stdClass Object ( [id] => 1374368 [title] => Anja Šovagović šetala Splitom, izgubila se, pitala savjet, ispao show! ‘A još mi je baka fetiva Splićanka! Iz Varoša...‘ [alias] => anja-sovagovic-setala-splitom-izgubila-se-pitala-savjet-ispao-show-a-jos-mi-je-baka-fetiva-splicanka-iz-varosa [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ideja je bila vrlo jednostavna! Razgovaramo, kao dvije cure (ovo si laskamo, op.a.) na kavi, obje volimo čitati tekstove "s puno crtica", pa se nadamo kako to neće predstavljati problem čitateljima. Ona je Anja Šovagović Despot, glumica "od kolina"...

Kada biste se trebali predstaviti nekom tko (o čuda!) nije nikada čuo za vas - kako bi to izgledalo? Je li Anja prvo mama, supruga, kćer, sestra, pa umjetnica ili postoji neki drugi redoslijed (Japan na trećem mjestu)?

- Sve to jesam prilično intenzivno, a još pokušavam i svašta nešto. A najveselije je kad mogu biti neka druga od one koja jesam - iskreno će, pa doznajemo kako je prije neki dan šetala prema Lori. Predstava u kojoj glumi odigravala se baš tamo.

- Malo sam zalutala, pa sam zaustavila prolaznika i pitala ga idem li u dobrom smjeru, a on mene pita:

- Je l‘ idete na predstavu?

- Da!

- Na "Tere i Luce"?

- Da!

- Imate karte?

- Pa... da...

- A ja ih nisam uspio nabavit!

- Hoćete sa mnom?

- Samo vi uživajte, doći će one opet, neće mi više promaknut!

Eto, nekad sam i publika koja sama sebe ide gledat - rekli bi Splićani - zavarila je Anja od smija.

Jeste li zadovoljni svojom karijerom ili su, možda, snovi bili drugačiji? Je li svakom glumcu "Hollywood" cilj ili postoje oni kojima to nije bitno?

- Ajme meni, Hollywood? Moj san je, od malih nogu, bio angažman u Dramskom kazalištu Gavella koje je, na neki način bilo moj drugi dom (od djetinjstva sam gledala sve predstave tog kazališta, neke i po nekoliko puta), a na filmu - surađivati sa redateljem Tomislavom Žirom Radićem, jako sam voljela njegove filmove. Oba su mi se sna ostvarila i ja sam zadovoljna.

Film "Što je Iva snimila", u kojem igram s Ivom Gregurevićem, proglašen je među 10 najboljih hrvatskih filmova svih vremena. Meni dovoljno!

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Je li bilo teško izaći iz "postola" slavnoga tate? Odrastati uz brata koji je krenuo istim smjerom?

- Često me je otac, u našim razgovorima o mom eventualnom upisu na Akademiju za kazalište i film, kako se onda zvala, odvraćao od glume, a istodobno sam bila duboko uključena u njegove kazališne i filmske angažmane, jer me se nije mogao riješiti. Danas uopće ne mogu objasniti zašto se toliko protivio i pitam se je li on zapravo nastojao postići suprotan efekt.

Nisam sigurna koja mu je zapravo bila namjera, da me zaljubi u taj posao, ili da me od njega odgovori. Brat i ja cijeli smo se život (s)nalazili u situacijama kazališta, filma, predstava i snimanja, a tu su bili i divni, skoro svakodnevni susreti mnogih genijalnih umjetnika i intelektualaca u našoj kući.

Njihovi žustri razgovori i debate o umjetnosti, kulturi, politici, političarima, društvu i mentalitetu oblikovali su i moja uvjerenja i kriterije... Kao djevojčica upijala sam te razgovore, beskrajno me zanimao taj svijet. I nikada, ali baš nikada nisam imala problem s tim što su očeve postole puno većeg broja od mojih. Naprotiv, neizmjerno sam ponosna i sretna kći.

Bili ste jako mladi kada ste se zaljubili i zavoljeli i odabrali partnera za cijeli život. Što biste vi da vam, recimo, dijete s 17 godina dođe i kaže: Udajem se?!

- Srećom, moja su djeca malo starija od sedamnaest godina, pa da mi sada dođu s takvom idejom rekla bih im: "Bog vas blagoslovio, idite u miru!", kao što je to i moj otac meni rekao.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Film ili teatar? Što vam je draže i zašto?

