stdClass Object ( [id] => 1384086 [title] => Doznajemo nove šokantne podatke; Mještani o ilegalnoj lučici: ‘Love u mutnom i masno zarađuju‘, Čogelja: ‘Evo što dalje‘ [alias] => doznajemo-nove-sokantne-podatke-mjestani-o-ilegalnoj-lucici-love-u-mutnom-i-masno-zaraduju-cogelja-evo-sto-dalje [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kakva je budućnost ilegalne lučice sagrađene na pomorskom dobru u Suhom Potoku, ali i ostalih praktički identičnih objekata na tom potezu, pročitajte u trećem i posljednjem nastavku naše priče o tom ‘neobičnom slučaju‘.

Doista, većina mještana s kojima smo razgovarali, podržava investitora. Neki imaju direktne koristi od lukobrana jer sprječava udare juga u njihove kuće uz more, drugi čak i bez tih benefita apsolutno zauzimaju stranu sumještanina. Čak i par stotina metara udaljeni susjedi podržavaju njegove namjere – prilično smo ostali iznenađeni tom podrškom, znajući kako je kod nas teško za bilo što postići suglasje, kamoli za ovako nešto.

Pokušali smo poljuljati investitora u njegovoj logici, a i ostale mještane, serijom pitanja. Poput, što kad bi svatko od ljudi koji tu žive krenuo graditi svoju lučicu? Svi koji imaju kuću uz more, neka jednostavno naprave vlastitu marinu ispred verande. I naravno, bez papira. Jer pitali smo ih i zašto nisu išli normalnim redoslijedom, prvo dokumentacija, a onda rađa? Je l‘ možemo tako i mi sagraditi kuću negdje, čak i na našem, rođenom zemljištu? Nezadovoljni sporošću administracije.

---

image

Najveći problem brodara na području Krila je zimski vez, ali i ljeti, kad brodovi idu u eksploataciju

Nikola Vilić/Cropix
---

Kako ilegalno, izgrađeno na pomorskom dobru, postaje legalno? Hrvatski ‘Onazisi‘ nadomak Splita imaju ‘šemu‘

‘Onazisu‘ iz Krila odmah pošlo za rukom ono za što je Splitu trebalo dvije godine: ‘On me prijavio, eno ga viri iz kuće‘

Konačno, danas-sutra će ova lučica (kao i druge) biti potpuno legalizirana i legalna, ali neće moći ostati u njegovu ‘vlasništvu‘. Tada će država morati provesti nekakvu koncesiju za korištenje, i što ako tada najbolji ponuđač bude kakav moćan ribar iz EU kojoj pripadamo, sa sjevera Italije recimo, kojem baš treba lučica na ovom području? Nije nam se učinilo da smo zabrinuli Antu Trgu s makar jednim od ovih pitanja.

Što je i normalno. Jer tako funkcionira poduzetnički mozak. Bitno je riješiti probleme danas, i sutra, a što će biti prekosutra ili za koju godinu, to nije bitno.

---

image

Danas-sutra će ova lučica (kao i druge) biti potpuno legalizirana i legalna, ali...

Nikola Vilić/Cropix
---

Zbog takve logike i jesmo u ovoj situaciji, potvrđuje nam to kratki razgovor s Arsenom Ercegovićem, predsjednikom Hrvatske udruge privatnih brodara iz Krila Jesenice. Udruga broji najmanje 187 članova, odnosno oko dvije stotine plovila, pisali smo u Slobodnoj nedavno, i jedna je od najstarijih i najbrojnijih ovakvih udruga na Jadranu, osnovana još 1991. godine.

- Najveći problem brodara na području Krila je zimski vez, ali i ljeti, kad brodovi idu u eksploataciju. Ispada da moramo graditi nelegalne lučice kako bi imali gdje vezivati brodove... Egzistiramo stoljeće pa čak i više na ovom području, na početku kao brodari su naše obitelji prevozile vino i ulje prema sjeveru, a onda iskapanjem pijeska s ušća Cetine, da bi se preorijentirali na turizam, prvo na jednodnevne izlete pa onda i za kružna putovanja.

