stdClass Object ( [id] => 1295507 [title] => Što su jeli naši stari? U dalmatinskom zaleđu jelo se malo, a radilo stalno, i svi su bili zdravi! Evo velike priče [alias] => sto-su-jeli-nasi-stari-u-dalmatinskom-zaledu-jelo-se-malo-a-radilo-stalno-i-svi-su-bili-zdravi-evo-velike-price [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što su naši stari jeli nekada, kako su se hranili, od čega im se sastojao jelovnik? Svi se slažu da su naši preci bili nutricionistički daleko promišljeniji od nas, da su se zdravije hranili i bili zdraviji, živjeli su u skladu s prirodom te su, možda i nesvjesno, bili ekološki daleko osvješteniji od nas.

Sve je to – točno, a potvrde tih tvrdnji mogu se pronaći u opsežnom životnom djelu Ivana Mitrovića "Povijest Hrvata Krmpota, Medviđe i Zelengrada (monografija župe Medviđa)". Riječ je o naseljima Bukovice u zadarskom zaleđu, ekološki sačuvanom kraju, ali u povijesti vrlo siromašnom.

Za razliku od bogatih, poljoprivrednim zemljištem izdašnih Ravnih kotara, Bukovica se dobrim dijelom sastoji od kamenjara i škrtog raslinja. Pa ipak i u tim uvjetima, ljudi su opstali, a Mitrović je u svom kapitalnom djelu kojega je sam napisao i financirao, otkrio i kako su se hranili i uspjeli preživjeti u tako surovim uvjetima. Nutricionistički dio monografije otkriva nam i u čemu mi danas griješimo i što bi mogli naučiti iz tih starih vremena.

Mitrović se oslonio na osobno poznavanje te teme i prepričavanje prvih predaka koji su saznanja crpili iz priča svojih bližih i daljnjih predaka.

Mitrović donosi više recepata kroz godišnja doba jer su preci sve namirnice za prehranu svoje obitelji dobivali sezonski, u svom vrtu i oranici, a svijet tada nije bio "globalno selo" kao danas.

- Prehrana naših predaka na njihovo je zdravlje djelovala kao lijek što danas nažalost nije slučaj, odnosno današnja prehrana često djeluje kao otrov što je posljedica neprirodnog uzgoja kao i količine koju čovjek današnjice svakodnevno konzumira.

Ja sam prvi put salamu kušao u školi, a zadnju hrenovku pojeo na služenju vojnog roka 1986. godine. I nikad više.

---

image

Ivan Mitrović: Svaka je obitelj morala imati dovoljno krumpira i bačvu ukiseljenog kupusa za zimu

Slobodna Dalmacija
---

Zdravom djelovanju prehrane naših predaka pridonosilo je što su sve namirnice uzgajane na zdrav i prirodan način, a konzumirane su u brojčano velikim obiteljima, pa nije bilo mogućnosti da bilo tko jede više hrane nego što mu je potrebno. Uz to su i svakodnevne poslove obavljali uz veliku potrošnju tjelesne snage – kaže Mitrović. Drugim riječima, sve što bi pojeli, a radilo se o zdravoj hrani, potrošili bi, što je "san" svakog nutricioniste.

Proljeće - pura, grah, suho meso

Pa što su to jeli naši stari? Krenuvši od buđenja prirode u proljeće, marenda se sastojala od palente (u Bukovici pule) s kiselim ili slatkim kravljim mlijekom – varenikom. Mlijeka od koza i ovaca u tom razdoblju nije bilo jer su ga tada sisali jarići i janjad, a uz palentu, ako je bilo, služila bi se i skuta.

Druga verzija marende bila je suha slanina s crvenom kapulom i kruhom, sa soli i rakijom lozovačom ili crnim vinom.

Za ručak bi se spremio kiseli kupus s komadom slanine, nekoliko kobasica saljnjača, suhim svinjskim ili kozjim i ovčjim mesom, krvavicom, kulenom i nekoliko krumpira "u cilo", s kruhom ili pogačom ispod peke.

Na prijelazu iz zime u proljeće i u vremenu oranja kuhalo bi se "na žlicu" suhi grah s paštom ili krumpirom i suhim mesom, često i uz komad kuhanog pršuta ili barem kosti od pršuta. Druga je varijanta uključivala sve navedene sastojke s paštom umjesto graha.

Za večeru bi se jelo što je preostalo od ručka ili bi se spremio krumpir u cijelo ispod kore narezan na ploške s crvenom kapulom, malo soli, ulja i kvasine, te eventualno uz nekoliko tvrdo kuhanih jaja na kriške.

---

image

Domaća krupno mljevena pura
 

Duje Klarić/Cropix
---

Ljeto - mlado meso ispod peke

Početkom ljeta svaka je obitelj imala veliku količinu mlijeka od krava, koza i ovaca pa nije bilo dana kad se za marendu ne bi spremala palenta s kiselim mlijekom.

Kroz čitavu godinu, pa tako i ljeti, za ručak bi se spremao krumpir izrezan na manje komade i tjestenina na način da bi se - kad su krumpir i tjestenina skoro skuhani - u tavi napravila zaprška od bijelog brašna i mljevene crvene paprike s malo vode. Kad bi smjesa zakuhala, dodala bi se žlica svinjske masti i dobro miješalo, te bi se ulila u ručak i još zakuhala deset minuta. Ljeti bi se kuhao i zeleni grah ili grah u mahuni uz krumpir.

Samo za iznimku bi se tijekom srpnja i kolovoza, kad bi jarići i janjad bili dovoljno veliki, zaklalo jedno jare. Nije to bilo često jer su jarad, janjad i telad služila uglavnom za prodaju za novac jer stalne plaće u stara vremena nije bilo.

Posoljeno meso mlade jaradi bi se s krumpirom peklo ispod peke s krumpirom na ploške, kapulom i svinjskom masti, a služilo se uz zelenu salatu iz vlastitog vrta.

Kako su se koze, ovce i krave muzle dva puta dnevno, dio slatkog mlijeka (varenike) se kiselio, a dio mlijeka koristio za večeru s udrobljenim kruhom ili bi se popilo.

