi mogu imati jako štetne učinke na nerođeno dijete. Većini lijekova je dodijeljena jedna od pet FDA kategorija kako bi se lakše identificirala potencijalna razina rizika. Vrlo je važno provjeriti svaki lijek, uključujući lijekove bez recepta i prirodne dodatke prehrani, kako bi se znalo jesu li sigurni za uzimanje tijekom trudnoće. Ovo je posebno važno tijekom prvog tromjesečja trudnoće, kritičnog razdoblja za razvoj embrija.

Lijekovi također mogu prijeći u majčino mlijeko u malim količinama. Dok je većina lijekova sigurna za uzimanje majke i neće uzrokovati nikakvu štetu djetetu koje doji, neki lijekovi kao što su citotoksični agensi, litij, radiofarmaci i retinoidi se moraju obavezno izbjegavati.

Uvijek je potrebno konzultirati se sa svojim liječnikom u svezi korištenja lijekova tijekom trudnoće ili dojenja.

---

image

Većina poslova čišćenja se može nastaviti i u trudnoći. Postoje ipak neke posebnosti i dodatne mjere opreza koje treba poduzeti

/Shutterstock
---

Je li sigurno nastaviti čistiti kućanstvo tijekom trudnoće?

Općenito, kao i kod tjelesne aktivnosti tijekom trudnoće, većina poslova čišćenja se može nastaviti i u trudnoći.

Postoje ipak neke posebnosti i dodatne mjere opreza koje treba poduzeti kada je u pitanju uobičajena rutina čišćenja i kućanskih poslova u trudnoći.

Brisanje i usisavanje mogu uzrokovati išijas, bolnu upalu ishijadičnog živca. Tijekom trudnoće povećana težina maternice vrši pritisak na živac, a sami kućni poslovi zahtijevaju naginjanje prema naprijed pod kutom koji mogu pogoršati stanje. Ako se slične tegobe pojave, preporuka je takve radnje izbjegavati.

Čišćenje obično uključuje korištenje kemikalija koje bi trudnice trebale izbjegavati kad god je to moguće. Ako nešto neugodno miriše, onda se toga treba i kloniti. Treba razmisliti o korištenju jednostavnih sredstava za čišćenje sa sastojcima kao što su ocat, limunov sok i soda bikarbona.

Općenito, čišćenje tijekom trudnoće je sigurno, pod uvjetom da se slijede mjere opreza kao što su izbjegavanje udisanja neugodnih para, uz korištenje zaštitnih rukavica i korištenje proizvoda za čišćenje koji su sigurni za trudnoću. Čišćenje kutije s pijeskom ako imate kućnu mačku obavezno treba prepustiti nekom drugom zbog mogućih infektivnih rizika. Svakako, ako održavanje i obaveza oko čišćenja postane previše, nemojte se bojati zatražiti pomoć.

Svesti izloženost živi na minimum

Što doista treba izbjegavati od hrane i pića?

Kada žena ostvari trudnoću, dobit će mnoštvo informacija o hrani koju treba izbjegavati ili ograničiti.

Ovi savjeti se uglavnom odnose na živu, s ciljem smanjenja izloženosti trudnice i izbjegavanja štetnih učinaka na neurorazvoj fetusa. Živa je široko rasprostranjen kemijski element prisutan u okolišu, a do izloženosti može doći preko zubnih amalgama, kozmetike i nekih prehrambenih proizvoda, prvenstveno ribe, u kojima se nakuplja iz kontaminiranih vodenih okoliša. Akutna toksičnost kod ljudi povezana je s teškim neurološkim simptomima i konačno smrću.

Budući da živa prolazi kroz posteljicu, pretpostavlja se da je fetus osjetljiv na njezine toksične učinke, koji su pojačani osjetljivošću živčanog sustava koji se brzo razvija. Stoga se preporučuje da trudnice svedu izloženost živi na minimum.

Što se tiče konzumacije suhomesnatih proizvoda poput pršuta, nema zabrana pod uvjetom da je meso propisno pregledano od nadležnih veterinarskih službi i da se koristi u razumnim količinama zbog prekomjernog unosa kalorija i soli.