- Imam potrebu izražavati se na različite načine, pa su, recimo i glazba i pisanje neodvojivi dio moga bavljenja glumom. Vrlo često se znam zaplesti u mislima kad radim ulogu, pa je puno jednostavnije staviti neka razmišljanja na papir jer tako imam objektivnu sliku onoga što radim.

Naravno, događa se i da se sama sa sobom ne slažem (što je vrlo često) i da sam u mnogim raspravama u svojoj glavi često puta kontradiktorna, ali volim zapisivati doživljaje koji me nadahnjuju za neku buduću kreaciju. Jednako je tako i sa filmom i teatrom.

Nekad mi se čini da bih do kraja života mogla samo snimati filmove, a onda znam sanjati aplauz publike na otvorenoj sceni i pomislim kako bez kazališta uopće ne bih mogla živjeti. Filmske uloge zabilježene su u vječnosti, ali ono što duboko u utrobi diže adrenalin i čini umjetnika živim i zdravim, upravo je to kratkotrajno bivanje "uživo" na kazališnim daskama, a ono je zaista nezamjenjivo i jedinstveno. Još kad se dogodi dobra predstava, nema ništa bolje od toga.

Imate li kakvih planova za skoru budućnost?

- Do kraja sezone DK Gavella bi trebalo postaviti komad o Greti Garbo, Mira Gavrana, koji je do sada igran na mnogim europskim pozornicama, no nikad kod nas. Tumačim naslovnu ulogu Grete Garbo - veli nam Anja.

Tekst govori o naporu jedne velike glumice da sačuva krhotine svojeg života i o neispunjenju životne ljubavi koja joj je izmicala svaki put kad bi joj se previše približila. Govori i o iluziji umjetnosti koja pokušava biti život, pa govori čak i o intrigantnim odnosima koje je imala sa svojim suradnicima i suvremenicima.

- Osobno, zanima me tajna zbog koje je odustala od glume u svojim najsjajnijim trenucima. Muči me i to zbog čega veliki glumac ne može vjerovati komplimentima, uvjeravanjima, blistavim kritikama, obožavanjima, sve dok ne povjeruje prvo samome sebi. Zašto Garbo nije vjerovala sebi, eto, to me zanima. Vrlo, vrlo lijepi i inspirativni tekst koji će režirati Ivica Boban, redateljica s kojom sam napravila jednu od najboljih predstava Dubrovačkih ljetnih igara, Držićevu "Hekubu".

Mislim da je Ici savršen redatelj za ovu Gavranovu dramu i beskrajno se veselim suradnji s ovom legendarnom kazališnom umjetnicom, jer vjerujem u njezinu nevjerojatnu imaginaciju i kreativnost - puna je hvale za kolegicu.

Anja se također neizmjerno veseli i budućoj suradnji s Nevenom Hitrecom, koji ovo ljeto režira drugi dio filma "Paulina P.", a u kojem će igrati ulogu profesorice zemljopisa.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

- Protekle godine snimila sam tri filma. Jedva čekam premijeru filma Ivana Salaja u kojem igram konobaricu koja je svojevrsni dobri duh ekipe u kojoj su Filip Detelić, Franjo Dijak, Živko Anočić i Janko Popović Volarić. Genijalni tipovi i ne znaš jesu li bolji na setu ili na sceni.

U filmu Ivone Juke igram glumicu, majku Dade Čosića, koji igra glavnu ulogu. Nisam vidjela cijeli film, ali sudeći po kadrovima koje sam pogledala, mislim da neću pretjerati ako kažem da su senzacionalni.

Upravo traje i snimanje filma "Sudbonosni vepar" u režiji Domagoja Burića u kojem sam proročica Drijada, svoje scene sam snimila, a film se snima još do kraja godine s obzirom na vrlo zahtjevnu produkciju - otkriva nam sugovornica.

Anja se nada, pa zajedničkim snagama kucamo o drvo, kako će u ovoj godini dovršiti i roman koji piše, roman radnog naslova "Tajna barunice Castelli". Trebao bi biti objavljen u izdanju "Matice Hrvatske", pa smo uvjerene kako će biti intrigantan, jer u fokusu ima najzagonetniju ulogu hrvatske dramske literature - Krležinu Šarlotu Castelli Glembay.

Sada ste "u điru" s predstavom? Ima vas svugdje...

- Da, u najljepšem mogućem điru! Krajem siječnja imala sam premijeru predstave "Tere i Luce" u kojoj igram s mojom divnom kolegicom i partnericom Natašom Janjić, a u režiji Marka Torjanca i produkciji njegovog kazališta "Planet Art". Premijera je prošla sjajno, uz fenomenalne reakcije publike, a i kritike koje su popratile predstavu, zaista su sve i više nego pozitivne.