---

image

Povijest Hrvata Krmpota, Medviđe i Zelengrada (monografija župe Medviđa)

Ivan Mitrović/Slobodna Dalmacija
---

Jesen - skuta za marendu

Nepotrošena količina kiselog mlijeka ulijevala se u kozju mješinu u kojoj bi se pretvara u prvoklasnu skutu, koja bi se u jesen i zimu posluživala za marendu uz neizostavnu palentu. Skuta se mogla pomiješati s vodom u kojoj se kuhala palenta te bi se tako dobivena smjesa polila po palenti.

Ova se kombinacija uglavnom radila u hladnijem godišnjem razdoblju (jesen – zima) kad je organizmu potreban unos toplijih namirnica. Marenda bi bila slična kao u proljeće, a ručak kao i ljeti.

Zima - kiseli kupus, krumpir, grah i palenta

Kako su zime u prošlosti na području Bukovice bile izuzetno hladne s velikim količinama snijega (kojega nema već 30 godina) i prehrana se na taj način prilagođavala. Glavne su namirnice bile kiseli kupus, krumpir, suhi grah i palenta.

Za marendu bi se zimi posluživala palenta s mlijekom ili kiselim kupusom koji bi ostao od večere. Tijekom kratkog zimskog dana, ručak se uopće ne bi kuhao nego je večera bila najobilniji dnevni obrok što je bilo praktično iz dva razloga: hrane nije bilo u izobilju i nije se kratko dnevno vrijeme gubilo na spremanje dvaju obroka (ručak i večera).

Naime na jednom ognjištu još od početka Drugog svjetskog rata živjela je brojna obitelj s 10 do 20 i više članova tako da je hrana bila izuzetno planski trošena.

Za večeru bi se spremio kiseli kupus s komadom slanine, kobasica saljnjača, suho svinjsko ili kozje (ovčje) meso, krvavica, divenica i nekoliko cijelih krumpira.

Uz taj bi se obrok posluživao kruh (kvasni) ili pogača (beskvasni kruh od pšeničnog brašna) ili priška (pogača od kukuruznog brašna), sve pečeno na ognjištu ispod peke.

---

image

Ivan Burazer vlasnik, gostionice Tomislav, sprema pečenu janjetinu
 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Večera bez kiselog kupusa i slanine sastojala se od krumpira izrezanog na manje komade i pašte uz zapršku od bijelog brašna i mljevene paprike.

Po učestalosti nakon kiselog kupusa i krumpira treća namirnica zimi bila je suhi grah koji bi se kao glavno jelo kuhao s paštom ili krumpirom, s već spomenutom zaprškom. U dugim zimskim večerima kao glavna i jedina namirnica znao se spremati krumpir i to krumpirove police. Krumpir bi se prerezao na dva jednaka dijela te bi se na jednu polovicu stavilo malo soli i trljalo o drugu da se ravnomjerno posole.

Na - od žara očišćeni dio ognjišta - stavile bi se police stranom gdje su rezane, te bi se zagrnule žarom (zaprećale). Nakon 15 minuta bile bi gotove i jele bi se nakon što bi se ogulila kora. Jela su se inače kuhala u starom brunzinu, a još i danas se u Zelengradu i Medviđi održava ta stara kulinarska tradicija.

Uz suho svinjsko meso kuhala se i suha kaštradina - bravetina (osušena jaretina, odnosno ovčetina) sa zelenim kupusom (raštikom).

Kolači - a što drugo nego uštipci

U česta jela spadaju uštipci koji bi se brzo spremili kao međuobrok ili zamjena za večeru, pa čak i ručak. Određena količina brašna od pšenice zajedno s malo tople vode, oko deci mlijeka, 1-2 jaja, soli i čašicom rakije stavili bi se u posudu i zamiješali.

U tavu bi se potom stavilo ulje ili svinjska mast te bi se dijelovi smjese postupno pržili do zlatnožute boje. Na radost djece mogli su se posuti i šećerom.

Obavezno su se pekli na Čistu sridu, Veliki petak i na Badnjak jer se postilo, a uz njih se moglo popiti i nekoliko čaša crnog vina, posebno na Veliki petak kad se vjerovalo da popijeno crno vino stvara novu krv.

---

image

Degustacija prisnaca u Zelengradu od strane sudačkog žirija

Vladimir Ivanov/Cropix
---

Prisnac ima titulu njegovog veličanstva

Na kraju gastrosafarija Bukovice "njegovo veličanstvo" - prisnac! U odnosu na uštipke, prisnac se rjeđe spremao jer se sir kao glavni sastojak nije pravio kroz čitavu godinu već uglavnom od kasnog proljeća, preko ljeta do rane jeseni.

Zato se prisnac najviše spremao ljeti kad je bilo puno mlijeka, posebno za svečanih prigoda, dolaska prijatelja, rođaka ili vjerskih blagdana: sv. Ivan ljetni 24. 06. i sv. Ivan – Usikovanje 29.08.

Prisnac se sprema tako da se u posudu stavi svježi sir, kukuruzno brašno, voda, mlijeko, sol te se sve dobro izmiješa. Od bijelog brašna i vode napravi se tanko tijesto okruglog oblika u plitku posudu.

Prije pripremljena smjesa ravnomjerno se rasporedi po posudi i doda sir na tanke kriške te se smjesa učvrsti s rubnim dijelovima tijesta. Nakon toga napravi se smjesa od nekoliko jaja (4 do 7 jaja) koja se odmah ili kad je prisnac djelomično pečen, prelije na gornji dio prisnaca tako da se pod utjecajem vatre napravi hrskana kora od jaja.

---

image

Marija Mitrović stavlja peku na prisnac
 

Vladimir Ivanov/Cropix
---

Kad je prisnac spreman za pečenje, posuda s prisnacem stavi se na očišćeno ognjište na koju se postavi peka i nagrne žeravom, slično kao i kad se peče kruh. Otprilike nakon 30 minuta, prisnac je pečen. Služi se izrezan na trokutaste oblike.

---

Živjelo se u skladu s prirodom i radilo cijeli dan

Rođen sam u Zelengradu i odrastao sam doslovno na ovoj spizi. Župa Medviđa pokriva Medviđu i Zelengrad, a nakon vojske odselio sam u Rijeku gdje i danas živim i radim, ali uvijek se rado vraćam u Zelengrad. Živjelo se nekad samo od poljoprivrede, blaga i rada.