Počeli smo graditi nove brodove, luksuzne mini-cruisere. Te brodove smo i napravili, uz pomoć države, no taj razvoj nije pratila infrastruktura, nisu se gradile luke, iako su sve studije predviđale da će se ovo dogoditi i da će luke biti prijeko potrebne. Bili smo prisiljeni ići na nelegalno građenje, nasipanje lučica, čisto da bismo imali gdje smjestiti svoje brodove. I normalno da to nije opravdano i nije po zakonu, ali mislim da nismo imali izbora i to je bilo jedino što smo u danom momentu mogli napraviti.

Evo Luka Krilo koja je dva kilometra od nas, svaku zimu se smjesti 120 brodova u tu glavnu luku, a imamo još luku Bajnice kilometar dalje, luku Sumpetar ovdje pa evo i ovih par lučica... Sve su to manje-više nelegalne luke koje nemaju dozvole. Evo, luka u Krilu ima više od 15 godina da se počela nasipati, tek prije dvadesetak dana je dobivena građevinska dozvola... - praktički šokantne podatke otkriva Ercegović, makar te informacije nisu ništa novo za većinu mještana ovog područja.

---

image

Munjevito je ilegalna lučica u Suhom Potoku ušla u ‘utvrđenu granicu pomorskog dobra‘

Screenshot
---

Činjenica jest da su luke u Krilu i Bajnicama u županijskom prostornom planu i stoga su pred potpunom, legalizacijom, a luka u Sumpetru recimo nije! Predsjednik Udruge brodara se nada da će i Sumpetar ‘ući‘, kao i Trgina ‘privatna‘ lučica, da će sve potpasti pod Županijsku lučku upravu koja je inače trebala biti investitor pa bi se tako reguliralo stanje u tim lukama.

Zanimljiva je međutim informacija da je, eto, ova mala lučica za dva broda u Suhom Potoku zapravo preskočila, po pitanju dokumentacije, onu puno veću u susjednom Sumpetru koju je upravo spomenuo Ercegović.

- Trgo je odlučio napraviti tu svoju lučicu nakon što je ‘protjeran‘ iz Sumpetra. U Krilu je nevjerojatna gužva s tim brodovima, strah me i pomisliti što bi bilo da im se zimi dogodi nekakav požar, pa sve bi izgorjelo! Ali tamo su nekako organizirani, dok u Sumpetru praktički vlada bezakonje, odnosno moglo bi se reći pravo jačega, luđega.

Posebno je zanimljivo da je lučica definirana kao sportska lučica, a nema je u granici pomorskog dobra (?!). Pokušali su je čak prenamijeniti u luku otvorenu za javni promet, i to uz pomoć vlasti u Općini koja je ‘umrežena‘ s brodarima, bez ikakve javne rasprave ili studije?! Da ne govorim kako već godinama koriste tu lučicu za vezivanje jahti koje se bave komercijalnom djelatnošću... - govori nam naš izvor koji je iz razumljivih motiva želio ostati anoniman.

---

image

Stari mulet u Suhom Potoku

Nikola Vilić/Cropix
---

Sve je u Sumpetru započelo još bezazlenije nego ova lučica u Suhom Potoku. Prije 40-ak godina, istina. Tada je zajedničkim sredstvima napravljena ‘komunalna‘ lučica, koja je trebala prvenstveno poslužiti za vezivanje barki lokalaca. Ali turistički bum koji je uslijedio i brodovi za kružne izlete su malo po malo istiskivali pasare te pokoju jedrilicu (brodari su ‘ušli‘ u lučicu pod skužom kako će oni plaćati sve potrebno za održavanje, dok mještani sa svojim malim plovilima neće imati nikakve troškove), a znala je u Sumpetru utočište naći i kakva derutna koćarica. Doista se tako i radilo, makar točan tijek novca kao i iznosi koji su kolali u lučici u Sumpetru nikad nije došao na svjetlo dana...