Igram poduzetnu i snalažljivu njegovateljicu Terezu Roše, koja se stjecajem raznih naopakih, nesretnih okolnosti i krivih procjena, našla u situaciji da joj hitno treba novac. Zapravo, ta joj je situacija uglavnom permanentna, a zatječemo je u trenutku u kojem joj padne na pamet suluda ideja o tome kako doći do spasa.

Zajedno sa svojom supatnicom i kolegicom njegovateljicom Lucijom Bambulom, naći će se u nemogućoj situaciji u kojoj su sve opcije otvorene, a niti jedna nije pouzdano i sigurno rješenje - otkrila nam je glumica radnju.

Svaki dan u drugom gradu, je li to stvara presing, je li umara ili raduje?

- Moram priznati kako sam i sama iznenađena koliko me to raduje i koliko je to važno, pogotovo za ovu vrstu teatra koja, rekla bih, njeguje suvremeni komediografski žanr uz vrlo visoku koncentraciju ukusa i pameti. Naša predstava spoj je onog najljepšeg dramskog u kazališnom smislu i najboljeg zanatskog u komercijalnom smislu.

Ne samo da je premijera odjeknula kao događaj o kojem se govori, već smo u ovom kratkom periodu postali rasprodana predstava u mnogim mjestima u koja nas zovu. U Splitu smo četiri puta rasprodali Dom hrvatske vojske tako da i u travnju mjesecu ponovno dolazimo s još dva termina.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

U Mostaru smo rasprodali Kosaču i bilo je fenomenalno, a u Trogiru smo bili prva predstava koja je otvorila Kantun kulture, a zbog velikog interesa dolazimo opet. Imamo pozive i u Rijeku, Đakovo, Pulu, Ivanić Grad, Krk, Rab, Lošinj, Tučepi, Dubrovnik... Veseli me igra pred raznolikom publikom koja uglavnom dolazi s pozitivnom i toplom namjerom jer vjeruje da će u teatru vidjeti nešto što će ju opustiti i nasmijati, istovremeno i prodrmati i zamisliti - proanalizirala je do u detalje Anja svoj trenutni životni moment.

A nas je, ovako znatiželjne kakvim nas posao stvori - zanimalo ima li kakvu, ako ikakvu, poveznicu sa Splitom...

- Moja je pokojna baka fetiva Splićanka! Ninčevićka iz Varoša. Upravo je ona bila najsretnija na svijetu kada sam dobila ulogu Perine u Tijardovićevom "Splitskom akvarelu", koju sam igrala u dvije postave u režiji Kreše Dolenčića! Perinu sam doživjela kao svojevrsnu inicijaciju u spektakularni kazališni život grada Splita, a utvaram da sam ulogom osvojila i srca fetivih Splićana zbog kojih nikad nisam ni otišla iz Splita i zbog kojih se uvijek vraćam tom gradu s temperamentom neuništivog Dioniza, nahvalila je sve pod Marjanom.

U našem je gradu prvi puta radila 1989. godine Brechtovu "Operu za tri groša" u režiji Roberta Ciullija, s pokojnima Zdravkom Krstulović i Josipom Gendom. Igrala je mnoge naslove u HNK i na Splitskom ljetu, a posljednja predstava koju je radila u Splitu na sjajan tekst Elvisa Bošnjaka bila je "Usidrena", u režiji Anastasije Jankovske.

Tu je Anja bila Jakovica, još je jedna potvrda obostrane ljubavi, Splita i Anje, Anje i Splita.