S pet godina bi se budio rano od petog do osmog mjeseca, te bi na poziv roditelja išao čuvati jariće, negdje do 9 sati. Nešto stariji od desetak godina, išlo se i na njivu čupati travu i kukuruzovinu, tzv. slatkovinu, za svinje hraniti. Nije bilo praznog hoda.

Ljeti bi se marendala pula (palenta) i kiselo mliko od koza i to je bilo svaki dan. Poslijepodne bi oko 4 sata opet puštali blago na ispašu, a do tada nogomet i to po najvećoj žegi, u prašini, sa šlapama trike-trake, bez kapi vode. I svi smo izrasli u ljude…

Kao stariji bi već čuvali koze u brdima i noćivali s njima, bilo je vukova, zaspali bi često samo na stijeni. Želo se, skupljalo prihranu blagu za zimu i sjeklo drva, radilo se sve od jutra do sutra i nitko te nije pitao. Bio je to jedan zdrav način života, usklađen s prirodom. Naši su davni preci živjeli u skladu s onim što ih je okruživalo, od društveno-političkih prilika, pa do socijalnih i zemljopisnih uvjeta.

---

---

Pisao sam zbog predaka

Odlučio sam napisati nešto o povijesti rodnog zavičaja, jedini razlog je težak život mojih predaka. Nakon istraživanja, 2011. iz tiska je izišla moja prva knjiga koju sam pisao četiri godine. Neke teme tada nisam obuhvatio, ali sam bio psihički i fizički iscrpljen da nastavim s radom.

Na ovo drugo izdanje koje ima 850 stranica sitnog proreda radio sam prosječno po osam sati dnevno, kad se zbroji sve radne sate ispada da sam je pisao 7,5 godina, a uložio sam i svoja sredstva… Mislim da niti puno veće zajednice nemaju tako obimnu knjigu. Pisao sam je zbog predaka, ali i onih koji dolaze i nadam se da će znati cijeniti ovaj trud…

---

---

Blago Mitrovića

Mitrovići, jedno od najstarijih loza župe Medviđa, imali su puno blaga i kad bi to blago išlo na pojilo, jedno drugo bi gušilo. Tako je nastala uzrečica kad pričaš ili jedeš brzo "što si navalio ko blago Mitrovića".

---

---

Piždrilo se radi čokolade ili lijepe djevojke

Riječ opisuje stanje osobe koja gleda u neki predmet da i doslovce ne trepće, odnosno kad u nešto gleda i to iznimno želi za sebe, a svjestan je da su male ili nikakve šanse da posjeduje predmet u koji "piždri".

U prošlim vremenima čokolada je bila rijetka "pojava u rukama djece" posebno na selu, pa kad bi neko dijete dobilo za poklon čokoladu ili neki drugi sitniš, druga bi djeca gledala u to dijete bez da trepću, takvo stanje zvalo se piždrenje.

Riječ se koristila i u drugim situacijama. Kad bi ulicom prolazila iznimno lijepa djevojka, a prisutni muškarci bi ostali bez daha i samo je gledali bez da skidaju pogled s nje, netko im je mogao reći "a što piždrite u nju kao da žensko nikad niste vidjeli".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUKOVICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BUKOVICA 2 0 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-02 08:58:45 [created_by] => 3185 [created_by_alias] => Mišel Kalajžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-20 14:47:24 [modified_by] => 3185 [publish_up] => 2023-06-03 14:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 49 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što su jeli naši stari? U dalmatinskom zaleđu jelo se malo, a radilo stalno, i svi su bili zdravi! Evo velike priče [metakey] => Bukovica, Prisnac, kiseli kupus, Ivan Mitrović, zdrava hrana, suho meso [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016826.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016821.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016827.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016831.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016834.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016836.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016842.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016844.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016848.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016853.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Slobodna Dalmacija","Duje Klari\u0107\/Cropix","Ivan Mitrovi\u0107\/Slobodna Dalmacija","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Vladimir Ivanov\/Cropix","Vladimir Ivanov\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Suho meso, rebarca, divenica i doma\u0107a pura
\n\u00a0<\/p>","

Ivan Mitrovi\u0107: Svaka je obitelj morala imati dovoljno krumpira i ba\u010dvu ukiseljenog kupusa za zimu<\/p>","

Doma\u0107a krupno mljevena pura
\n\u00a0<\/p>","

Povijest Hrvata Krmpota, Medvi\u0111e i Zelengrada (monografija \u017eupe Medvi\u0111a)<\/p>","

Ivan Burazer vlasnik, gostionice Tomislav, sprema pe\u010denu janjetinu
\n\u00a0<\/p>","

Stado koza u bukova\u010dkom kraju<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n


\n\u00a0<\/p>","

Degustacija prisnaca u Zelengradu od strane suda\u010dkog \u017eirija<\/p>","

Marija Mitrovi\u0107 stavlja peku na prisnac
\n\u00a0<\/p>","

U\u0161tipci uz komin<\/p>","