Često se postavlja pitanje konzumacije gaziranih pića tijekom trudnoće. Gazirana pića obično sadrže visoke razine šećera, kofeina i umjetnih dodataka koji mogu imati negativan učinak na majku i bebu u razvoju.

Jedna od drugih glavnih briga kod konzumiranja gaziranih pića je visok sadržaj šećera. Pretjerani unos šećera u trudnoći može dovesti do gestacijskog dijabetesa, stanja koje utječe na razinu šećera u krvi majke i može povećati rizik od komplikacija tijekom trudnoće. Osim toga, kofein koji se nalazi u gaziranim pićima može proći kroz posteljicu i utjecati na razvoj bebe. Svakako je potrebno ograničiti unos kofeina tijekom trudnoće kako bi se izbjegli mogući problemi.

Pretjerana konzumacija gaziranih pića štetna je za zdravlje.

Povremeno uzimanje tijekom trudnoće smatra se sigurnim, ali učestala konzumacija može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije nego što redovito konzumirate bilo koje piće tijekom trudnoće osim vode.

---

image

Većina poslova čišćenja se može nastaviti i u trudnoći. Postoje ipak neke posebnosti i dodatne mjere opreza koje treba poduzeti

/Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MITOVI I ISTINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => MITOVI I ISTINE 2 0 11242 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-18 09:08:06 [created_by] => 3193 [created_by_alias] => Nina Glučina Ramadža [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-23 17:48:54 [modified_by] => 3193 [publish_up] => 2024-04-23 16:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vodič za trudnice: smiju li koristiti boju za kosu i dezodoranse, gelirati nokte...? Ginekolog otkriva što šteti bebi page_title=Vodič za trudnice: smiju li koristiti boju za kosu i dezodoranse, gelirati nokte...? Ginekolog otkriva što šteti bebi [metakey] => trudnice, vodič za trudnice , [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26993172.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26894877.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26993185.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26521055.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26076806.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/18\/26895033.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","\/Shutterstock","Privatni album","Microgen Images\/science Photo Li\/Science Photo Library Via Afp","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160to je tek mit, a \u0161to se doista ne bi smjelo raditi za vrijeme trudno\u0107e i dojenja?<\/p>","","

Specijalist ginekologije i opstetricije, u\u017ei specijalist humane reprodukcije doc. dr. sc. Ivan Palada, dr. med.<\/p>","

Vrlo su ograni\u010dena istra\u017eivanja o zdravstvenim u\u010dincima tretmana noktiju - poput geliranja noktiju - tijekom trudno\u0107e<\/p>","

Preporu\u010duje se da trudnice svedu izlo\u017eenost \u017eivi na minimum.\u00a0Do izlo\u017eenosti mo\u017ee do\u0107i preko zubnih amalgama, kozmetike i nekih prehrambenih proizvoda, prvenstveno ribe<\/p>","