- Pored toga, u naljepšem gradu na svitu imam i svoje rodice, nećake, familiju, u njemu je živjela i moja najmilija, pokojna teta Magna koju sam obožavala, a moji splitski prijatelji - prijatelji su za sva vremena - tako nekako završava naša "kavica na papiru".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => S GLUMICOM NA KAVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => S GLUMICOM NA KAVI 2 0 10429 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-20 13:01:10 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-21 20:57:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-21 20:56:57 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Anja Šovagović šetala Splitom, izgubila se, pitala savjet, ispao show! 'A još mi je baka fetiva Splićanka! Iz Varoša...' page_title=Anja Šovagović šetala Splitom, izgubila se, pitala savjet, ispao show! 'A još mi je baka fetiva Splićanka! Iz Varoša...' [metakey] => Anja Šovagović Despot, Tere i Luce [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26786157.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26786170.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26786159.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26786162.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26786167.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/20\/26786168.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["54:40","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26786157_1920.jpg":"1920x1080","k_26786157_1280.jpg":"1280x1280","k_26786157_1024.jpg":"1024x1024","k_26786157_640.jpg":"640x640","k_26786157_480.jpg":"480x480","k_26786157_340.jpg":"340x340","k_26786157_220.jpg":"220x220","o_26786157_1280.jpg":"1280x853","o_26786157_1024.jpg":"1024x682","o_26786157_640.jpg":"640x426","o_26786157_480.jpg":"480x320","o_26786157_340.jpg":"340x226","o_26786157_220.jpg":"220x146","h_26786157_1280.jpg":"1280x854","h_26786157_1024.jpg":"1024x683","h_26786157_640.jpg":"640x427","h_26786157_480.jpg":"480x320","h_26786157_340.jpg":"340x227","h_26786157_220.jpg":"220x147","pp_26786157_1280.jpg":"1280x1628","pp_26786157_1024.jpg":"1024x1303","pp_26786157_640.jpg":"640x814","pp_26786157_480.jpg":"480x611","pp_26786157_340.jpg":"340x432","pp_26786157_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26786170_1920.jpg":"1920x1080","k_26786170_1280.jpg":"1280x1280","k_26786170_1024.jpg":"1024x1024","k_26786170_640.jpg":"640x640","k_26786170_480.jpg":"480x480","k_26786170_340.jpg":"340x340","k_26786170_220.jpg":"220x220","o_26786170_1280.jpg":"1280x1920","o_26786170_1024.jpg":"1024x1536","o_26786170_640.jpg":"640x960","o_26786170_480.jpg":"480x720","o_26786170_340.jpg":"340x510","o_26786170_220.jpg":"220x330","h_26786170_1280.jpg":"1280x854","h_26786170_1024.jpg":"1024x683","h_26786170_640.jpg":"640x427","h_26786170_480.jpg":"480x320","h_26786170_340.jpg":"340x227","h_26786170_220.jpg":"220x147","pp_26786170_1280.jpg":"1280x1628","pp_26786170_1024.jpg":"1024x1303","pp_26786170_640.jpg":"640x814","pp_26786170_480.jpg":"480x611","pp_26786170_340.jpg":"340x432","pp_26786170_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26786159_1920.jpg":"1920x1080","k_26786159_1280.jpg":"1280x1280","k_26786159_1024.jpg":"1024x1024","k_26786159_640.jpg":"640x640","k_26786159_480.jpg":"480x480","k_26786159_340.jpg":"340x340","k_26786159_220.jpg":"220x220","o_26786159_1280.jpg":"1280x853","o_26786159_1024.jpg":"1024x682","o_26786159_640.jpg":"640x426","o_26786159_480.jpg":"480x320","o_26786159_340.jpg":"340x226","o_26786159_220.jpg":"220x146","h_26786159_1280.jpg":"1280x854","h_26786159_1024.jpg":"1024x683","h_26786159_640.jpg":"640x427","h_26786159_480.jpg":"480x320","h_26786159_340.jpg":"340x227","h_26786159_220.jpg":"220x147","pp_26786159_1280.jpg":"1280x1628","pp_26786159_1024.jpg":"1024x1303","pp_26786159_640.jpg":"640x814","pp_26786159_480.jpg":"480x611","pp_26786159_340.jpg":"340x432","pp_26786159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26786162_1920.jpg":"1920x1080","k_26786162_1280.jpg":"1280x1280","k_26786162_1024.jpg":"1024x1024","k_26786162_640.jpg":"640x640","k_26786162_480.jpg":"480x480","k_26786162_340.jpg":"340x340","k