stdClass Object ( [id] => 1387403 [title] => Dubrovčani su teritorij kupovali od Bosanaca i nasljednika cara Dušana, a područja osvajali vinogradima i mudrim trikom [alias] => dubrovcani-su-teritorij-kupovali-od-bosanaca-i-nasljednika-cara-dusana-a-podrucja-osvajali-vinogradima-i-mudrim-trikom [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koliko se Dubrovnik širio na istok i na zapad, na koji su se način prekrajale granice, dokle je sezao prvotni teritorij Dubrovnika, kako su mudri Dubrovčani stjecali teritorij i koju ulogu su u tome imali vinogradi, od koga su kupili Konavle i Primorje, kakve veze car Dušan ima s tim, kako su stekli Lastovo i Mljet, a kako izgubili teritorij veličine trećine Konavala, te koji je najčešći uzrok smrti dubrovačkih vojnika, otkriva nova knjiga Nika Kapetanića "Sve dubrovačke granice: Povijesni atlas Dubrovačke Republike sa sto zemljovida". Knjiga dugogodišnjeg predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine i Matice hrvatske Konavle donosi povijesni atlas s više od sto kartografskih prikaza promjena granica Dubrovačke Republike od 10. stoljeća do 1808., a tiskana je 2022. Kako sam priznaje, objavio je u posljednje vrijeme više od 10 knjiga jer ističe da je materijal bio spreman, a sve je stigao "finiširati" jer "nije morao trčati po gradilištima". Otkrio je počasni član DPDS-a što ga je nagnalo da se pozabavi temom dubrovačkih granica.

- Posvetio sam se povijesti i pomalo se iskristaliziralo desetak različitih tema koje praktički desetljećima razrađujem, obrađujem i pripremam za izdavanje. Znate, kad pola stoljeća radite na nečemu, a otprilike se radi o tom razdoblju, onda vam neke stvari konačno i sazru. Ne možete ovakve knjige napisati na način da kažete "sad ću ja to napraviti!". Moraju to biti desetljeća... Na primjer, 1999. s grupom autora izdao sam knjigu "Hrvatska granica na Kleku". Tamo sam vidio te promjene na granici kod Neuma, kod Kleka, koje nikad nitko nije obrađivao, one jesu bile u prašnjavim arhivima, ali nisu bile baš objavljivane...

---

---

Kasnije, kad sam radio knjigu "Konavle u XV. stoljeću", shvatio sam da nitko nije crtao kartu Konavala... Dakle, na vrhu Orjena je bila granična oznaka između Dubrovačke Republike i druge strane, i to je bio dio Konavala... I tako, malo-pomalo, čovjek se upita koliko toga još ima! Možda se moglo još raditi, ali u knjizi je suština. Neko novo izdanje ne može donijeti neke bitne stvari, osim "kozmetičkih zahvata"... U ovih godinu, dvije dana nakon što je knjiga objavljena, nisam uočio stvari koje bi trebalo bitno ispravljati - uvjeren je Kapetanić.

---

image

Niko Kapetanić

Tonći Plazibat/Cropix
---

Naveo je i koliko su se i kojom dinamikom granice mijenjale tijekom stoljeća.

- Granica je živi organizam. U početku je teritorij Dubrovnika bio od Boninova do Svetog Jakova, a onda se pitate što je to Astareja? Kad je ona nastala? Kad su stečeni Gruž i Lapad, kad su pripojeni dubrovačkoj komuni? Niz takvih pitanja me zanimalo. Stjecanje Astareje mi je najteže pitanje: preskočio sam širenje Grada, prvo, drugo, treće stoljeće, prelazak preko zaljeva, ovoga što je danas Stradun... Rekao sam da je to posebna tema, neću se u to miješati, ali "umiješao" sam se u Astareju i tu sam doživio da se autori, razni etablirani, emanentni povjesničari po podacima razlikuju u nekoliko stoljeća o tome kako je to stečeno. Onda vidite da hodate po jednoj ledenoj površini koja samo što ne pukne, propadate jer ništa nije čvrsto! (smijeh) Zadovoljan sam time da sam dao svoje mišljenje u knjizi, s tim da se iz mojih stavova vidi kojim autorima i izvorima više ili manje vjerujem... Kad bih opet pisao knjigu, opet bih postavio te dileme, ali to sazrijeva. U knjizi, koja će biti promovirana za par mjeseci, nastojao sam odgovoriti na druga pitanja - govori Kapetanić.

Prema autorovim riječima, netočnih podataka ima "koliko hoćeš".

- Recimo, jedan znanstvenik polovicom 19. stoljeća objavio je to i to, iz tog i tog dokumenta, a kasnije samo pratite kako svi to ponavljaju... Ali, ako uđete u izvornik, vidite da nije baš tako! Cilj ove knjige nije kritizirati, nego nastaviti borbu za rekonstrukciju povijesti! Recimo, Astareja je teritorij koji su Dubrovčani stekli šireći se od Boninova i Svetog Jakova okolo. Svi dubrovački povjesničari tako "radosno" govore kako je Astareja stečena, ali se nitko nije upitao kako su oni to stekli, kome su oni to oduzeli?! Tko je bio gospodar današnje Župe dubrovačke ili ondašnje Župe Žrnovnice prije nego je pripala Dubrovniku?! Pokušao sam odgovoriti na ta pitanja. Djelomično sam na to odgovorio u ovoj, a djelomično sam na to odgovorio u novoj knjizi "Politička povijest Konavala od 8. do 15. stoljeća". U toj knjizi idem s druge strane: kako je Konavle gubilo teritorij, a u ovoj knjizi govorim o tome kako ga je Dubrovnik stjecao. Jedna je knjiga napisana u slavu Republike, a jedna u slavu Konavala! Recimo, imate Konavosku bunu 1799. kad su se Konavljani izdvojili iz Dubrovačke Republike i proglasili Župu Konavle nezavisnom i tražili da se pripoje Austriji. To je trajalo šest, sedam mjeseci i u knjizi imate kartu Dubrovačke Republike bez Konavala! To je možda samo pikanterija, ali to ide puno dublje od toga jer otkriva tadašnje stanje u Republici, u Gradu - kaže sugovornik.