Ve\u0107ina poslova \u010di\u0161\u0107enja se mo\u017ee nastaviti i u trudno\u0107i. Postoje ipak neke posebnosti i dodatne mjere opreza koje treba poduzeti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26993172_1920.jpg":"1920x1080","k_26993172_1280.jpg":"1280x1280","k_26993172_1024.jpg":"1024x1024","k_26993172_640.jpg":"640x640","k_26993172_480.jpg":"480x480","k_26993172_340.jpg":"340x340","k_26993172_220.jpg":"220x220","o_26993172_1280.jpg":"1280x853","o_26993172_1024.jpg":"1024x682","o_26993172_640.jpg":"640x426","o_26993172_480.jpg":"480x320","o_26993172_340.jpg":"340x226","o_26993172_220.jpg":"220x146","h_26993172_1280.jpg":"1280x854","h_26993172_1024.jpg":"1024x683","h_26993172_640.jpg":"640x427","h_26993172_480.jpg":"480x320","h_26993172_340.jpg":"340x227","h_26993172_220.jpg":"220x147","pp_26993172_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993172_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993172_640.jpg":"640x814","pp_26993172_480.jpg":"480x611","pp_26993172_340.jpg":"340x432","pp_26993172_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_26894877_1920.jpg":"1920x1080","k_26894877_1280.jpg":"1280x1280","k_26894877_1024.jpg":"1024x1024","k_26894877_640.jpg":"640x640","k_26894877_480.jpg":"480x480","k_26894877_340.jpg":"340x340","k_26894877_220.jpg":"220x220","o_26894877_1280.jpg":"1280x853","o_26894877_1024.jpg":"1024x683","o_26894877_640.jpg":"640x426","o_26894877_480.jpg":"480x320","o_26894877_340.jpg":"340x226","o_26894877_220.jpg":"220x146","h_26894877_1280.jpg":"1280x854","h_26894877_1024.jpg":"1024x683","h_26894877_640.jpg":"640x427","h_26894877_480.jpg":"480x320","h_26894877_340.jpg":"340x227","h_26894877_220.jpg":"220x147","pp_26894877_1280.jpg":"1280x1628","pp_26894877_1024.jpg":"1024x1303","pp_26894877_640.jpg":"640x814","pp_26894877_480.jpg":"480x611","pp_26894877_340.jpg":"340x432","pp_26894877_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1704x1715","hd_26993185_1920.jpg":"1920x1080","k_26993185_1280.jpg":"1280x1280","k_26993185_1024.jpg":"1024x1024","k_26993185_640.jpg":"640x640","k_26993185_480.jpg":"480x480","k_26993185_340.jpg":"340x340","k_26993185_220.jpg":"220x220","o_26993185_1280.jpg":"1280x1288","o_26993185_1024.jpg":"1024x1030","o_26993185_640.jpg":"640x644","o_26993185_480.jpg":"480x483","o_26993185_340.jpg":"340x342","o_26993185_220.jpg":"220x221","h_26993185_1280.jpg":"1280x854","h_26993185_1024.jpg":"1024x683","h_26993185_640.jpg":"640x427","h_26993185_480.jpg":"480x320","h_26993185_340.jpg":"340x227","h_26993185_220.jpg":"220x147","pp_26993185_1280.jpg":"1280x1628","pp_26993185_1024.jpg":"1024x1303","pp_26993185_640.jpg":"640x814","pp_26993185_480.jpg":"480x611","pp_26993185_340.jpg":"340x432","pp_26993185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_26521055_1920.jpg":"1920x1080","k_26521055_1280.jpg":"1280x1280","k_26521055_1024.jpg":"1024x1024","k_26521055_640.jpg":"640x640","k_26521055_480.jpg":"480x480","k_26521055_340.jpg":"340x340","k_26521055_220.jpg":"220x220","o_26521055_1280.jpg":"1280x853","o_26521055_1024.jpg":"1024x683","o_26521055_640.jpg":"640x426","o_26521055_480.jpg":"480x320","o_26521055_340.jpg":"340x226","o_26521055_220.jpg":"220x146","h_26521055_1280.jpg":"1280x854","h_26521055_1024.jpg":"1024x683","h_26521055_640.jpg":"640x427","h_26521055_480.jpg":"480x320","h_26521055_340.jpg":"340x227","h_26521055_220.jpg":"220x147","pp_26521055_1280.jpg":"1280x1628","pp_26521055_1024.jpg":"1024x1303","pp_26521055_640.jpg":"640x814","pp_26521055_480.jpg":"480x611","pp_26521055_340.jpg":"340x432","