_26786162_220.jpg":"220x220","o_26786162_1280.jpg":"1280x853","o_26786162_1024.jpg":"1024x682","o_26786162_640.jpg":"640x426","o_26786162_480.jpg":"480x320","o_26786162_340.jpg":"340x226","o_26786162_220.jpg":"220x146","h_26786162_1280.jpg":"1280x854","h_26786162_1024.jpg":"1024x683","h_26786162_640.jpg":"640x427","h_26786162_480.jpg":"480x320","h_26786162_340.jpg":"340x227","h_26786162_220.jpg":"220x147","pp_26786162_1280.jpg":"1280x1628","pp_26786162_1024.jpg":"1024x1303","pp_26786162_640.jpg":"640x814","pp_26786162_480.jpg":"480x611","pp_26786162_340.jpg":"340x432","pp_26786162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26786167_1920.jpg":"1920x1080","k_26786167_1280.jpg":"1280x1280","k_26786167_1024.jpg":"1024x1024","k_26786167_640.jpg":"640x640","k_26786167_480.jpg":"480x480","k_26786167_340.jpg":"340x340","k_26786167_220.jpg":"220x220","o_26786167_1280.jpg":"1280x853","o_26786167_1024.jpg":"1024x682","o_26786167_640.jpg":"640x426","o_26786167_480.jpg":"480x320","o_26786167_340.jpg":"340x226","o_26786167_220.jpg":"220x146","h_26786167_1280.jpg":"1280x854","h_26786167_1024.jpg":"1024x683","h_26786167_640.jpg":"640x427","h_26786167_480.jpg":"480x320","h_26786167_340.jpg":"340x227","h_26786167_220.jpg":"220x147","pp_26786167_1280.jpg":"1280x1628","pp_26786167_1024.jpg":"1024x1303","pp_26786167_640.jpg":"640x814","pp_26786167_480.jpg":"480x611","pp_26786167_340.jpg":"340x432","pp_26786167_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26786168_1920.jpg":"1920x1080","k_26786168_1280.jpg":"1280x1280","k_26786168_1024.jpg":"1024x1024","k_26786168_640.jpg":"640x640","k_26786168_480.jpg":"480x480","k_26786168_340.jpg":"340x340","k_26786168_220.jpg":"220x220","o_26786168_1280.jpg":"1280x1920","o_26786168_1024.jpg":"1024x1536","o_26786168_640.jpg":"640x960","o_26786168_480.jpg":"480x720","o_26786168_340.jpg":"340x510","o_26786168_220.jpg":"220x330","h_26786168_1280.jpg":"1280x854","h_26786168_1024.jpg":"1024x683","h_26786168_640.jpg":"640x427","h_26786168_480.jpg":"480x320","h_26786168_340.jpg":"340x227","h_26786168_220.jpg":"220x147","pp_26786168_1280.jpg":"1280x1628","pp_26786168_1024.jpg":"1024x1303","pp_26786168_640.jpg":"640x814","pp_26786168_480.jpg":"480x611","pp_26786168_340.jpg":"340x432","pp_26786168_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14924190 Threads: 1 Questions: 3142858129 Slow queries: 7007735 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234824160 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/anja-sovagovic-setala-splitom-izgubila-se-pitala-savjet-ispao-show-a-jos-mi-je-baka-fetiva-splicanka-iz-varosa-1374368 [printLink] => /kultura/kazaliste/anja-sovagovic-setala-splitom-izgubila-se-pitala-savjet-ispao-show-a-jos-mi-je-baka-fetiva-splicanka-iz-varosa-1374368?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238866 [name] => anja šovagović despot [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anja-sovagovic-despot [link] => /tag/anja-sovagovic-despot ) [1] => stdClass Object ( [id] => 752756 [name] => Tere i Luce [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-21 21:57:34 [main_article_id] => 0 [alias] => tere-i-luce [link] => /tag/tere-i-luce ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => S GLUMICOM NA KAVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Anja Šovagović šetala Splitom, izgubila se, pitala savjet, ispao show! ‘A još mi je baka fetiva Splićanka! Iz Varoša...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26786157.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26786157.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26786170.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26786159.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26786162.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26786167.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/20/26786168.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ideja je bila vrlo jednostavna! Razgovaramo, kao dvije cure (ovo si laskamo, op.a.) na kavi, obje volimo čitati tekstove "s puno crtica", pa se nadamo kako to neće predstavljati problem čitateljima. Ona je Anja Šovagović Despot, glumica "od kolina"...