---

image

Zemljovid iz knjige "Sve dubrovačke granice"

---

Stoljećima je trajalo širenje dubrovačkih granica.

- Dubrovnik nije imao vojsku, ali je imao stražare po zidinama Grada, kasnije Stona, Sokol grada... Uzrok smrti dubrovačkih vojnika puno je češće bila smrt nakon pada sa zidina u pijanom stanju nego pogibija na bojnom polju! Gotovo da bitaka nije bilo u tom smislu. Bilo bi bitaka kad bi Dubrovčani poslali naoružane stražare da zauzmu Konavle, Župu, Primorje... A i često su se podaci krili. Onda iz sasvim nekih drugih, sporednih izvora dobijete podatke, recimo, na jednom mjestu Natali kaže: "Uh, jedva smo se spasili bježeći iza cavtatskih zidina!" Naime, išli su u Konavle. Vidite da nije sve ni zapisano, jednostavno, "ono što ti ne odgovara i ne zapišeš!". Ili se pisalo u posebne knjige koje nisu sačuvane, a znamo za te knjige, recimo, znamo za odluke da se nekoga otruje... Čitavo se vrijeme spominje Breno kao stariji oblik za Župu, međutim, otkrio sam širenje tog pojma: to je u početku bilo jedno naselje. Još 1300. u Dubrovačkom statutu nabraja se kontrada koja ima u sebi Čibaču, Breno i Subreno. Prije toga se još spominje i Brečija... Breno je ustvari današnja Mandaljena. Kako se pojam Brena proširio na Župu u užem smislu, onda je mjesto dobilo ime po glavnoj crkvi - Mandaljena. Kad je knežija proširena na Šumet i na Omblu, onda je to je sve postalo Breno. Zaboravilo se da je Breno bilo samo jedno naselje u središnjem dijelu. U knjizi ima takvih otkrića koliko hoćete, ali se onda postavlja pitanje revizije dosadašnjih znanja - upozorava Kapetanić.

---

image

Zemljovid iz knjige "Sve dubrovačke granice"

---

Dao je i odgovor na pitanje čija je bila Župa dubrovačka.

- Župa Žrnovnica je bila jedna od onih župa nastalih u ta prvotna vremena, 7., 8., 9. stoljeće... Ali, Hrvatska se sastojala od 9 ili 13 župa, a Knežija Konavle od 4 župe, jedna je bila Žrnovnica, druga Konavle, treća Vitaljina, četvrta Dračevica... Župa Žrnovnica bila je svoja župa u sastavu Konavoske knežije i kako je Dubrovnik osvajao, on je to otimao od Konavoske knežije. Kad je Konavle ušlo u sastav Travunije nakon 950., Dubrovnik je uzimao dio po dio Žrnovnice. Tu ima novih spoznaja koje treba razmotriti! Dubrovnik nije ništa osvojio u smislu da je pobijeno stanovništvo i da je pripojen teritorij... Dubrovčani su zakupljivali zemlju, sadili bi vinograde ili masline, ali uvijek se govorilo o vinogradima kao ključnima. Obrađivali bi vinograde i uporno čekali: u jednom trenutku ta druga država bi propala, došla bi druga i Dubrovčani bi iskoristili taj trenutak i rekli: "Ovo je naša djedovina, hereditas!" I granica bi bila pomaknuta! Kad je Duklja propadala, kad su došli raški vladari, Dubrovčani su im rekli da je sve do vrha brda njihovo i tako su uzeli Breno, 20 godina nakon što imamo dokaz da je pripadao Konavlima, jer su tamo imali svoje vinograde! Raški vladari su u početku to prihvaćali, a kasnije se bunio narod, negodovali su da sjeverni dio, dio Šumeta, Buići, Soline ne pripadaju Dubrovčanima, da to i dalje pripada Travuniji, odnosno Konavlima. Širenje je konačno završeno kad su raški, srpski vladari odlazili jer su gubili teritorij. Car Dušan je išao osvajati Grčku pa se tamo preorijentirao, a onda su njegovi nasljednici prodali gornju Župu 1357. Dubrovčanima i otad imamo konačne granice Astareje kakve znamo. To je dosta dugotrajan proces - kazuje sugovornik.

---

image

Zemljovid iz knjige "Sve dubrovačke granice"

---

U istraživanju mu je bilo važno nalaziti analogije.

- S obzirom na to da Dubrovnik nije imao vojsku, stjecao bi teritorij tako što bi mu ga neki vladar ustupio kao poklon za nešto ili kao naknadu, a tu je opet sve bila stvar pregovarača, a i pitanje je tko je koga podmitio! Mislim da su Dubrovčani stekli Gruž i Lapad kad su Konavle propale i primale vlast Travunije. Dakle, pretpostavljam da je tome prethodio slom Konavala. Dubrovčani su zajedno sa Zahumljanima bili saveznici Travunjana pa su Zahumljani dobili Sustjepan koji je uvijek bio u sastavu Knežije Ombla. Nakon propadanja Travunije i Duklje, stekao se središnji dio Župe dubrovačke. Kasnije su stečeni Ombla i Zaton pa je Sustjepan, koji je pripadao Ombli, uključen u sastav Astareje. Tek kad je Srbija propadala, dobila se gornja Župa i tu postoji analogija koja nikad ne laže, poručuje istraživač.

---

image

Ilustracija

Božo Radić/Cropix
---

Autor se osvrnuo i na veće vanjske granice.