Ni\u0161ta bez kupusa na sto na\u010dina<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1238","hd_25016826_1920.jpg":"1920x1080","k_25016826_1280.jpg":"1280x1280","k_25016826_1024.jpg":"1024x1024","k_25016826_640.jpg":"640x640","k_25016826_480.jpg":"480x480","k_25016826_340.jpg":"340x340","k_25016826_220.jpg":"220x220","o_25016826_1280.jpg":"1280x825","o_25016826_1024.jpg":"1024x660","o_25016826_640.jpg":"640x412","o_25016826_480.jpg":"480x309","o_25016826_340.jpg":"340x219","o_25016826_220.jpg":"220x141","h_25016826_1280.jpg":"1280x854","h_25016826_1024.jpg":"1024x683","h_25016826_640.jpg":"640x427","h_25016826_480.jpg":"480x320","h_25016826_340.jpg":"340x227","h_25016826_220.jpg":"220x147","pp_25016826_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016826_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016826_640.jpg":"640x814","pp_25016826_480.jpg":"480x611","pp_25016826_340.jpg":"340x432","pp_25016826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1771x1170","hd_25016821_1920.jpg":"1920x1080","k_25016821_1280.jpg":"1280x1280","k_25016821_1024.jpg":"1024x1024","k_25016821_640.jpg":"640x640","k_25016821_480.jpg":"480x480","k_25016821_340.jpg":"340x340","k_25016821_220.jpg":"220x220","o_25016821_1280.jpg":"1280x845","o_25016821_1024.jpg":"1024x676","o_25016821_640.jpg":"640x422","o_25016821_480.jpg":"480x317","o_25016821_340.jpg":"340x224","o_25016821_220.jpg":"220x145","h_25016821_1280.jpg":"1280x854","h_25016821_1024.jpg":"1024x683","h_25016821_640.jpg":"640x427","h_25016821_480.jpg":"480x320","h_25016821_340.jpg":"340x227","h_25016821_220.jpg":"220x147","pp_25016821_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016821_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016821_640.jpg":"640x814","pp_25016821_480.jpg":"480x611","pp_25016821_340.jpg":"340x432","pp_25016821_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_25016827_1920.jpg":"1920x1080","k_25016827_1280.jpg":"1280x1280","k_25016827_1024.jpg":"1024x1024","k_25016827_640.jpg":"640x640","k_25016827_480.jpg":"480x480","k_25016827_340.jpg":"340x340","k_25016827_220.jpg":"220x220","o_25016827_1280.jpg":"1280x818","o_25016827_1024.jpg":"1024x654","o_25016827_640.jpg":"640x409","o_25016827_480.jpg":"480x307","o_25016827_340.jpg":"340x217","o_25016827_220.jpg":"220x140","h_25016827_1280.jpg":"1280x854","h_25016827_1024.jpg":"1024x683","h_25016827_640.jpg":"640x427","h_25016827_480.jpg":"480x320","h_25016827_340.jpg":"340x227","h_25016827_220.jpg":"220x147","pp_25016827_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016827_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016827_640.jpg":"640x814","pp_25016827_480.jpg":"480x611","pp_25016827_340.jpg":"340x432","pp_25016827_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x929","hd_25016831_1920.jpg":"1920x1080","k_25016831_1280.jpg":"1280x1280","k_25016831_1024.jpg":"1024x1024","k_25016831_640.jpg":"640x640","k_25016831_480.jpg":"480x480","k_25016831_340.jpg":"340x340","k_25016831_220.jpg":"220x220","o_25016831_1280.jpg":"1280x619","o_25016831_1024.jpg":"1024x495","o_25016831_640.jpg":"640x309","o_25016831_480.jpg":"480x232","o_25016831_340.jpg":"340x164","o_25016831_220.jpg":"220x106","h_25016831_1280.jpg":"1280x854","h_25016831_1024.jpg":"1024x683","h_25016831_640.jpg":"640x427","h_25016831_480.jpg":"480x320","h_25016831_340.jpg":"340x227","h_25016831_220.jpg":"220x147","pp_25016831_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016831_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016831_640.jpg":"640x814","pp_25016831_480.jpg":"480x611","pp_25016831_340.jpg":"340x432","pp_25016831_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25016834_1920.jpg":"1920x1080","k_25016834_1280.jpg":"1280x1280","k_25016834_1024.jpg":"1024x1024","k_25016834_640.jpg":"640x640","k_25016834_480.jpg":"480x480","k_25016834_340.jpg":"340x340","k_25016834_220.jpg":"220x220","o_25016834_1280.jpg":"1280x851","o_25016834_1024.jpg":"1024x681","o_25016834_640.jpg":"640x425","o_25016834_480.jpg":"480x319","o_25016834_340.jpg":"340x226","o_25016834_220.jpg":"220x146","h_25016834_1280.jpg":"1280x854","h_25016834_1024.jpg":"1024x683","h_25016834_640.jpg":"640x427","h_25016834_480.jpg":"480x320","h_25016834_340.jpg":"340x227","h_25016834_220.jpg":"220x147","pp_25016834_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016834_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016834_640.jpg":"640x814","pp_25016834_480.jpg":"480x611","pp_25016834_340.jpg":"340x432","pp_25016834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25016836_1920.jpg":"1920x1080","k_25016836_1280.jpg":"1280x1280","k_25016836_1024.jpg":"1024x1024","k_25016836_640.jpg":"640x640","k_25016836_480.jpg":"480x480","k_25016836_340.jpg":"340x340","k_25016836_220.jpg":"220x220","o_25016836_1280.jpg":"1280x851","o_25016836_1024.jpg":"1024x681","o_25016836_640.jpg":"640x425","o_25016836_480.jpg":"480x319","o_25016836_340.jpg":"340x226","o_25016836_220.jpg":"220x146","h_25016836_1280.jpg":"1280x854","h_25016836_1024.jpg":"1024x683","h_25016836_640.jpg":"640x427","h_25016836_480.jpg":"480x320","h_25016836_340.jpg":"340x227","h_25016836_220.jpg":"220x147","pp_25016836_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016836_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016836_640.jpg":"640x814","pp_25016836_480.jpg":"480x611","pp_25016836_340.jpg":"340x432","pp_25016836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_25016842_1920.jpg":"1920x1080","k_25016842_1280.jpg":"1280x1280","k_25016842_1024.jpg":"1024x1024","k_25016842_640.jpg":"640x640","k_25016842_480.jpg":"480x480","k_25016842_340.jpg":"340x340","k_25016842_220.jpg":"220x220","o_25016842_1280.jpg":"1280x860","o_25016842_1024.jpg":"1024x688","o_25016842_640.jpg":"640x430","o_25016842_480.jpg":"480x322","o_25016842_340.jpg":"340x228","o_25016842_220.jpg":"220x147","h_25016842_1280.jpg":"1280x854","h_25016842_1024.jpg":"1024x683","h_25016842_640.jpg":"640x427","h_25016842_480.jpg":"480x320","h_25016842_340.jpg":"340x227","h_25016842_220.jpg":"220x147","pp_25016842_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016842_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016842_640.jpg":"640x814","pp_25016842_480.jpg":"480x611","pp_25016842_340.jpg":"340x432","pp_25016842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2499","hd_25016844_1920.jpg":"1920x1080","k_25016844_1280.jpg":"1280x1280","k_25016844_1024.jpg":"1024x1024","k_25016844_640.jpg":"640x640","k_25016844_480.jpg":"480x480","k_25016844_340.jpg":"340x340","k_25016844_220.jpg":"220x220","o_25016844_1280.jpg":"1280x1666","o_25016844_1024.jpg":"1024x1332","o_25016844_640.jpg":"640x833","o_25016844_480.jpg":"480x624","o_25016844_340.jpg":"340x442","o_25016844_220.jpg":"220x286","h_25016844_1280.jpg":"1280x854","h_25016844_1024.jpg":"1024x683","h_25016844_640.jpg":"640x427","h_25016844_480.jpg":"480x320","h_25016844_340.jpg":"340x227","h_25016844_220.jpg":"220x147","pp_25016844_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016844_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016844_640.jpg":"640x814","pp_25016844_480.jpg":"480x611","pp_25016844_340.jpg":"340x432","pp_25016844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25016848_1920.jpg":"1920x1080","k_25016848_1280.jpg":"1280x1280","k_25016848_1024.jpg":"1024x1024","k_25016848_640.jpg":"640x640","k_25016848_480.jpg":"480x480","k_25016848_340.jpg":"340x340","k_25016848_220.jpg":"220x220","o_25016848_1280.jpg":"1280x853","o_25016848_1024.jpg":"1024x682","o_25016848_640.jpg":"640x426","o_25016848_480.jpg":"480x320","o_25016848_340.jpg":"340x226","o_25016848_220.jpg":"220x146","h_25016848_1280.jpg":"1280x854","h_25016848_1024.jpg":"1024x683","h_25016848_640.jpg":"640x427","h_25016848_480.jpg":"480x320","h_25016848_340.jpg":"340x227","h_25016848_220.jpg":"220x147","pp_25016848_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016848_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016848_640.jpg":"640x814","pp_25016848_480.jpg":"480x611","pp_25016848_340.jpg":"340x432","pp_25016848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25016853_1920.jpg":"1920x1080","k_25016853_1280.jpg":"1280x1280","k_25016853_1024.jpg":"1024x1024","k_25016853_640.jpg":"640x640","k_25016853_480.jpg":"480x480","k_25016853_340.jpg":"340x340","k_25016853_220.jpg":"220x220","o_25016853_1280.jpg":"1280x851","o_25016853_1024.jpg":"1024x681","o_25016853_640.jpg":"640x425","o_25016853_480.jpg":"480x319","o_25016853_340.jpg":"340x226","o_25016853_220.jpg":"220x146","h_25016853_1280.jpg":"1280x854","h_25016853_1024.jpg":"1024x683","h_25016853_640.jpg":"640x427","h_25016853_480.jpg":"480x320","h_25016853_340.jpg":"340x227","h_25016853_220.jpg":"220x147","pp_25016853_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016853_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016853_640.jpg":"640x814","pp_25016853_480.jpg":"480x611","pp_25016853_340.jpg":"340x432","pp_25016853_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8153191 Threads: 3 Questions: 1614912601 Slow queries: 4946557 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112910507 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/zagora/sto-su-jeli-nasi-stari-u-dalmatinskom-zaledu-jelo-se-malo-a-radilo-stalno-i-svi-su-bili-zdravi-evo-velike-price-1295507 [printLink] => /dalmacija/zagora/sto-su-jeli-nasi-stari-u-dalmatinskom-zaledu-jelo-se-malo-a-radilo-stalno-i-svi-su-bili-zdravi-evo-velike-price-1295507?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 55658 [name] => bukovica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bukovica [link] => /tag/bukovica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 496100 [name] => PRISNAC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prisnac [link] => /tag/prisnac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 235410 [name] => kiseli kupus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kiseli-kupus [link] => /tag/kiseli-kupus ) [3] => stdClass Object ( [id] => 718586 [name] => Ivan Mitrović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-03 16:21:21 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-mitrovic [link] => /tag/ivan-mitrovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 370764 [name] => zdrava hrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdrava-hrana [link] => /tag/zdrava-hrana ) [5] => stdClass Object ( [id] => 282093 [name] => suho meso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => suho-meso [link] => /tag/suho-meso ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUKOVICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što su jeli naši stari? U dalmatinskom zaleđu jelo se malo, a radilo stalno, i svi su bili zdravi! Evo velike priče [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3185 [name] => Mišel Kalajžić [username] => mi-el-kalaj-i [email] => mi-el-kalaj-i@sd.hr [password] => $2y$10$hYS20Ozlh85AUektyOPqw.U9NsCACNDtlInOS4UxFugaUudgb3G/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/misel-kalajzic-3185 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1703 [gender] => m [description] => [image] => 1703.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1703.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016826.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