Kada biste se trebali predstaviti nekom tko (o čuda!) nije nikada čuo za vas - kako bi to izgledalo? Je li Anja prvo mama, supruga, kćer, sestra, pa umjetnica ili postoji neki drugi redoslijed (Japan na trećem mjestu)?

- Sve to jesam prilično intenzivno, a još pokušavam i svašta nešto. A najveselije je kad mogu biti neka druga od one koja jesam - iskreno će, pa doznajemo kako je prije neki dan šetala prema Lori. Predstava u kojoj glumi odigravala se baš tamo.

- Malo sam zalutala, pa sam zaustavila prolaznika i pitala ga idem li u dobrom smjeru, a on mene pita:

- Je l‘ idete na predstavu?

- Da!

- Na "Tere i Luce"?

- Da!

- Imate karte?

- Pa... da...

- A ja ih nisam uspio nabavit!

- Hoćete sa mnom?

- Samo vi uživajte, doći će one opet, neće mi više promaknut!

Eto, nekad sam i publika koja sama sebe ide gledat - rekli bi Splićani - zavarila je Anja od smija.

Jeste li zadovoljni svojom karijerom ili su, možda, snovi bili drugačiji? Je li svakom glumcu "Hollywood" cilj ili postoje oni kojima to nije bitno?

- Ajme meni, Hollywood? Moj san je, od malih nogu, bio angažman u Dramskom kazalištu Gavella koje je, na neki način bilo moj drugi dom (od djetinjstva sam gledala sve predstave tog kazališta, neke i po nekoliko puta), a na filmu - surađivati sa redateljem Tomislavom Žirom Radićem, jako sam voljela njegove filmove. Oba su mi se sna ostvarila i ja sam zadovoljna.

Film "Što je Iva snimila", u kojem igram s Ivom Gregurevićem, proglašen je među 10 najboljih hrvatskih filmova svih vremena. Meni dovoljno!

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Je li bilo teško izaći iz "postola" slavnoga tate? Odrastati uz brata koji je krenuo istim smjerom?

- Često me je otac, u našim razgovorima o mom eventualnom upisu na Akademiju za kazalište i film, kako se onda zvala, odvraćao od glume, a istodobno sam bila duboko uključena u njegove kazališne i filmske angažmane, jer me se nije mogao riješiti. Danas uopće ne mogu objasniti zašto se toliko protivio i pitam se je li on zapravo nastojao postići suprotan efekt.

Nisam sigurna koja mu je zapravo bila namjera, da me zaljubi u taj posao, ili da me od njega odgovori. Brat i ja cijeli smo se život (s)nalazili u situacijama kazališta, filma, predstava i snimanja, a tu su bili i divni, skoro svakodnevni susreti mnogih genijalnih umjetnika i intelektualaca u našoj kući.

Njihovi žustri razgovori i debate o umjetnosti, kulturi, politici, političarima, društvu i mentalitetu oblikovali su i moja uvjerenja i kriterije... Kao djevojčica upijala sam te razgovore, beskrajno me zanimao taj svijet. I nikada, ali baš nikada nisam imala problem s tim što su očeve postole puno većeg broja od mojih. Naprotiv, neizmjerno sam ponosna i sretna kći.

Bili ste jako mladi kada ste se zaljubili i zavoljeli i odabrali partnera za cijeli život. Što biste vi da vam, recimo, dijete s 17 godina dođe i kaže: Udajem se?!

- Srećom, moja su djeca malo starija od sedamnaest godina, pa da mi sada dođu s takvom idejom rekla bih im: "Bog vas blagoslovio, idite u miru!", kao što je to i moj otac meni rekao.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Film ili teatar? Što vam je draže i zašto?

- Imam potrebu izražavati se na različite načine, pa su, recimo i glazba i pisanje neodvojivi dio moga bavljenja glumom. Vrlo često se znam zaplesti u mislima kad radim ulogu, pa je puno jednostavnije staviti neka razmišljanja na papir jer tako imam objektivnu sliku onoga što radim.

Naravno, događa se i da se sama sa sobom ne slažem (što je vrlo često) i da sam u mnogim raspravama u svojoj glavi često puta kontradiktorna, ali volim zapisivati doživljaje koji me nadahnjuju za neku buduću kreaciju. Jednako je tako i sa filmom i teatrom.

Nekad mi se čini da bih do kraja života mogla samo snimati filmove, a onda znam sanjati aplauz publike na otvorenoj sceni i pomislim kako bez kazališta uopće ne bih mogla živjeti. Filmske uloge zabilježene su u vječnosti, ali ono što duboko u utrobi diže adrenalin i čini umjetnika živim i zdravim, upravo je to kratkotrajno bivanje "uživo" na kazališnim daskama, a ono je zaista nezamjenjivo i jedinstveno. Još kad se dogodi dobra predstava, nema ništa bolje od toga.

Imate li kakvih planova za skoru budućnost?

- Do kraja sezone DK Gavella bi trebalo postaviti komad o Greti Garbo, Mira Gavrana, koji je do sada igran na mnogim europskim pozornicama, no nikad kod nas. Tumačim naslovnu ulogu Grete Garbo - veli nam Anja.

Tekst govori o naporu jedne velike glumice da sačuva krhotine svojeg života i o neispunjenju životne ljubavi koja joj je izmicala svaki put kad bi joj se previše približila. Govori i o iluziji umjetnosti koja pokušava biti život, pa govori čak i o intrigantnim odnosima koje je imala sa svojim suradnicima i suvremenicima.