pp_26521055_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26076806_1920.jpg":"1920x1080","k_26076806_1280.jpg":"1280x1280","k_26076806_1024.jpg":"1024x1024","k_26076806_640.jpg":"640x640","k_26076806_480.jpg":"480x480","k_26076806_340.jpg":"340x340","k_26076806_220.jpg":"220x220","o_26076806_1280.jpg":"1280x853","o_26076806_1024.jpg":"1024x682","o_26076806_640.jpg":"640x426","o_26076806_480.jpg":"480x320","o_26076806_340.jpg":"340x226","o_26076806_220.jpg":"220x146","h_26076806_1280.jpg":"1280x854","h_26076806_1024.jpg":"1024x683","h_26076806_640.jpg":"640x427","h_26076806_480.jpg":"480x320","h_26076806_340.jpg":"340x227","h_26076806_220.jpg":"220x147","pp_26076806_1280.jpg":"1280x1628","pp_26076806_1024.jpg":"1024x1303","pp_26076806_640.jpg":"640x814","pp_26076806_480.jpg":"480x611","pp_26076806_340.jpg":"340x432","pp_26076806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_26895033_1920.jpg":"1920x1080","k_26895033_1280.jpg":"1280x1280","k_26895033_1024.jpg":"1024x1024","k_26895033_640.jpg":"640x640","k_26895033_480.jpg":"480x480","k_26895033_340.jpg":"340x340","k_26895033_220.jpg":"220x220","o_26895033_1280.jpg":"1280x853","o_26895033_1024.jpg":"1024x683","o_26895033_640.jpg":"640x426","o_26895033_480.jpg":"480x320","o_26895033_340.jpg":"340x226","o_26895033_220.jpg":"220x146","h_26895033_1280.jpg":"1280x854","h_26895033_1024.jpg":"1024x683","h_26895033_640.jpg":"640x427","h_26895033_480.jpg":"480x320","h_26895033_340.jpg":"340x227","h_26895033_220.jpg":"220x147","pp_26895033_1280.jpg":"1280x1628","pp_26895033_1024.jpg":"1024x1303","pp_26895033_640.jpg":"640x814","pp_26895033_480.jpg":"480x611","pp_26895033_340.jpg":"340x432","pp_26895033_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7398723 Threads: 3 Questions: 1528977888 Slow queries: 4649239 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110613342 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/vodic-za-trudnice-smiju-li-koristiti-boju-za-kosu-dezodoranse-gelirane-nokte-ginekolog-otkriva-sto-steti-bebi-1383157 [printLink] => /mozaik/zdravlje/vodic-za-trudnice-smiju-li-koristiti-boju-za-kosu-dezodoranse-gelirane-nokte-ginekolog-otkriva-sto-steti-bebi-1383157?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 417351 [name] => trudnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trudnice [link] => /tag/trudnice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756619 [name] => vodič za trudnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-23 18:08:57 [main_article_id] => 0 [alias] => vodic-za-trudnice [link] => /tag/vodic-za-trudnice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MITOVI I ISTINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vodič za trudnice: smiju li koristiti boju za kosu i dezodoranse, gelirati nokte...? Ginekolog otkriva što šteti bebi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3193 [name] => Nina Glučina Ramadža [username] => nina-glu-ina-ramad-a [email] => nina-glu-ina-ramad-a@sd.hr [password] => $2y$10$nKb.j.rMNdy29P223J8I.OFqjhRk6NdbPWmkIXW215PoaPsMKzB/2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nina-glucina-ramadza-3193 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1711 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9c267e9dcfa64cb269b2da69290eda57?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26993172.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Što je tek mit, a što se doista ne bi smjelo raditi za vrijeme trudnoće i dojenja?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26993172.jpg [title] =>