Suho meso, rebarca, divenica i domaća pura
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016826.jpg [title] =>

Suho meso, rebarca, divenica i domaća pura
 

Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016821.jpg [title] =>

Ivan Mitrović: Svaka je obitelj morala imati dovoljno krumpira i bačvu ukiseljenog kupusa za zimu

Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016827.jpg [title] =>

Domaća krupno mljevena pura
 

Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016831.jpg [title] =>

Povijest Hrvata Krmpota, Medviđe i Zelengrada (monografija župe Medviđa)

Ivan Mitrović/Slobodna Dalmacija ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016834.jpg [title] =>

Ivan Burazer vlasnik, gostionice Tomislav, sprema pečenu janjetinu
 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016836.jpg [title] =>

Stado koza u bukovačkom kraju

 


 

Luka Gerlanc/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016842.jpg [title] =>

Degustacija prisnaca u Zelengradu od strane sudačkog žirija

Vladimir Ivanov/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016844.jpg [title] =>

Marija Mitrović stavlja peku na prisnac
 

Vladimir Ivanov/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016848.jpg [title] =>

Uštipci uz komin

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016853.jpg [title] =>

Ništa bez kupusa na sto načina

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što su naši stari jeli nekada, kako su se hranili, od čega im se sastojao jelovnik? Svi se slažu da su naši preci bili nutricionistički daleko promišljeniji od nas, da su se zdravije hranili i bili zdraviji, živjeli su u skladu s prirodom te su, možda i nesvjesno, bili ekološki daleko osvješteniji od nas.