- Lastovo je stečeno, ali ni od koga kupljeno, nego je to bio dogovor s lokalnim plemstvom, stanovništvom, s lastovskom komunom. Oni su procijenili da im odgovara da ih Dubrovnik štiti, a Dubrovniku je odgovaralo proširiti teritorij. Lastovo je Dubrovnik stekao dosta rano, a kasnije je pokušavao steći Mljet dosta puta, ali tek 1345. kad je srpski utjecaj nestajao, sklopili su ugovor s opatom i komunom iako tu nikad nije bilo 100 posto vlasti, ali je Lastovo pripalo Dubrovniku. Dakle, Dubrovčani su stekli Mljet 1345. i što su napravili s njim... Nisu poslali kneza tamo, nego su ga pripojili Šipanu, Lopudu i Koločepu, a knez je bio na Šipanu, dakle, mljetski knez živio je na Šipanu! Zašto? Zato što na Mljet nije smio doći zbog slobodarskog Mljetskog statuta. Kasnije su Dubrovčani razdvojili Mljet i Šipan od Lopuda i Koločepa pa je postojala Lopudska, Šipanska knežija... U jednom trenutku, 1493., razdvojili su Šipan i Mljet. Prije toga su razdvojili Koločep od Lopuda, a od jedne knežije nastale su četiri. I opet te godine knez nije došao na Mljet, knezovi su birani, ali su bili na Šipanu ili u Gradu, a tek 1500. prvi dubrovački knez došao je na Mljet! Mljet je bio u sastavu Republike, ali je trebalo 155 godina da država pošalje kneza tamo! Naime, Mljećani nisu htjeli dubrovačkog kneza, to im je bio "okupacijski namjesnik", htjeli su to raspraviti sa Senatom - iznosi Kapetanić te dodaje:

---

image

Zemljovid iz knjige "Sve dubrovačke granice"

---

- Pravi teritorijalni dobici bili su u trenutku kad je Srbija gubila Ston, bilo je pitanje hoće li ga prodati ili će ga Bosanci osvojiti, ali oni su ga prodali 1333. Kao što su prodali Ston te godine, prodali su i gornju Župu i to su stečevine nakon sloma Srbije. Kad se u Bosni zakompliciralo, kad su svi ratovali protiv svih, a dolazili su Turci, Bosancima je trebao novac i 1399. steklo se Primorje jer su ga Bosanci prodali. Konavle se steklo kasnije, Konavle je zadnja stečevina 1419. odnosno 1426. Konavle su Dubrovčani kupili od Bosanaca... Poslije toga bilo je pokušaja širenja koji nisu uspijevali, ali se nešto i izgubilo - objašnjava stručnjak.

---

image

Zemljovid iz knjige "Sve dubrovačke granice"

---

Naglašava Kapetanić da je bilo vremena širenja, ali i vremena gubitaka.

- Izgubile su se tako konavoske planine, to je područje kao trećina današnjih Konavala - od Orjena do Bjelotine. Kad su Turci osvojili Herceg Novi, to je bilo nenaseljeno područje, pripojili su ga... Kasnije, 1719., na Požarevačkom miru i Karlovačkom miru izgubio se dio kod Neuma i cijeli poluotok Klek do Imotice... Kao što vidite, na istočnoj i na zapadnoj strani izgubio se velik dio teritorija, ali ni na jednoj ni na drugoj strani nije bilo stanovnika, to je područje služilo kao područje ispaše za stoku, kao izvor drva, ali je istina takva da tamo gdje nisi imao selo, Turčin je kao saveznik uzimao područje jer je prevladavalo mišljenje da vam to područje ne treba jer tamo nema stanovnika - zaključuje Kapetanić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUBROVAČKE GRANICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => DUBROVAČKE GRANICE 2 0 12153 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-09 11:10:50 [created_by] => 3105 [created_by_alias] => Bruno Lucić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-09 18:34:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-09 18:34:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dubrovčani su teritorij kupovali od Bosanaca i nasljednika cara Dušana, a područja osvajali vinogradima i mudrim trikom page_title=Dubrovčani su teritorij kupovali od Bosanaca i nasljednika cara Dušana, a područja osvajali vinogradima i mudrim trikom [metakey] => Niko Kapetanić, sve dubrovačke granice , granice, Dubrovačke granice, Društvo prijatelja dubrovačke starine, DPDS [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046379.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046401.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046402.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046403.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046404.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046405.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/26516815.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/26516829.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046381.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, DPDS","","","","","","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Zemljovid\u00a0iz knjige \u201dSve dubrova\u010dke granice\u201d<\/p>","

Zemljovid\u00a0iz knjige \u201dSve dubrova\u010dke granice\u201d<\/p>","

Zemljovid\u00a0iz knjige \u201dSve dubrova\u010dke granice\u201d<\/p>","

Zemljovid\u00a0iz knjige \u201dSve dubrova\u010dke granice\u201d<\/p>","

Zemljovid\u00a0iz knjige \u201dSve dubrova\u010dke granice\u201d<\/p>","

Ilustracija<\/p>","

Ilustracija<\/p>","