Posljednjih godina stanje je postalo posebno eksplozivno. Naravno, zbog manjka mjesta u lučici često zna doći do neugodnih verbalnih obračuna, koji ponekad prerastu i u fizički sukob, naguravanja, doznajemo od mještana. I to između brodara, ali i vlasnika barki vezanih u lučici koji ponekad ne mogu isploviti od pustih turističkih brodova i njihovih konopa.

---

image

Zbog manjka mjesta u lučici često zna doći i do neugodnih obračuna

Nikola Vilić/Cropix
---

- U mjestu već godinama egzistira ilegalni ugostiteljski objekt kojeg vodi ista ekipa koja organizira ilegalne vezove i ubire novce od jednog i drugog. Prijavili smo sve nadležnim službama, od Carine zbog korištenja komunalnih vezova za komercijalnu djelatnost preko Državnog inspektorata za kafić, općine, Lučke kapetanije do USKOK-a.

Pojedinci su se proširili i preko granice pomorskog dobra, konkretno lukobrana u lučici, kako bi dobili dodatni prostor za štekat – reprezentativni ugostiteljski objekt koristi zajedničke površine, prolaz, bez ikakvih skrupula. Koliko znamo, iz Carine su čak pisali neke kazne, iako nam se čini da je sve ostalo potpuno identično nakon te ‘intervencije‘. Navodno je čak inspektor avancirao u službi unatoč ili možda baš zbog tih (simboličnih?) kazni... - razočarani su i nezadovoljni u najboljem slučaju mlakom reakcijom državnih tijela naši sugovornici.

Zbog svega sumnjaju u stvarne namjere ‘pravne države‘ da cijeli slučaj riješi. Smatraju kako je očigledan interes lokalnih moćnika, poduzetnika i političara da ovakva vrsta nereda opstane, dapače i da se nastavi, jer tako svi love u mutnom i masno zarađuju! A u brodarskom biznisu se vrte veliki novci.

---

image

Stipe Čogelja nam je u kratkim crtama opisao što i kako dalje u ovom slučaju

Ante Čizmić/Cropix
---

---

Čogelja: Legalizirat se može, ali uz sve ove uvjete

Jedan od uistinu rijetkih dužnosnika koji je reagirao (ne samo ovaj put) na naše dopise jest splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja.

Prije te funkcije godinama je radio upravo na pomorskoj problematici, bio je pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, uveo je sa suradnicima i Internet stranicu za prijavljivanje zloupotreba pomorskog dobra te ilegalnih gradnji na uz more, koja je godinama bila primjer suradnje građana i institucija.

Upravo na toj komunikacijskoj liniji Županije je i bila objavljen prvi odgovor o poduzetim mjerama protiv ilegalnog graditelja u Suhom Potoku nakon naših upita.

Uglavnom, Čogelja nam je u kratkim crtama opisao što i kako dalje u ovom slučaju. Jer jasno je da se svi ti ilegalni objekti u moru neće ‘vraćati u prvobitno stanje‘. Kasno je za tako nešto.

- Od srpnja prošle godine je na snazi zakon kojim se regulira ta problematika. Takve ilegalne lučice svakako se neće rušiti, bila bi veća šteta od toga, ali moraju biti zadovoljeni neki uvjeti da bi se uopće mogli legalizirati.

Moraju biti vidljivi na Digitalnoj ortofoto snimci prije 2011. godine i moraju postojati na tim lokacijama u Prostornom planu. Mora biti, a to je prvi korak, ‘objekt od općeg interesa‘. Legalizirat se može, uz sve ove uvjete, pet godina nakon što se donesu izmjene Županijskog prostornog plana u kojem se uvrštavaju kao luke otvorene za javni promet - između ostalog je u skraćenom obliku pojasnio proceduru dožupan.