Sve je to – točno, a potvrde tih tvrdnji mogu se pronaći u opsežnom životnom djelu Ivana Mitrovića "Povijest Hrvata Krmpota, Medviđe i Zelengrada (monografija župe Medviđa)". Riječ je o naseljima Bukovice u zadarskom zaleđu, ekološki sačuvanom kraju, ali u povijesti vrlo siromašnom.

Za razliku od bogatih, poljoprivrednim zemljištem izdašnih Ravnih kotara, Bukovica se dobrim dijelom sastoji od kamenjara i škrtog raslinja. Pa ipak i u tim uvjetima, ljudi su opstali, a Mitrović je u svom kapitalnom djelu kojega je sam napisao i financirao, otkrio i kako su se hranili i uspjeli preživjeti u tako surovim uvjetima. Nutricionistički dio monografije otkriva nam i u čemu mi danas griješimo i što bi mogli naučiti iz tih starih vremena.

Mitrović se oslonio na osobno poznavanje te teme i prepričavanje prvih predaka koji su saznanja crpili iz priča svojih bližih i daljnjih predaka.

Mitrović donosi više recepata kroz godišnja doba jer su preci sve namirnice za prehranu svoje obitelji dobivali sezonski, u svom vrtu i oranici, a svijet tada nije bio "globalno selo" kao danas.

- Prehrana naših predaka na njihovo je zdravlje djelovala kao lijek što danas nažalost nije slučaj, odnosno današnja prehrana često djeluje kao otrov što je posljedica neprirodnog uzgoja kao i količine koju čovjek današnjice svakodnevno konzumira.

Ja sam prvi put salamu kušao u školi, a zadnju hrenovku pojeo na služenju vojnog roka 1986. godine. I nikad više.

---

image

Ivan Mitrović: Svaka je obitelj morala imati dovoljno krumpira i bačvu ukiseljenog kupusa za zimu

Slobodna Dalmacija
---

Zdravom djelovanju prehrane naših predaka pridonosilo je što su sve namirnice uzgajane na zdrav i prirodan način, a konzumirane su u brojčano velikim obiteljima, pa nije bilo mogućnosti da bilo tko jede više hrane nego što mu je potrebno. Uz to su i svakodnevne poslove obavljali uz veliku potrošnju tjelesne snage – kaže Mitrović. Drugim riječima, sve što bi pojeli, a radilo se o zdravoj hrani, potrošili bi, što je "san" svakog nutricioniste.

Proljeće - pura, grah, suho meso

Pa što su to jeli naši stari? Krenuvši od buđenja prirode u proljeće, marenda se sastojala od palente (u Bukovici pule) s kiselim ili slatkim kravljim mlijekom – varenikom. Mlijeka od koza i ovaca u tom razdoblju nije bilo jer su ga tada sisali jarići i janjad, a uz palentu, ako je bilo, služila bi se i skuta.

Druga verzija marende bila je suha slanina s crvenom kapulom i kruhom, sa soli i rakijom lozovačom ili crnim vinom.

Za ručak bi se spremio kiseli kupus s komadom slanine, nekoliko kobasica saljnjača, suhim svinjskim ili kozjim i ovčjim mesom, krvavicom, kulenom i nekoliko krumpira "u cilo", s kruhom ili pogačom ispod peke.

Na prijelazu iz zime u proljeće i u vremenu oranja kuhalo bi se "na žlicu" suhi grah s paštom ili krumpirom i suhim mesom, često i uz komad kuhanog pršuta ili barem kosti od pršuta. Druga je varijanta uključivala sve navedene sastojke s paštom umjesto graha.

Za večeru bi se jelo što je preostalo od ručka ili bi se spremio krumpir u cijelo ispod kore narezan na ploške s crvenom kapulom, malo soli, ulja i kvasine, te eventualno uz nekoliko tvrdo kuhanih jaja na kriške.

---

image

Domaća krupno mljevena pura
 

Duje Klarić/Cropix
---

Ljeto - mlado meso ispod peke

Početkom ljeta svaka je obitelj imala veliku količinu mlijeka od krava, koza i ovaca pa nije bilo dana kad se za marendu ne bi spremala palenta s kiselim mlijekom.

Kroz čitavu godinu, pa tako i ljeti, za ručak bi se spremao krumpir izrezan na manje komade i tjestenina na način da bi se - kad su krumpir i tjestenina skoro skuhani - u tavi napravila zaprška od bijelog brašna i mljevene crvene paprike s malo vode. Kad bi smjesa zakuhala, dodala bi se žlica svinjske masti i dobro miješalo, te bi se ulila u ručak i još zakuhala deset minuta. Ljeti bi se kuhao i zeleni grah ili grah u mahuni uz krumpir.

Samo za iznimku bi se tijekom srpnja i kolovoza, kad bi jarići i janjad bili dovoljno veliki, zaklalo jedno jare. Nije to bilo često jer su jarad, janjad i telad služila uglavnom za prodaju za novac jer stalne plaće u stara vremena nije bilo.

Posoljeno meso mlade jaradi bi se s krumpirom peklo ispod peke s krumpirom na ploške, kapulom i svinjskom masti, a služilo se uz zelenu salatu iz vlastitog vrta.

Kako su se koze, ovce i krave muzle dva puta dnevno, dio slatkog mlijeka (varenike) se kiselio, a dio mlijeka koristio za večeru s udrobljenim kruhom ili bi se popilo.

---

image

Povijest Hrvata Krmpota, Medviđe i Zelengrada (monografija župe Medviđa)

Ivan Mitrović/Slobodna Dalmacija
---

Jesen - skuta za marendu

Nepotrošena količina kiselog mlijeka ulijevala se u kozju mješinu u kojoj bi se pretvara u prvoklasnu skutu, koja bi se u jesen i zimu posluživala za marendu uz neizostavnu palentu. Skuta se mogla pomiješati s vodom u kojoj se kuhala palenta te bi se tako dobivena smjesa polila po palenti.