Niko Kapetani\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1481","hd_27046379_1920.jpg":"1920x1080","k_27046379_1280.jpg":"1280x1280","k_27046379_1024.jpg":"1024x1024","k_27046379_640.jpg":"640x640","k_27046379_480.jpg":"480x480","k_27046379_340.jpg":"340x340","k_27046379_220.jpg":"220x220","o_27046379_1280.jpg":"1280x987","o_27046379_1024.jpg":"1024x789","o_27046379_640.jpg":"640x493","o_27046379_480.jpg":"480x370","o_27046379_340.jpg":"340x262","o_27046379_220.jpg":"220x169","h_27046379_1280.jpg":"1280x854","h_27046379_1024.jpg":"1024x683","h_27046379_640.jpg":"640x427","h_27046379_480.jpg":"480x320","h_27046379_340.jpg":"340x227","h_27046379_220.jpg":"220x147","pp_27046379_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046379_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046379_640.jpg":"640x814","pp_27046379_480.jpg":"480x611","pp_27046379_340.jpg":"340x432","pp_27046379_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x876","hd_27046401_1920.jpg":"1920x1080","k_27046401_1280.jpg":"1280x1280","k_27046401_1024.jpg":"1024x1024","k_27046401_640.jpg":"640x640","k_27046401_480.jpg":"480x480","k_27046401_340.jpg":"340x340","k_27046401_220.jpg":"220x220","o_27046401_1280.jpg":"1280x584","o_27046401_1024.jpg":"1024x467","o_27046401_640.jpg":"640x292","o_27046401_480.jpg":"480x219","o_27046401_340.jpg":"340x155","o_27046401_220.jpg":"220x100","h_27046401_1280.jpg":"1280x854","h_27046401_1024.jpg":"1024x683","h_27046401_640.jpg":"640x427","h_27046401_480.jpg":"480x320","h_27046401_340.jpg":"340x227","h_27046401_220.jpg":"220x147","pp_27046401_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046401_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046401_640.jpg":"640x814","pp_27046401_480.jpg":"480x611","pp_27046401_340.jpg":"340x432","pp_27046401_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x876","hd_27046402_1920.jpg":"1920x1080","k_27046402_1280.jpg":"1280x1280","k_27046402_1024.jpg":"1024x1024","k_27046402_640.jpg":"640x640","k_27046402_480.jpg":"480x480","k_27046402_340.jpg":"340x340","k_27046402_220.jpg":"220x220","o_27046402_1280.jpg":"1280x584","o_27046402_1024.jpg":"1024x467","o_27046402_640.jpg":"640x292","o_27046402_480.jpg":"480x219","o_27046402_340.jpg":"340x155","o_27046402_220.jpg":"220x100","h_27046402_1280.jpg":"1280x854","h_27046402_1024.jpg":"1024x683","h_27046402_640.jpg":"640x427","h_27046402_480.jpg":"480x320","h_27046402_340.jpg":"340x227","h_27046402_220.jpg":"220x147","pp_27046402_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046402_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046402_640.jpg":"640x814","pp_27046402_480.jpg":"480x611","pp_27046402_340.jpg":"340x432","pp_27046402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x876","hd_27046403_1920.jpg":"1920x1080","k_27046403_1280.jpg":"1280x1280","k_27046403_1024.jpg":"1024x1024","k_27046403_640.jpg":"640x640","k_27046403_480.jpg":"480x480","k_27046403_340.jpg":"340x340","k_27046403_220.jpg":"220x220","o_27046403_1280.jpg":"1280x584","o_27046403_1024.jpg":"1024x467","o_27046403_640.jpg":"640x292","o_27046403_480.jpg":"480x219","o_27046403_340.jpg":"340x155","o_27046403_220.jpg":"220x100","h_27046403_1280.jpg":"1280x854","h_27046403_1024.jpg":"1024x683","h_27046403_640.jpg":"640x427","h_27046403_480.jpg":"480x320","h_27046403_340.jpg":"340x227","h_27046403_220.jpg":"220x147","pp_27046403_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046403_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046403_640.jpg":"640x814","pp_27046403_480.jpg":"480x611","pp_27046403_340.jpg":"340x432","pp_27046403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x876","hd_27046404_1920.jpg":"1920x1080","k_27046404_1280.jpg":"1280x1280","k_27046404_1024.jpg":"1024x1024","k_27046404_640.jpg":"640x640","k_27046404_480.jpg":"480x480","k_27046404_340.jpg":"340x340","k_27046404_220.jpg":"220x220","o_27046404_1280.jpg":"1280x584","o_27046404_1024.jpg":"1024x467","o_27046404_640.jpg":"640x292","o_27046404_480.jpg":"480x219","o_27046404_340.jpg":"340x155","o_27046404_220.jpg":"220x100","h_27046404_1280.jpg":"1280x854","h_27046404_1024.jpg":"1024x683","h_27046404_640.jpg":"640x427","h_27046404_480.jpg":"480x320","h_27046404_340.jpg":"340x227","h_27046404_220.jpg":"220x147","pp_27046404_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046404_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046404_640.jpg":"640x814","pp_27046404_480.jpg":"480x611","pp_27046404_340.jpg":"340x432","pp_27046404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27046405_1920.jpg":"1920x1080","k_27046405_1280.jpg":"1280x1280","k_27046405_1024.jpg":"1024x1024","k_27046405_640.jpg":"640x640","k_27046405_480.jpg":"480x480","k_27046405_340.jpg":"340x340","k_27046405_220.jpg":"220x220","o_27046405_1280.jpg":"1280x960","o_27046405_1024.jpg":"1024x768","o_27046405_640.jpg":"640x480","o_27046405_480.jpg":"480x360","o_27046405_340.jpg":"340x255","o_27046405_220.jpg":"220x165","h_27046405_1280.jpg":"1280x854","h_27046405_1024.jpg":"1024x683","h_27046405_640.jpg":"640x427","h_27046405_480.jpg":"480x320","h_27046405_340.jpg":"340x227","h_27046405_220.jpg":"220x147","pp_27046405_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046405_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046405_640.jpg":"640x814","pp_27046405_480.jpg":"480x611","pp_27046405_340.jpg":"340x432","pp_27046405_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26516815_1920.jpg":"1920x1080","k_26516815_1280.jpg":"1280x1280","k_26516815_1024.jpg":"1024x1024","k_26516815_640.jpg":"640x640","k_26516815_480.jpg":"480x480","k_26516815_340.jpg":"340x340","k_26516815_220.jpg":"220x220","o_26516815_1280.jpg":"1280x854","o_26516815_1024.jpg":"1024x683","o_26516815_640.jpg":"640x427","o_26516815_480.jpg":"480x320","o_26516815_340.jpg":"340x227","o_26516815_220.jpg":"220x146","h_26516815_1280.jpg":"1280x854","h_26516815_1024.jpg":"1024x683","h_26516815_640.jpg":"640x427","h_26516815_480.jpg":"480x320","h_26516815_340.jpg":"340x227","h_26516815_220.jpg":"220x147","pp_26516815_1280.jpg":"1280x1628","pp_26516815_1024.jpg":"1024x1303","pp_26516815_640.jpg":"640x814","pp_26516815_480.jpg":"480x611","pp_26516815_340.jpg":"340x432","pp_26516815_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26516829_1920.jpg":"1920x1080","k_26516829_1280.jpg":"1280x1280","k_26516829_1024.jpg":"1024x1024","k_26516829_640.jpg":"640x640","k_26516829_480.jpg":"480x480","k_26516829_340.jpg":"340x340","k_26516829_220.jpg":"220x220","o_26516829_1280.jpg":"1280x854","o_26516829_1024.jpg":"1024x683","o_26516829_640.jpg":"640x427","o_26516829_480.jpg":"480x320","o_26516829_340.jpg":"340x227","o_26516829_220.jpg":"220x146","h_26516829_1280.jpg":"1280x854","h_26516829_1024.jpg":"1024x683","h_26516829_640.jpg":"640x427","h_26516829_480.jpg":"480x320","h_26516829_340.jpg":"340x227","h_26516829_220.jpg":"220x147","pp_26516829_1280.jpg":"1280x1628","pp_26516829_1024.jpg":"1024x1303","pp_26516829_640.jpg":"640x814","pp_26516829_480.jpg":"480x611","pp_26516829_340.jpg":"340x432","pp_26516829_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_27046381_1920.jpg":"1920x1080","k_27046381_1280.jpg":"1280x1280","k_27046381_1024.jpg":"1024x1024","k_27046381_640.jpg":"640x640","k_27046381_480.jpg":"480x480","k_27046381_340.jpg":"340x340","k_27046381_220.jpg":"220x220","o_27046381_1280.jpg":"1280x854","o_27046381_1024.jpg":"1024x683","o_27046381_640.jpg":"640x427","o_27046381_480.jpg":"480x320","o_27046381_340.jpg":"340x227","o_27046381_220.jpg":"220x146","h_27046381_1280.jpg":"1280x854","h_27046381_1024.jpg":"1024x683","h_27046381_640.jpg":"640x427","h_27046381_480.jpg":"480x320","h_27046381_340.jpg":"340x227","h_27046381_220.jpg":"220x147","pp_27046381_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046381_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046381_640.jpg":"640x814","pp_27046381_480.jpg":"480x611","pp_27046381_340.jpg":"340x432","pp_27046381_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8235858 Threads: 3 Questions: 1697996434 Slow queries: 5066774 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112841910 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/dubrovcani-su-teritorij-kupovali-od-bosanaca-i-nasljednika-cara-dusana-a-podrucja-osvajali-vinogradima-i-mudrim-trikom-1387403 [printLink] => /dalmacija/obala/dubrovcani-su-teritorij-kupovali-od-bosanaca-i-nasljednika-cara-dusana-a-podrucja-osvajali-vinogradima-i-mudrim-trikom-1387403?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 521006 [name] => Niko Kapetanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => niko-kapetanic [link] => /tag/niko-kapetanic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 758216 [name] => sve dubrovačke granice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 12:41:46 [main_article_id] => 0 [alias] => sve-dubrovacke-granice [link] => /tag/sve-dubrovacke-granice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 9083 [name] => granice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => granice [link] => /tag/granice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 758545 [name] => Dubrovačke granice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-09 20:34:49 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrovacke-granice [link] => /tag/dubrovacke-granice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 365256 [name] => Društvo prijatelja dubrovačke starine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drustvo-prijatelja-dubrovacke-starine [link] => /tag/drustvo-prijatelja-dubrovacke-starine ) [5] => stdClass Object ( [id] => 324480 [name] => dpds [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dpds [link] => /tag/dpds ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUBROVAČKE GRANICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dubrovčani su teritorij kupovali od Bosanaca i nasljednika cara Dušana, a područja osvajali vinogradima i mudrim trikom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3105 [name] => Bruno Lucić [username] => bruno-luci [email] => bruno-luci@sd.hr [password] => $2y$10$2ZvMJOywXhk./ApA19DM/.mvVmcwa8Dq8n5xDLaRYs/73hJrPFNoG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/bruno-lucic-3105 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1623 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/2553ada7fb52d52eaf4f18c8e5314034?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046379.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, DPDS [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046379.jpg [title] => Cropix, DPDS ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046401.jpg [title] =>