- Osobno, zanima me tajna zbog koje je odustala od glume u svojim najsjajnijim trenucima. Muči me i to zbog čega veliki glumac ne može vjerovati komplimentima, uvjeravanjima, blistavim kritikama, obožavanjima, sve dok ne povjeruje prvo samome sebi. Zašto Garbo nije vjerovala sebi, eto, to me zanima. Vrlo, vrlo lijepi i inspirativni tekst koji će režirati Ivica Boban, redateljica s kojom sam napravila jednu od najboljih predstava Dubrovačkih ljetnih igara, Držićevu "Hekubu".

Mislim da je Ici savršen redatelj za ovu Gavranovu dramu i beskrajno se veselim suradnji s ovom legendarnom kazališnom umjetnicom, jer vjerujem u njezinu nevjerojatnu imaginaciju i kreativnost - puna je hvale za kolegicu.

Anja se također neizmjerno veseli i budućoj suradnji s Nevenom Hitrecom, koji ovo ljeto režira drugi dio filma "Paulina P.", a u kojem će igrati ulogu profesorice zemljopisa.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

- Protekle godine snimila sam tri filma. Jedva čekam premijeru filma Ivana Salaja u kojem igram konobaricu koja je svojevrsni dobri duh ekipe u kojoj su Filip Detelić, Franjo Dijak, Živko Anočić i Janko Popović Volarić. Genijalni tipovi i ne znaš jesu li bolji na setu ili na sceni.

U filmu Ivone Juke igram glumicu, majku Dade Čosića, koji igra glavnu ulogu. Nisam vidjela cijeli film, ali sudeći po kadrovima koje sam pogledala, mislim da neću pretjerati ako kažem da su senzacionalni.

Upravo traje i snimanje filma "Sudbonosni vepar" u režiji Domagoja Burića u kojem sam proročica Drijada, svoje scene sam snimila, a film se snima još do kraja godine s obzirom na vrlo zahtjevnu produkciju - otkriva nam sugovornica.

Anja se nada, pa zajedničkim snagama kucamo o drvo, kako će u ovoj godini dovršiti i roman koji piše, roman radnog naslova "Tajna barunice Castelli". Trebao bi biti objavljen u izdanju "Matice Hrvatske", pa smo uvjerene kako će biti intrigantan, jer u fokusu ima najzagonetniju ulogu hrvatske dramske literature - Krležinu Šarlotu Castelli Glembay.

Sada ste "u điru" s predstavom? Ima vas svugdje...

- Da, u najljepšem mogućem điru! Krajem siječnja imala sam premijeru predstave "Tere i Luce" u kojoj igram s mojom divnom kolegicom i partnericom Natašom Janjić, a u režiji Marka Torjanca i produkciji njegovog kazališta "Planet Art". Premijera je prošla sjajno, uz fenomenalne reakcije publike, a i kritike koje su popratile predstavu, zaista su sve i više nego pozitivne.

Igram poduzetnu i snalažljivu njegovateljicu Terezu Roše, koja se stjecajem raznih naopakih, nesretnih okolnosti i krivih procjena, našla u situaciji da joj hitno treba novac. Zapravo, ta joj je situacija uglavnom permanentna, a zatječemo je u trenutku u kojem joj padne na pamet suluda ideja o tome kako doći do spasa.

Zajedno sa svojom supatnicom i kolegicom njegovateljicom Lucijom Bambulom, naći će se u nemogućoj situaciji u kojoj su sve opcije otvorene, a niti jedna nije pouzdano i sigurno rješenje - otkrila nam je glumica radnju.

Svaki dan u drugom gradu, je li to stvara presing, je li umara ili raduje?

- Moram priznati kako sam i sama iznenađena koliko me to raduje i koliko je to važno, pogotovo za ovu vrstu teatra koja, rekla bih, njeguje suvremeni komediografski žanr uz vrlo visoku koncentraciju ukusa i pameti. Naša predstava spoj je onog najljepšeg dramskog u kazališnom smislu i najboljeg zanatskog u komercijalnom smislu.