Što je tek mit, a što se doista ne bi smjelo raditi za vrijeme trudnoće i dojenja?

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26894877.jpg [title] => /Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26993185.jpg [title] =>

Specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije doc. dr. sc. Ivan Palada, dr. med.

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26521055.jpg [title] =>

Vrlo su ograničena istraživanja o zdravstvenim učincima tretmana noktiju - poput geliranja noktiju - tijekom trudnoće

Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26076806.jpg [title] =>

Preporučuje se da trudnice svedu izloženost živi na minimum. Do izloženosti može doći preko zubnih amalgama, kozmetike i nekih prehrambenih proizvoda, prvenstveno ribe

/Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/18/26895033.jpg [title] =>

Većina poslova čišćenja se može nastaviti i u trudnoći. Postoje ipak neke posebnosti i dodatne mjere opreza koje treba poduzeti

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što ne bi trebalo raditi tijekom devet, odnosno deset mjeseci koliko traje trudnoća - mnoge se žene zapitaju onog trenutka kada vide plusić na testu za trudnoću.

Prvo što svaka trudnica, pušačica, pomisli jest to da će odmah prestati pušiti i to svaki ginekolog zagovara. Jer zdravlje djeteta je najvažnije i većina budućih majki sebe automatski stavi na "drugo mjesto", pa tako i svoje poroke.

Međutim, to je tek jedna od stvari koje se među mamama, na društvenim mrežama, u medijima savjetuju da ih treba okončati za vrijeme trudnoće. Tu su i druge navike, koje smo do trudnoće radili po deafultu poput bojanja kose, odlazak na "nokte", jedenja namirnica poput tune ili druge plave ribe koja sadrži veću količinu žive, a koje navodno nisu preporučljive za plod, jedenja suhomesnatih i nedovoljno termički obrađenih namirnica koje su sad upitne... A tek kvarcanje, odlazak na jako sunce, bazeni, usisavanje kuće, baratanje sredstvima za čišćenje, konzumiranje gaziranih pića... Popis je podugačak. A tek za vrijeme dojenja...

Što je od ovog istina, i što se doista ne bi smjelo raditi za vrijeme trudnoće i dojenja, odgovorio nam je specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije doc. dr. sc. Ivan Palada, dr. med.

Može li se bojiti kosa u trudnoći?

Sve boje za kosu sadrže kemikalije koje vlasište ne upija ili minimalno apsorbira ako je zdravo. Svejedno je najbolje pričekati protek prvih 14 tjedana trudnoće s bojenjem kose, kako bi se eventualni rizik da će kemijske tvari iz boje i njihova minimalna apsorpcija naškoditi djetetu izbjegao. Ako se radi o 2. ili 3. tromjesečju, bojenje kose ne bi trebalo utjecati na razvoj djeteta, međutim trudnoća može utjecati na normalno stanje kose, pa je vrijedno upamtiti da kosa može drukčije reagirati na bojenje nego inače.

Je li sigurno uređivati nokte tijekom trudnoće?

Vrlo su ograničena istraživanja o zdravstvenim učincima tretmana noktiju - poput geliranja noktiju - tijekom trudnoće.

Pitanje potencijalne apsorpcije kemikalija koje mogu dospjeti u tijelo i njihov utjecaj na razvoj djeteta su često predmet brige. Smatra se da je pri "normalnim" razinama izloženosti mala vjerojatnost da će kemikalije ući u krvotok i utjecati na fetalni razvoj.

Jedna od iznimaka je kemikalija metil metakrilat. Ona može biti prisutna u nekim sredstvima za lijepljenje lažnih noktiju i nije sigurna za primjenu.

---

image

Vrlo su ograničena istraživanja o zdravstvenim učincima tretmana noktiju - poput geliranja noktiju - tijekom trudnoće

Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp
---

Je li sigurno koristiti kabine za sunčanje/solarij u trudnoći?

UV svjetlo iz solarija ne može prodrijeti do maternice i stoga se ne očekuje da izravno našteti djetetu. Međutim, postoji teoretska zabrinutost (temeljena na rezultatima pokusa na životinjama) da bi uporaba u prvom tromjesečju mogla povećati majčinu tjelesnu temperaturu, čime se može smanjiti razina folne kiseline u tijelu, a time postoji mogućnost oštećenja neuralne cijevi i nastanak spine bifide u djeteta.

Svim trudnicama se svakako savjetuje uzimanje 400 mikrograma folne kiseline dnevno tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Studije na trudnicama nisu dopuštene, te stoga ni jedna studija nije direktno istraživala može li povećanje tjelesne temperature uzrokovano upotrebom solarija konkretno utjecati na bebu u maternici. Međutim, opažajne studije o učincima izloženosti drugim vanjskim izvorima topline u trudnoći općenito su umirujuće.

Pušenje tijekom trudnoće

- Pušenje izlaže majku i dijete povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih problema. Pasivno pušenje također može utjecati na nerođeno dijete. Studije pokazuju da 10% trudnica puši tijekom trudnoće.