Zemljovid iz knjige ”Sve dubrovačke granice”

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046402.jpg [title] =>

Zemljovid iz knjige ”Sve dubrovačke granice”

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046403.jpg [title] =>

Zemljovid iz knjige ”Sve dubrovačke granice”

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046404.jpg [title] =>

Zemljovid iz knjige ”Sve dubrovačke granice”

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046405.jpg [title] =>

Zemljovid iz knjige ”Sve dubrovačke granice”

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/26516815.jpg [title] =>

Ilustracija

Božo Radić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/26516829.jpg [title] =>

Ilustracija

Božo Radić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046381.jpg [title] =>

Niko Kapetanić

Tonći Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koliko se Dubrovnik širio na istok i na zapad, na koji su se način prekrajale granice, dokle je sezao prvotni teritorij Dubrovnika, kako su mudri Dubrovčani stjecali teritorij i koju ulogu su u tome imali vinogradi, od koga su kupili Konavle i Primorje, kakve veze car Dušan ima s tim, kako su stekli Lastovo i Mljet, a kako izgubili teritorij veličine trećine Konavala, te koji je najčešći uzrok smrti dubrovačkih vojnika, otkriva nova knjiga Nika Kapetanića "Sve dubrovačke granice: Povijesni atlas Dubrovačke Republike sa sto zemljovida". Knjiga dugogodišnjeg predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine i Matice hrvatske Konavle donosi povijesni atlas s više od sto kartografskih prikaza promjena granica Dubrovačke Republike od 10. stoljeća do 1808., a tiskana je 2022. Kako sam priznaje, objavio je u posljednje vrijeme više od 10 knjiga jer ističe da je materijal bio spreman, a sve je stigao "finiširati" jer "nije morao trčati po gradilištima". Otkrio je počasni član DPDS-a što ga je nagnalo da se pozabavi temom dubrovačkih granica.