Ne samo da je premijera odjeknula kao događaj o kojem se govori, već smo u ovom kratkom periodu postali rasprodana predstava u mnogim mjestima u koja nas zovu. U Splitu smo četiri puta rasprodali Dom hrvatske vojske tako da i u travnju mjesecu ponovno dolazimo s još dva termina.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

U Mostaru smo rasprodali Kosaču i bilo je fenomenalno, a u Trogiru smo bili prva predstava koja je otvorila Kantun kulture, a zbog velikog interesa dolazimo opet. Imamo pozive i u Rijeku, Đakovo, Pulu, Ivanić Grad, Krk, Rab, Lošinj, Tučepi, Dubrovnik... Veseli me igra pred raznolikom publikom koja uglavnom dolazi s pozitivnom i toplom namjerom jer vjeruje da će u teatru vidjeti nešto što će ju opustiti i nasmijati, istovremeno i prodrmati i zamisliti - proanalizirala je do u detalje Anja svoj trenutni životni moment.

A nas je, ovako znatiželjne kakvim nas posao stvori - zanimalo ima li kakvu, ako ikakvu, poveznicu sa Splitom...

- Moja je pokojna baka fetiva Splićanka! Ninčevićka iz Varoša. Upravo je ona bila najsretnija na svijetu kada sam dobila ulogu Perine u Tijardovićevom "Splitskom akvarelu", koju sam igrala u dvije postave u režiji Kreše Dolenčića! Perinu sam doživjela kao svojevrsnu inicijaciju u spektakularni kazališni život grada Splita, a utvaram da sam ulogom osvojila i srca fetivih Splićana zbog kojih nikad nisam ni otišla iz Splita i zbog kojih se uvijek vraćam tom gradu s temperamentom neuništivog Dioniza, nahvalila je sve pod Marjanom.

U našem je gradu prvi puta radila 1989. godine Brechtovu "Operu za tri groša" u režiji Roberta Ciullija, s pokojnima Zdravkom Krstulović i Josipom Gendom. Igrala je mnoge naslove u HNK i na Splitskom ljetu, a posljednja predstava koju je radila u Splitu na sjajan tekst Elvisa Bošnjaka bila je "Usidrena", u režiji Anastasije Jankovske.

Tu je Anja bila Jakovica, još je jedna potvrda obostrane ljubavi, Splita i Anje, Anje i Splita.

- Pored toga, u naljepšem gradu na svitu imam i svoje rodice, nećake, familiju, u njemu je živjela i moja najmilija, pokojna teta Magna koju sam obožavala, a moji splitski prijatelji - prijatelji su za sva vremena - tako nekako završava naša "kavica na papiru".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/anja-sovagovic-setala-splitom-izgubila-se-pitala-savjet-ispao-show-a-jos-mi-je-baka-fetiva-splicanka-iz-varosa-1374368 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d2d15b6e220d9188a3cec8a6cde94b811d2ee5d4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Anja+%C5%A0ovagovi%C4%87+%C5%A1etala+Splitom%2C+izgubila+se%2C+pitala+savjet%2C+ispao+show%21+%E2%80%98A+jo%C5%A1+mi+je+baka+fetiva+Spli%C4%87anka%21+Iz+Varo%C5%A1a...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fanja-sovagovic-setala-splitom-izgubila-se-pitala-savjet-ispao-show-a-jos-mi-je-baka-fetiva-splicanka-iz-varosa-1374368 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fanja-sovagovic-setala-splitom-izgubila-se-pitala-savjet-ispao-show-a-jos-mi-je-baka-fetiva-splicanka-iz-varosa-1374368 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => S GLUMICOM NA KAVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
KazališteS GLUMICOM NA KAVI

Anja Šovagović šetala Splitom, izgubila se, pitala savjet, ispao show! ‘A još mi je baka fetiva Splićanka! Iz Varoša...‘

21. ožujka 2024. - 21:56

Ideja je bila vrlo jednostavna! Razgovaramo, kao dvije cure (ovo si laskamo, op.a.) na kavi, obje volimo čitati tekstove "s puno crtica", pa se nadamo kako to neće predstavljati problem čitateljima. Ona je Anja Šovagović Despot, glumica "od kolina"...

Kada biste se trebali predstaviti nekom tko (o čuda!) nije nikada čuo za vas - kako bi to izgledalo? Je li Anja prvo mama, supruga, kćer, sestra, pa umjetnica ili postoji neki drugi redoslijed (Japan na trećem mjestu)?

- Sve to jesam prilično intenzivno, a još pokušavam i svašta nešto. A najveselije je kad mogu biti neka druga od one koja jesam - iskreno će, pa doznajemo kako je prije neki dan šetala prema Lori. Predstava u kojoj glumi odigravala se baš tamo.

- Malo sam zalutala, pa sam zaustavila prolaznika i pitala ga idem ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:47