Zbog pušenja u trudnoći značajno raste rizik od niza problema, uključujući pobačaj i prijevremeni porođaj. Dvaput je veća vjerojatnost da će se roditi dijete male porođajne težine u usporedbi s majkom koja ne puši. Bebe niske porođajne težine izložene su većem riziku od smrti i osjetljivije su na infekcije, poteškoćama s disanjem i dugotrajnim zdravstvenim problemima u odrasloj dobi.

Što se više cigareta puši tijekom trudnoće, to je veći rizik od komplikacija. Samo smanjenje broja cigareta ne smanjuje značajno većinu rizika te je potpuni prestanak pušenja u ranoj fazi trudnoće jedini izbor i najbolje štiti zdravlje majke i djeteta, savjetuje dr. Ivan Palada.

Što je s upotrebom alkohola tijekom trudnoće?

Alkohol iz majčine krvi prelazi u bebu kroz posteljicu. Konzumacija alkohola tijekom trudnoće može uzrokovati pobačaj, intrauterinu smrt djeteta i niz doživotnih fizičkih, bihevioralnih i intelektualnih poteškoća.

Ne postoji poznata sigurna količina alkohola tijekom trudnoće, kao što ne postoji sigurno vrijeme za konzumiranje alkohola tijekom trudnoće. Alkohol može uzrokovati probleme za bebu tijekom cijele trudnoće, uključujući i prije nego što žena sazna da je trudna. Konzumacija alkohola u prva tri mjeseca trudnoće može uzrokovati abnormalne crte lica djeteta, a problemi s rastom i središnjim živčanim sustavom (npr. mala porođajna težina, problemi u ponašanju) se mogu zbog upotrebe alkohola pojaviti bilo kada tijekom trudnoće. Mozak djeteta razvija se tijekom cijele trudnoće i na njega negativno može utjecati izloženost alkoholu u bilo kojem trenutku.

Nikada nije kasno prestati konzumirati alkohol, jer će prestanak upotrebe alkohola značajno poboljšati bebino zdravlje i dobrobit.

---

image

Specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije doc. dr. sc. Ivan Palada, dr. med.

Privatni album
---

Plivanje/kupanje tijekom trudnoće?

Prema Američkoj udruzi ginekologa i opstetričara, plivanje je jedan od najsigurnijih oblika tjelovježbe tijekom trudnoće.

Samo plivanje je također preporučeni način vježbanja tijekom potpomognute oplodnje (IVF) zbog značajnih zdravstvenih dobrobiti koje nudi. Plivanje je vježba s opterećenjem koja gradi snagu i aerobni kapacitet, te je moguće odraditi siguran trening čak i u kasnoj trudnoći.

Ono na što treba obratiti pažnju i izbjegavati tijekom trudnoće je plivanje i/ili dugotrajni boravak u vrlo toploj vodi. Korištenje vrućih bazena, kupki ili bilo kojih drugih izvora topline tijekom trudnoće treba pažljivo ograničiti, osobito u prvom tromjesečju, jer porast tjelesne temperature zbog potapanja u vruću vodu može rezultirati abnormalnostima u trudnoći.

Što se tiče zabrinutosti zbog plivanja u bazenu ili drugom okruženju s klorom, treba spomenuti da ni jedna studija ne sugerira negativan utjecaj na razvoj trudnoće/djeteta.

Je li dezodorans siguran tijekom trudnoće i koji treba koristiti?

Tijekom trudnoće gotovo sve trudnice na prvo mjesto stavljaju načelo sigurnosti djeteta. Međutim, ako trudnica pati od neugodnog mirisa ispod pazuha, bez uporabe određenih pomagala stanje će se samo pogoršati.

Trudnice se najčešće ne usuđuju koristiti konvencionalne dezodoranse jer se boje da će kemikalije u njima više ili manje utjecati na dijete. Prema riječima stručnjaka, trudnice smiju koristiti dezodorans, ali je nužno da bude napravljen od organskih prirodnih spojeva i bez prisustva teških metala.