- Posvetio sam se povijesti i pomalo se iskristaliziralo desetak različitih tema koje praktički desetljećima razrađujem, obrađujem i pripremam za izdavanje. Znate, kad pola stoljeća radite na nečemu, a otprilike se radi o tom razdoblju, onda vam neke stvari konačno i sazru. Ne možete ovakve knjige napisati na način da kažete "sad ću ja to napraviti!". Moraju to biti desetljeća... Na primjer, 1999. s grupom autora izdao sam knjigu "Hrvatska granica na Kleku". Tamo sam vidio te promjene na granici kod Neuma, kod Kleka, koje nikad nitko nije obrađivao, one jesu bile u prašnjavim arhivima, ali nisu bile baš objavljivane...

---

---

Kasnije, kad sam radio knjigu "Konavle u XV. stoljeću", shvatio sam da nitko nije crtao kartu Konavala... Dakle, na vrhu Orjena je bila granična oznaka između Dubrovačke Republike i druge strane, i to je bio dio Konavala... I tako, malo-pomalo, čovjek se upita koliko toga još ima! Možda se moglo još raditi, ali u knjizi je suština. Neko novo izdanje ne može donijeti neke bitne stvari, osim "kozmetičkih zahvata"... U ovih godinu, dvije dana nakon što je knjiga objavljena, nisam uočio stvari koje bi trebalo bitno ispravljati - uvjeren je Kapetanić.

---

image

Niko Kapetanić

Tonći Plazibat/Cropix
---

Naveo je i koliko su se i kojom dinamikom granice mijenjale tijekom stoljeća.

- Granica je živi organizam. U početku je teritorij Dubrovnika bio od Boninova do Svetog Jakova, a onda se pitate što je to Astareja? Kad je ona nastala? Kad su stečeni Gruž i Lapad, kad su pripojeni dubrovačkoj komuni? Niz takvih pitanja me zanimalo. Stjecanje Astareje mi je najteže pitanje: preskočio sam širenje Grada, prvo, drugo, treće stoljeće, prelazak preko zaljeva, ovoga što je danas Stradun... Rekao sam da je to posebna tema, neću se u to miješati, ali "umiješao" sam se u Astareju i tu sam doživio da se autori, razni etablirani, emanentni povjesničari po podacima razlikuju u nekoliko stoljeća o tome kako je to stečeno. Onda vidite da hodate po jednoj ledenoj površini koja samo što ne pukne, propadate jer ništa nije čvrsto! (smijeh) Zadovoljan sam time da sam dao svoje mišljenje u knjizi, s tim da se iz mojih stavova vidi kojim autorima i izvorima više ili manje vjerujem... Kad bih opet pisao knjigu, opet bih postavio te dileme, ali to sazrijeva. U knjizi, koja će biti promovirana za par mjeseci, nastojao sam odgovoriti na druga pitanja - govori Kapetanić.

Prema autorovim riječima, netočnih podataka ima "koliko hoćeš".

- Recimo, jedan znanstvenik polovicom 19. stoljeća objavio je to i to, iz tog i tog dokumenta, a kasnije samo pratite kako svi to ponavljaju... Ali, ako uđete u izvornik, vidite da nije baš tako! Cilj ove knjige nije kritizirati, nego nastaviti borbu za rekonstrukciju povijesti! Recimo, Astareja je teritorij koji su Dubrovčani stekli šireći se od Boninova i Svetog Jakova okolo. Svi dubrovački povjesničari tako "radosno" govore kako je Astareja stečena, ali se nitko nije upitao kako su oni to stekli, kome su oni to oduzeli?! Tko je bio gospodar današnje Župe dubrovačke ili ondašnje Župe Žrnovnice prije nego je pripala Dubrovniku?! Pokušao sam odgovoriti na ta pitanja. Djelomično sam na to odgovorio u ovoj, a djelomično sam na to odgovorio u novoj knjizi "Politička povijest Konavala od 8. do 15. stoljeća". U toj knjizi idem s druge strane: kako je Konavle gubilo teritorij, a u ovoj knjizi govorim o tome kako ga je Dubrovnik stjecao. Jedna je knjiga napisana u slavu Republike, a jedna u slavu Konavala! Recimo, imate Konavosku bunu 1799. kad su se Konavljani izdvojili iz Dubrovačke Republike i proglasili Župu Konavle nezavisnom i tražili da se pripoje Austriji. To je trajalo šest, sedam mjeseci i u knjizi imate kartu Dubrovačke Republike bez Konavala! To je možda samo pikanterija, ali to ide puno dublje od toga jer otkriva tadašnje stanje u Republici, u Gradu - kaže sugovornik.

---

image

Zemljovid iz knjige "Sve dubrovačke granice"

---

Stoljećima je trajalo širenje dubrovačkih granica.