Ova se kombinacija uglavnom radila u hladnijem godišnjem razdoblju (jesen – zima) kad je organizmu potreban unos toplijih namirnica. Marenda bi bila slična kao u proljeće, a ručak kao i ljeti.

Zima - kiseli kupus, krumpir, grah i palenta

Kako su zime u prošlosti na području Bukovice bile izuzetno hladne s velikim količinama snijega (kojega nema već 30 godina) i prehrana se na taj način prilagođavala. Glavne su namirnice bile kiseli kupus, krumpir, suhi grah i palenta.

Za marendu bi se zimi posluživala palenta s mlijekom ili kiselim kupusom koji bi ostao od večere. Tijekom kratkog zimskog dana, ručak se uopće ne bi kuhao nego je večera bila najobilniji dnevni obrok što je bilo praktično iz dva razloga: hrane nije bilo u izobilju i nije se kratko dnevno vrijeme gubilo na spremanje dvaju obroka (ručak i večera).

Naime na jednom ognjištu još od početka Drugog svjetskog rata živjela je brojna obitelj s 10 do 20 i više članova tako da je hrana bila izuzetno planski trošena.

Za večeru bi se spremio kiseli kupus s komadom slanine, kobasica saljnjača, suho svinjsko ili kozje (ovčje) meso, krvavica, divenica i nekoliko cijelih krumpira.

Uz taj bi se obrok posluživao kruh (kvasni) ili pogača (beskvasni kruh od pšeničnog brašna) ili priška (pogača od kukuruznog brašna), sve pečeno na ognjištu ispod peke.

---

image

Ivan Burazer vlasnik, gostionice Tomislav, sprema pečenu janjetinu
 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Večera bez kiselog kupusa i slanine sastojala se od krumpira izrezanog na manje komade i pašte uz zapršku od bijelog brašna i mljevene paprike.

Po učestalosti nakon kiselog kupusa i krumpira treća namirnica zimi bila je suhi grah koji bi se kao glavno jelo kuhao s paštom ili krumpirom, s već spomenutom zaprškom. U dugim zimskim večerima kao glavna i jedina namirnica znao se spremati krumpir i to krumpirove police. Krumpir bi se prerezao na dva jednaka dijela te bi se na jednu polovicu stavilo malo soli i trljalo o drugu da se ravnomjerno posole.

Na - od žara očišćeni dio ognjišta - stavile bi se police stranom gdje su rezane, te bi se zagrnule žarom (zaprećale). Nakon 15 minuta bile bi gotove i jele bi se nakon što bi se ogulila kora. Jela su se inače kuhala u starom brunzinu, a još i danas se u Zelengradu i Medviđi održava ta stara kulinarska tradicija.

Uz suho svinjsko meso kuhala se i suha kaštradina - bravetina (osušena jaretina, odnosno ovčetina) sa zelenim kupusom (raštikom).

Kolači - a što drugo nego uštipci

U česta jela spadaju uštipci koji bi se brzo spremili kao međuobrok ili zamjena za večeru, pa čak i ručak. Određena količina brašna od pšenice zajedno s malo tople vode, oko deci mlijeka, 1-2 jaja, soli i čašicom rakije stavili bi se u posudu i zamiješali.

U tavu bi se potom stavilo ulje ili svinjska mast te bi se dijelovi smjese postupno pržili do zlatnožute boje. Na radost djece mogli su se posuti i šećerom.

Obavezno su se pekli na Čistu sridu, Veliki petak i na Badnjak jer se postilo, a uz njih se moglo popiti i nekoliko čaša crnog vina, posebno na Veliki petak kad se vjerovalo da popijeno crno vino stvara novu krv.

---

image

Degustacija prisnaca u Zelengradu od strane sudačkog žirija

Vladimir Ivanov/Cropix
---

Prisnac ima titulu njegovog veličanstva

Na kraju gastrosafarija Bukovice "njegovo veličanstvo" - prisnac! U odnosu na uštipke, prisnac se rjeđe spremao jer se sir kao glavni sastojak nije pravio kroz čitavu godinu već uglavnom od kasnog proljeća, preko ljeta do rane jeseni.

Zato se prisnac najviše spremao ljeti kad je bilo puno mlijeka, posebno za svečanih prigoda, dolaska prijatelja, rođaka ili vjerskih blagdana: sv. Ivan ljetni 24. 06. i sv. Ivan – Usikovanje 29.08.

Prisnac se sprema tako da se u posudu stavi svježi sir, kukuruzno brašno, voda, mlijeko, sol te se sve dobro izmiješa. Od bijelog brašna i vode napravi se tanko tijesto okruglog oblika u plitku posudu.

Prije pripremljena smjesa ravnomjerno se rasporedi po posudi i doda sir na tanke kriške te se smjesa učvrsti s rubnim dijelovima tijesta. Nakon toga napravi se smjesa od nekoliko jaja (4 do 7 jaja) koja se odmah ili kad je prisnac djelomično pečen, prelije na gornji dio prisnaca tako da se pod utjecajem vatre napravi hrskana kora od jaja.

---

image

Marija Mitrović stavlja peku na prisnac
 

Vladimir Ivanov/Cropix
---

Kad je prisnac spreman za pečenje, posuda s prisnacem stavi se na očišćeno ognjište na koju se postavi peka i nagrne žeravom, slično kao i kad se peče kruh. Otprilike nakon 30 minuta, prisnac je pečen. Služi se izrezan na trokutaste oblike.

---

Živjelo se u skladu s prirodom i radilo cijeli dan

Rođen sam u Zelengradu i odrastao sam doslovno na ovoj spizi. Župa Medviđa pokriva Medviđu i Zelengrad, a nakon vojske odselio sam u Rijeku gdje i danas živim i radim, ali uvijek se rado vraćam u Zelengrad. Živjelo se nekad samo od poljoprivrede, blaga i rada.

S pet godina bi se budio rano od petog do osmog mjeseca, te bi na poziv roditelja išao čuvati jariće, negdje do 9 sati. Nešto stariji od desetak godina, išlo se i na njivu čupati travu i kukuruzovinu, tzv. slatkovinu, za svinje hraniti. Nije bilo praznog hoda.