Upotreba lijekova u trudnoći i dojenju

Neki lijekovi su sigurni za uzimanje tijekom trudnoće, dok drugi lijekovi mogu imati jako štetne učinke na nerođeno dijete. Većini lijekova je dodijeljena jedna od pet FDA kategorija kako bi se lakše identificirala potencijalna razina rizika. Vrlo je važno provjeriti svaki lijek, uključujući lijekove bez recepta i prirodne dodatke prehrani, kako bi se znalo jesu li sigurni za uzimanje tijekom trudnoće. Ovo je posebno važno tijekom prvog tromjesečja trudnoće, kritičnog razdoblja za razvoj embrija.

Lijekovi također mogu prijeći u majčino mlijeko u malim količinama. Dok je većina lijekova sigurna za uzimanje majke i neće uzrokovati nikakvu štetu djetetu koje doji, neki lijekovi kao što su citotoksični agensi, litij, radiofarmaci i retinoidi se moraju obavezno izbjegavati.

Uvijek je potrebno konzultirati se sa svojim liječnikom u svezi korištenja lijekova tijekom trudnoće ili dojenja.

---

image

Većina poslova čišćenja se može nastaviti i u trudnoći. Postoje ipak neke posebnosti i dodatne mjere opreza koje treba poduzeti

/Shutterstock
---

Je li sigurno nastaviti čistiti kućanstvo tijekom trudnoće?

Općenito, kao i kod tjelesne aktivnosti tijekom trudnoće, većina poslova čišćenja se može nastaviti i u trudnoći.

Postoje ipak neke posebnosti i dodatne mjere opreza koje treba poduzeti kada je u pitanju uobičajena rutina čišćenja i kućanskih poslova u trudnoći.

Brisanje i usisavanje mogu uzrokovati išijas, bolnu upalu ishijadičnog živca. Tijekom trudnoće povećana težina maternice vrši pritisak na živac, a sami kućni poslovi zahtijevaju naginjanje prema naprijed pod kutom koji mogu pogoršati stanje. Ako se slične tegobe pojave, preporuka je takve radnje izbjegavati.

Čišćenje obično uključuje korištenje kemikalija koje bi trudnice trebale izbjegavati kad god je to moguće. Ako nešto neugodno miriše, onda se toga treba i kloniti. Treba razmisliti o korištenju jednostavnih sredstava za čišćenje sa sastojcima kao što su ocat, limunov sok i soda bikarbona.

Općenito, čišćenje tijekom trudnoće je sigurno, pod uvjetom da se slijede mjere opreza kao što su izbjegavanje udisanja neugodnih para, uz korištenje zaštitnih rukavica i korištenje proizvoda za čišćenje koji su sigurni za trudnoću. Čišćenje kutije s pijeskom ako imate kućnu mačku obavezno treba prepustiti nekom drugom zbog mogućih infektivnih rizika. Svakako, ako održavanje i obaveza oko čišćenja postane previše, nemojte se bojati zatražiti pomoć.

Svesti izloženost živi na minimum

Što doista treba izbjegavati od hrane i pića?

Kada žena ostvari trudnoću, dobit će mnoštvo informacija o hrani koju treba izbjegavati ili ograničiti.

Ovi savjeti se uglavnom odnose na živu, s ciljem smanjenja izloženosti trudnice i izbjegavanja štetnih učinaka na neurorazvoj fetusa. Živa je široko rasprostranjen kemijski element prisutan u okolišu, a do izloženosti može doći preko zubnih amalgama, kozmetike i nekih prehrambenih proizvoda, prvenstveno ribe, u kojima se nakuplja iz kontaminiranih vodenih okoliša. Akutna toksičnost kod ljudi povezana je s teškim neurološkim simptomima i konačno smrću.

Budući da živa prolazi kroz posteljicu, pretpostavlja se da je fetus osjetljiv na njezine toksične učinke, koji su pojačani osjetljivošću živčanog sustava koji se brzo razvija. Stoga se preporučuje da trudnice svedu izloženost živi na minimum.

Što se tiče konzumacije suhomesnatih proizvoda poput pršuta, nema zabrana pod uvjetom da je meso propisno pregledano od nadležnih veterinarskih službi i da se koristi u razumnim količinama zbog prekomjernog unosa kalorija i soli.