- Dubrovnik nije imao vojsku, ali je imao stražare po zidinama Grada, kasnije Stona, Sokol grada... Uzrok smrti dubrovačkih vojnika puno je češće bila smrt nakon pada sa zidina u pijanom stanju nego pogibija na bojnom polju! Gotovo da bitaka nije bilo u tom smislu. Bilo bi bitaka kad bi Dubrovčani poslali naoružane stražare da zauzmu Konavle, Župu, Primorje... A i često su se podaci krili. Onda iz sasvim nekih drugih, sporednih izvora dobijete podatke, recimo, na jednom mjestu Natali kaže: "Uh, jedva smo se spasili bježeći iza cavtatskih zidina!" Naime, išli su u Konavle. Vidite da nije sve ni zapisano, jednostavno, "ono što ti ne odgovara i ne zapišeš!". Ili se pisalo u posebne knjige koje nisu sačuvane, a znamo za te knjige, recimo, znamo za odluke da se nekoga otruje... Čitavo se vrijeme spominje Breno kao stariji oblik za Župu, međutim, otkrio sam širenje tog pojma: to je u početku bilo jedno naselje. Još 1300. u Dubrovačkom statutu nabraja se kontrada koja ima u sebi Čibaču, Breno i Subreno. Prije toga se još spominje i Brečija... Breno je ustvari današnja Mandaljena. Kako se pojam Brena proširio na Župu u užem smislu, onda je mjesto dobilo ime po glavnoj crkvi - Mandaljena. Kad je knežija proširena na Šumet i na Omblu, onda je to je sve postalo Breno. Zaboravilo se da je Breno bilo samo jedno naselje u središnjem dijelu. U knjizi ima takvih otkrića koliko hoćete, ali se onda postavlja pitanje revizije dosadašnjih znanja - upozorava Kapetanić.

---

image

Zemljovid iz knjige "Sve dubrovačke granice"

---

Dao je i odgovor na pitanje čija je bila Župa dubrovačka.

- Župa Žrnovnica je bila jedna od onih župa nastalih u ta prvotna vremena, 7., 8., 9. stoljeće... Ali, Hrvatska se sastojala od 9 ili 13 župa, a Knežija Konavle od 4 župe, jedna je bila Žrnovnica, druga Konavle, treća Vitaljina, četvrta Dračevica... Župa Žrnovnica bila je svoja župa u sastavu Konavoske knežije i kako je Dubrovnik osvajao, on je to otimao od Konavoske knežije. Kad je Konavle ušlo u sastav Travunije nakon 950., Dubrovnik je uzimao dio po dio Žrnovnice. Tu ima novih spoznaja koje treba razmotriti! Dubrovnik nije ništa osvojio u smislu da je pobijeno stanovništvo i da je pripojen teritorij... Dubrovčani su zakupljivali zemlju, sadili bi vinograde ili masline, ali uvijek se govorilo o vinogradima kao ključnima. Obrađivali bi vinograde i uporno čekali: u jednom trenutku ta druga država bi propala, došla bi druga i Dubrovčani bi iskoristili taj trenutak i rekli: "Ovo je naša djedovina, hereditas!" I granica bi bila pomaknuta! Kad je Duklja propadala, kad su došli raški vladari, Dubrovčani su im rekli da je sve do vrha brda njihovo i tako su uzeli Breno, 20 godina nakon što imamo dokaz da je pripadao Konavlima, jer su tamo imali svoje vinograde! Raški vladari su u početku to prihvaćali, a kasnije se bunio narod, negodovali su da sjeverni dio, dio Šumeta, Buići, Soline ne pripadaju Dubrovčanima, da to i dalje pripada Travuniji, odnosno Konavlima. Širenje je konačno završeno kad su raški, srpski vladari odlazili jer su gubili teritorij. Car Dušan je išao osvajati Grčku pa se tamo preorijentirao, a onda su njegovi nasljednici prodali gornju Župu 1357. Dubrovčanima i otad imamo konačne granice Astareje kakve znamo. To je dosta dugotrajan proces - kazuje sugovornik.

---

image

Zemljovid iz knjige "Sve dubrovačke granice"

---

U istraživanju mu je bilo važno nalaziti analogije.

- S obzirom na to da Dubrovnik nije imao vojsku, stjecao bi teritorij tako što bi mu ga neki vladar ustupio kao poklon za nešto ili kao naknadu, a tu je opet sve bila stvar pregovarača, a i pitanje je tko je koga podmitio! Mislim da su Dubrovčani stekli Gruž i Lapad kad su Konavle propale i primale vlast Travunije. Dakle, pretpostavljam da je tome prethodio slom Konavala. Dubrovčani su zajedno sa Zahumljanima bili saveznici Travunjana pa su Zahumljani dobili Sustjepan koji je uvijek bio u sastavu Knežije Ombla. Nakon propadanja Travunije i Duklje, stekao se središnji dio Župe dubrovačke. Kasnije su stečeni Ombla i Zaton pa je Sustjepan, koji je pripadao Ombli, uključen u sastav Astareje. Tek kad je Srbija propadala, dobila se gornja Župa i tu postoji analogija koja nikad ne laže, poručuje istraživač.

---

image

Ilustracija

Božo Radić/Cropix
---

Autor se osvrnuo i na veće vanjske granice.

- Lastovo je stečeno, ali ni od koga kupljeno, nego je to bio dogovor s lokalnim plemstvom, stanovništvom, s lastovskom komunom. Oni su procijenili da im odgovara da ih Dubrovnik štiti, a Dubrovniku je odgovaralo proširiti teritorij. Lastovo je Dubrovnik stekao dosta rano, a kasnije je pokušavao steći Mljet dosta puta, ali tek 1345. kad je srpski utjecaj nestajao, sklopili su ugovor s opatom i komunom iako tu nikad nije bilo 100 posto vlasti, ali je Lastovo pripalo Dubrovniku. Dakle, Dubrovčani su stekli Mljet 1345. i što su napravili s njim... Nisu poslali kneza tamo, nego su ga pripojili Šipanu, Lopudu i Koločepu, a knez je bio na Šipanu, dakle, mljetski knez živio je na Šipanu! Zašto? Zato što na Mljet nije smio doći zbog slobodarskog Mljetskog statuta. Kasnije su Dubrovčani razdvojili Mljet i Šipan od Lopuda i Koločepa pa je postojala Lopudska, Šipanska knežija... U jednom trenutku, 1493., razdvojili su Šipan i Mljet. Prije toga su razdvojili Koločep od Lopuda, a od jedne knežije nastale su četiri. I opet te godine knez nije došao na Mljet, knezovi su birani, ali su bili na Šipanu ili u Gradu, a tek 1500. prvi dubrovački knez došao je na Mljet! Mljet je bio u sastavu Republike, ali je trebalo 155 godina da država pošalje kneza tamo! Naime, Mljećani nisu htjeli dubrovačkog kneza, to im je bio "okupacijski namjesnik", htjeli su to raspraviti sa Senatom - iznosi Kapetanić te dodaje:

