StoryEditorOCM
PanoramaMUDROSTI UZ ROŽATU

Petra Kurolt: Svaka cura koja se planira udat‘, ovo mora ponit‘ ka dotu! Nebitno oćeš li se udat za Dalmatinca...

Piše MOZAIK SD
20. svibnja 2024. - 15:00

U sklopu trećeg Babarol street food festivala koji se održava u Trogiru do 26. svibnja na platou iza Kule Kamerlengo održano je prvo prvenstvo u rožatama.

Za ovo natjecanje se prijavilo 13 kandidata, naravno amatera, ne profesionalnih slastičara, i to pod šifrom, tako da nitko nije znao njihov identitet, osim organizatora Antonija Franića. 

Pred žiri je dolazila rožata koju su prvi put vidjeli i probali i dali svoje mišljenje o izgledu, okusu i mirisu.

U natjecanju su sudjelovale žene, njih 12 i jedan muškarac.

Članovi žirija su bili: Tea Mamut, pastry chefica, Predrag Robert Žmire, finalist showa "Masterchefa" 2011. godine i Gorana Goge Milaković, također finalistica showa "Masterchef" i chefica bistroa "Missy B". Ona je zamijenila chefa Ivana Pažanina čiji je dolazak bio najavljen, ali je bio spriječen.

Najboljom rožata proglašena je ona Margite Medić, drugim mjestom ovjenčana je ona Ante Balića, a treće mjesto pripalo je Ireni Sorić.

"Nisam se nadala pobjedi, ali mislila sam da ću ući u bar prve tri" - rezimirala je pobjednica Margita Medić.

"Ova pobjeda mi je motivacija za sljedeća natjecanja na koja ću se sigurno prijaviti" - dodala je Margita, koja nam je povjerila da kod kuće rado sprema kolače, te su je prijatelji nagovorili da se prijavi.

image

Pobjednica Margita Medić

Privatan album

Žiri je istaknuo da je od Margite rožata bila idealno aromatična s aromama citrusa. Jer, i prije samog početka natjecanja, Robert Predrag Žmire je istakao: "Ružolino, definitivno, taj okus ruže u rožati mora biti ..."

Tea Mamut je dodala: "Ovo je desert koji se čini jednostavan, a zapravo je iznimno kompleksan i svi vi koji ga radite znate koliko je tu koraka, na koliko stvari morate paziti. I da su domaća jaja i da nema zraka, da je karamel dobre nijanse, a znamo da je teško napraviti karamel, dovoljna je jedna sekunda da ‘ode‘...

Jedini muškarac među ženskim natjecateljicama bio je Ante Balić, čija je rožata bila druga najbolja.

"Nisam se prijavio sam, to je napravila moja ekipa! Općenito, volim kuhati. A prije 15 godina sudjelovao sam u kulinarskom showu ‘Punom parom‘" - bio je vidno uzbuđen Ante, te dodao da se osjeća presretno.

image

Jedini muškarac od dvanaest kandidatkinja Ante Balić

Privatan album

Trećeplasiranu Irenu Sorić također je prijavila prijateljica Snježana Braškin, koja se također natjecala. Irena je istaknula da voli spremati više slana jela nego kolače, i da je od natjecanja očekivala zabavu i dobro druženje.

image

Prijateljice Irena Sorić i Snježena Braškin

Privatan album

Razgovarali smo i s nekima od ostalih natjecatelja, među njima i sa Petrom Kurolt

"Radim po sto posto staroj tehnici, recept je iz kuharice moje bake, koju je ona dobila 1963. godine. Svaka cura koja se se planira udat, ovo mora ponit ka dotu, pašticada, rižot, njoki...to je dota. Nebitno oćeš li se udat za Dalmatinca ili koga drugoga, ovo je tvoje, ovo treba prenijeti i nositi dalje..." - ocjenjuje Petra.

image

Natjecateljica Petra Kurolt

Privatan album

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 14:16