Često se postavlja pitanje konzumacije gaziranih pića tijekom trudnoće. Gazirana pića obično sadrže visoke razine šećera, kofeina i umjetnih dodataka koji mogu imati negativan učinak na majku i bebu u razvoju.

Jedna od drugih glavnih briga kod konzumiranja gaziranih pića je visok sadržaj šećera. Pretjerani unos šećera u trudnoći može dovesti do gestacijskog dijabetesa, stanja koje utječe na razinu šećera u krvi majke i može povećati rizik od komplikacija tijekom trudnoće. Osim toga, kofein koji se nalazi u gaziranim pićima može proći kroz posteljicu i utjecati na razvoj bebe. Svakako je potrebno ograničiti unos kofeina tijekom trudnoće kako bi se izbjegli mogući problemi.

Pretjerana konzumacija gaziranih pića štetna je za zdravlje.

Povremeno uzimanje tijekom trudnoće smatra se sigurnim, ali učestala konzumacija može rezultirati ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije nego što redovito konzumirate bilo koje piće tijekom trudnoće osim vode.

---

image

Većina poslova čišćenja se može nastaviti i u trudnoći. Postoje ipak neke posebnosti i dodatne mjere opreza koje treba poduzeti

/Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock /Shutterstock Privatni album Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp /Shutterstock /Shutterstock
/Shutterstock

Što je tek mit, a što se doista ne bi smjelo raditi za vrijeme trudnoće i dojenja?

Privatni album

Specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije doc. dr. sc. Ivan Palada, dr. med.

Microgen Images/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp

Vrlo su ograničena istraživanja o zdravstvenim učincima tretmana noktiju - poput geliranja noktiju - tijekom trudnoće

/Shutterstock

Preporučuje se da trudnice svedu izloženost živi na minimum. Do izloženosti može doći preko zubnih amalgama, kozmetike i nekih prehrambenih proizvoda, prvenstveno ribe

/Shutterstock

Većina poslova čišćenja se može nastaviti i u trudnoći. Postoje ipak neke posebnosti i dodatne mjere opreza koje treba poduzeti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/vodic-za-trudnice-smiju-li-koristiti-boju-za-kosu-dezodoranse-gelirane-nokte-ginekolog-otkriva-sto-steti-bebi-1383157 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=edc76ce7507fcf95be7a1861537289b9b5850f4f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vodi%C4%8D+za+trudnice%3A+smiju+li+koristiti+boju+za+kosu+i+dezodoranse%2C+gelirati+nokte...%3F+Ginekolog+otkriva+%C5%A1to+%C5%A1teti+bebi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fvodic-za-trudnice-smiju-li-koristiti-boju-za-kosu-dezodoranse-gelirane-nokte-ginekolog-otkriva-sto-steti-bebi-1383157 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fvodic-za-trudnice-smiju-li-koristiti-boju-za-kosu-dezodoranse-gelirane-nokte-ginekolog-otkriva-sto-steti-bebi-1383157 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MITOVI I ISTINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeMITOVI I ISTINE

Vodič za trudnice: smiju li koristiti boju za kosu i dezodoranse, gelirati nokte...? Ginekolog otkriva što šteti bebi

Piše Nina Glučina Ramadža
23. travnja 2024. - 18:08

Što ne bi trebalo raditi tijekom devet, odnosno deset mjeseci koliko traje trudnoća - mnoge se žene zapitaju onog trenutka kada vide plusić na testu za trudnoću.

Prvo što svaka trudnica, pušačica, pomisli jest to da će odmah prestati pušiti i to svaki ginekolog zagovara. Jer zdravlje djeteta je najvažnije i većina budućih majki sebe automatski stavi na "drugo mjesto", pa tako i svoje poroke.

Međutim, to je tek jedna od stvari koje se među mamama, na društvenim mrežama, u medijima savjetuju da ih treba okončati za vrijeme trudnoće. Tu su i druge navike, koje smo do trudnoće radili po deafultu poput bojanja kose, odlazak na "nokte", jedenja namirnica poput tune ili druge plave ribe koja sadrži veću količinu žive, a koje navodno nisu preporučljive za plod, jedenja suhomesnatih i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:27