---

image

Zemljovid iz knjige "Sve dubrovačke granice"

---

- Pravi teritorijalni dobici bili su u trenutku kad je Srbija gubila Ston, bilo je pitanje hoće li ga prodati ili će ga Bosanci osvojiti, ali oni su ga prodali 1333. Kao što su prodali Ston te godine, prodali su i gornju Župu i to su stečevine nakon sloma Srbije. Kad se u Bosni zakompliciralo, kad su svi ratovali protiv svih, a dolazili su Turci, Bosancima je trebao novac i 1399. steklo se Primorje jer su ga Bosanci prodali. Konavle se steklo kasnije, Konavle je zadnja stečevina 1419. odnosno 1426. Konavle su Dubrovčani kupili od Bosanaca... Poslije toga bilo je pokušaja širenja koji nisu uspijevali, ali se nešto i izgubilo - objašnjava stručnjak.

---

image

Zemljovid iz knjige "Sve dubrovačke granice"

---

Naglašava Kapetanić da je bilo vremena širenja, ali i vremena gubitaka.

- Izgubile su se tako konavoske planine, to je područje kao trećina današnjih Konavala - od Orjena do Bjelotine. Kad su Turci osvojili Herceg Novi, to je bilo nenaseljeno područje, pripojili su ga... Kasnije, 1719., na Požarevačkom miru i Karlovačkom miru izgubio se dio kod Neuma i cijeli poluotok Klek do Imotice... Kao što vidite, na istočnoj i na zapadnoj strani izgubio se velik dio teritorija, ali ni na jednoj ni na drugoj strani nije bilo stanovnika, to je područje služilo kao područje ispaše za stoku, kao izvor drva, ali je istina takva da tamo gdje nisi imao selo, Turčin je kao saveznik uzimao područje jer je prevladavalo mišljenje da vam to područje ne treba jer tamo nema stanovnika - zaključuje Kapetanić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, DPDS Božo Radić/Cropix Božo Radić/Cropix Tonći Plazibat/Cropix

Zemljovid iz knjige ”Sve dubrovačke granice”


Zemljovid iz knjige ”Sve dubrovačke granice”


Zemljovid iz knjige ”Sve dubrovačke granice”


Zemljovid iz knjige ”Sve dubrovačke granice”


Zemljovid iz knjige ”Sve dubrovačke granice”

Božo Radić/Cropix

Ilustracija

Božo Radić/Cropix

Ilustracija

Tonći Plazibat/Cropix

Niko Kapetanić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/dubrovcani-su-teritorij-kupovali-od-bosanaca-i-nasljednika-cara-dusana-a-podrucja-osvajali-vinogradima-i-mudrim-trikom-1387403 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=384fd0f17e211ca9d09bc283fcf3eb30922c9fe9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dubrov%C4%8Dani+su+teritorij+kupovali+od+Bosanaca+i+nasljednika+cara+Du%C5%A1ana%2C+a+podru%C4%8Dja+osvajali+vinogradima+i+mudrim+trikom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdubrovcani-su-teritorij-kupovali-od-bosanaca-i-nasljednika-cara-dusana-a-podrucja-osvajali-vinogradima-i-mudrim-trikom-1387403 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdubrovcani-su-teritorij-kupovali-od-bosanaca-i-nasljednika-cara-dusana-a-podrucja-osvajali-vinogradima-i-mudrim-trikom-1387403 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DUBROVAČKE GRANICE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaDUBROVAČKE GRANICE

Dubrovčani su teritorij kupovali od Bosanaca i nasljednika cara Dušana, a područja osvajali vinogradima i mudrim trikom

Piše Bruno Lucić
9. svibnja 2024. - 20:34

Koliko se Dubrovnik širio na istok i na zapad, na koji su se način prekrajale granice, dokle je sezao prvotni teritorij Dubrovnika, kako su mudri Dubrovčani stjecali teritorij i koju ulogu su u tome imali vinogradi, od koga su kupili Konavle i Primorje, kakve veze car Dušan ima s tim, kako su stekli Lastovo i Mljet, a kako izgubili teritorij veličine trećine Konavala, te koji je najčešći uzrok smrti dubrovačkih vojnika, otkriva nova knjiga Nika Kapetanića "Sve dubrovačke granice: Povijesni atlas Dubrovačke Republike sa sto zemljovida". Knjiga dugogodišnjeg predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine i Matice hrvatske Konavle donosi povijesni atlas s više od sto kartografskih prikaza promjena granica Dubrovačke Republike od 10. stoljeća do 1808., a tiskana je 2022. Kako sam priznaje, objavio je u posljednje vrijeme više od 10 knjiga jer ističe da je materijal bio spreman, a sve je stigao "finiširati" jer "nije morao trčati po gradilištima". Otkrio je počasni član DPDS-a što ga je nagnalo da se pozabavi temom dubrovačkih granica.

- Posvetio sam se povijesti i pomalo se iskristaliziralo desetak različitih tema koje praktički desetljećima razrađujem, obrađujem i pripremam za izdavanje. Znate, kad pola stoljeća radite na nečemu, a otprilike se radi o tom razdoblju, onda vam neke stvari konačno i sazru. Ne možete ovakve knjige napisati na način da kažete "sad ću ja to napraviti!". Moraju to biti desetljeća... Na primjer, 1999. s grupom autora izdao sam knjigu "Hrvatska granica na Kleku". Tamo sam vidio te promjene na granici kod Neuma, kod Kleka, koje nikad nitko nije obrađivao, one jesu bile u prašnjavim arhivima, ali nisu bile baš objavljivane...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 17:34