Ljeti bi se marendala pula (palenta) i kiselo mliko od koza i to je bilo svaki dan. Poslijepodne bi oko 4 sata opet puštali blago na ispašu, a do tada nogomet i to po najvećoj žegi, u prašini, sa šlapama trike-trake, bez kapi vode. I svi smo izrasli u ljude…

Kao stariji bi već čuvali koze u brdima i noćivali s njima, bilo je vukova, zaspali bi često samo na stijeni. Želo se, skupljalo prihranu blagu za zimu i sjeklo drva, radilo se sve od jutra do sutra i nitko te nije pitao. Bio je to jedan zdrav način života, usklađen s prirodom. Naši su davni preci živjeli u skladu s onim što ih je okruživalo, od društveno-političkih prilika, pa do socijalnih i zemljopisnih uvjeta.

---

---

Pisao sam zbog predaka

Odlučio sam napisati nešto o povijesti rodnog zavičaja, jedini razlog je težak život mojih predaka. Nakon istraživanja, 2011. iz tiska je izišla moja prva knjiga koju sam pisao četiri godine. Neke teme tada nisam obuhvatio, ali sam bio psihički i fizički iscrpljen da nastavim s radom.

Na ovo drugo izdanje koje ima 850 stranica sitnog proreda radio sam prosječno po osam sati dnevno, kad se zbroji sve radne sate ispada da sam je pisao 7,5 godina, a uložio sam i svoja sredstva… Mislim da niti puno veće zajednice nemaju tako obimnu knjigu. Pisao sam je zbog predaka, ali i onih koji dolaze i nadam se da će znati cijeniti ovaj trud…

---

---

Blago Mitrovića

Mitrovići, jedno od najstarijih loza župe Medviđa, imali su puno blaga i kad bi to blago išlo na pojilo, jedno drugo bi gušilo. Tako je nastala uzrečica kad pričaš ili jedeš brzo "što si navalio ko blago Mitrovića".

---

---

Piždrilo se radi čokolade ili lijepe djevojke

Riječ opisuje stanje osobe koja gleda u neki predmet da i doslovce ne trepće, odnosno kad u nešto gleda i to iznimno želi za sebe, a svjestan je da su male ili nikakve šanse da posjeduje predmet u koji "piždri".

U prošlim vremenima čokolada je bila rijetka "pojava u rukama djece" posebno na selu, pa kad bi neko dijete dobilo za poklon čokoladu ili neki drugi sitniš, druga bi djeca gledala u to dijete bez da trepću, takvo stanje zvalo se piždrenje.

Riječ se koristila i u drugim situacijama. Kad bi ulicom prolazila iznimno lijepa djevojka, a prisutni muškarci bi ostali bez daha i samo je gledali bez da skidaju pogled s nje, netko im je mogao reći "a što piždrite u nju kao da žensko nikad niste vidjeli".

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Slobodna Dalmacija Duje Klarić/Cropix Ivan Mitrović/Slobodna Dalmacija Nikša Stipaničev/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Vladimir Ivanov/Cropix Vladimir Ivanov/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Suho meso, rebarca, divenica i domaća pura
 

Slobodna Dalmacija

Ivan Mitrović: Svaka je obitelj morala imati dovoljno krumpira i bačvu ukiseljenog kupusa za zimu

Duje Klarić/Cropix

Domaća krupno mljevena pura
 

Ivan Mitrović/Slobodna Dalmacija

Povijest Hrvata Krmpota, Medviđe i Zelengrada (monografija župe Medviđa)

Nikša Stipaničev/Cropix

Ivan Burazer vlasnik, gostionice Tomislav, sprema pečenu janjetinu
 

Luka Gerlanc/Cropix

Stado koza u bukovačkom kraju

 


 

Vladimir Ivanov/Cropix

Degustacija prisnaca u Zelengradu od strane sudačkog žirija

Vladimir Ivanov/Cropix

Marija Mitrović stavlja peku na prisnac
 

Božidar Vukičević/Cropix

Uštipci uz komin

Vojko Bašić/Cropix

Ništa bez kupusa na sto načina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/sto-su-jeli-nasi-stari-u-dalmatinskom-zaledu-jelo-se-malo-a-radilo-stalno-i-svi-su-bili-zdravi-evo-velike-price-1295507 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=014936ddcded91084e493fc1681f88bb92838e96 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+su+jeli+na%C5%A1i+stari%3F+U+dalmatinskom+zale%C4%91u+jelo+se+malo%2C+a+radilo+stalno%2C+i+svi+su+bili+zdravi%21+Evo+velike+pri%C4%8De&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsto-su-jeli-nasi-stari-u-dalmatinskom-zaledu-jelo-se-malo-a-radilo-stalno-i-svi-su-bili-zdravi-evo-velike-price-1295507 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsto-su-jeli-nasi-stari-u-dalmatinskom-zaledu-jelo-se-malo-a-radilo-stalno-i-svi-su-bili-zdravi-evo-velike-price-1295507 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUKOVICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraBUKOVICA

Što su jeli naši stari? U dalmatinskom zaleđu jelo se malo, a radilo stalno, i svi su bili zdravi! Evo velike priče

Piše Mišel Kalajžić
3. lipnja 2023. - 16:20

Što su naši stari jeli nekada, kako su se hranili, od čega im se sastojao jelovnik? Svi se slažu da su naši preci bili nutricionistički daleko promišljeniji od nas, da su se zdravije hranili i bili zdraviji, živjeli su u skladu s prirodom te su, možda i nesvjesno, bili ekološki daleko osvješteniji od nas.

Sve je to – točno, a potvrde tih tvrdnji mogu se pronaći u opsežnom životnom djelu Ivana Mitrovića "Povijest Hrvata Krmpota, Medviđe i Zelengrada (monografija župe Medviđa)". Riječ je o naseljima Bukovice u zadarskom zaleđu, ekološki sačuvanom kraju, ali u povijesti vrlo siromašnom.

Za razliku od bogatih, poljoprivrednim zemljištem izdašnih Ravnih kotara, Bukovica se dobrim dijelom sastoji od kamenjara i škrtog raslinja. Pa ipak i u tim uvjetima, ljudi su opstal...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 18:02