- Nakon što su lučice legalizirane, relativno je lako dogovoriti vid korištenja. U svakom slučaju one potpadaju pod Lučku upravu SDŽ koja regulira, odrađuje namjenu pojedine lučice.

Naprimjer, može pet posto biti operativna obala, još pet posto za nautičare, a 90 posto predviđeno kao komunalna lučica.

Zaposlenici Lučke uprave bi bili na terenu kao zaposlenici, iako se može napraviti ugovor o asistenciji, kakav recimo imamo u Krilu.

S brodarima se recimo može sklopiti ‘ugovor o stalnom vezu‘, to je jedan vid regulative... - nekakve primjere pravnih okvira spomenuo je Čogelja, kojima bi se izbjeglo potezanje ‘sačmarica‘ u lučicama idućih desetljeća.

---

---

Carina: Obavljena su 22 nadzora, izrečene su novčane kazne

Pored dožupana Čogelje, na upite su nam do zaključenja teksta (a prošao je priličan broj dana od slanja mailova) uspjeli odgovoriti iz – Carine!

Zanimalo nas je jesu li imali prijava ‘od strane građanstva za navodne brojne nelegalne radnje iz Vaše nadležnosti na području Općine Dugi Rat, nezakonitosti koje uključuju vezivanje brodova za komercijalnu djelatnost u komunalnim, sportskim lučicama te poslovanje neregistriranih ugostiteljskih objekata u istim‘.

Također su nas zanimali rezultati tako obavljanog nadzora, broj prekršaja, kazne... Evo odgovora Ministarstva financija, Carinske uprave:

‘Od strane nadležnog područnog carinskog ureda sukladno odredbama Zakona o koncesijama ("Narodne novine" broj 69/17, 107/20) na području Općine Dugi Rat do sada obavljena ukupno 22 nadzora. Kod svih nadziranih poreznih obveznika utvrđene su nepravilnosti.

Naime, odredbama članka 16. Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, određeni su kriteriji za utvrđivanje početnog iznosa stalnog i promjenjivog dijela naknade za Koncesiju na pomorskom dobru (Turističko-ugostiteljska djelatnost – plaže, ugostiteljski objekti i sl.…, Ostale gospodarske djelatnosti – marikultura, uzgoj mlađi…) te stalnog i promjenjivog dijela naknade za Koncesije luka posebne namjene (Luke nautičkog turizma: Sidrišta i privezišta, Marine, Industrijske luke, Brodogradilišne luke, Sportske luke i Ribarske luke).

Zbog utvrđenih nepravilnosti, prekršiteljima su izdani prekršajni nalozi te su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 33.000,00 eura. O utvrđenim činjenicama, a koje se odnose na područja koja nisu u nadležnosti Carinske uprave, Područni carinski ured obavijestio je druga nadležna tijela.‘

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mještani o ilegalnoj lučici: Moćnicima je u interesu da se lovi u mutnom i masno zarađuje; Čogelja: ‘Evo što dalje...‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ilegalne lučice (3) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Mještani o ilegalnoj lučici: Moćnicima je u interesu da se lovi u mutnom i masno zarađuje; Čogelja: ‘Evo što dalje...‘ ilegalne lučice (3) 2 0 7686 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-23 13:35:26 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mario Matana [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-28 17:59:53 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-04-26 18:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Mještani o ilegalnoj lučici: Moćnicima je u interesu da se lovi u mutnom i masno zarađuje; Čogelja: 'Evo što dalje...' [metadata] => robots= author= title=Doznajemo nove šokantne podatke; Mještani o ilegalnoj lučici: 'Love u mutnom i masno zarađuju', Čogelja: 'Evo što dalje' page_title=Doznajemo nove šokantne podatke; Mještani o ilegalnoj lučici: 'Love u mutnom i masno zarađuju', Čogelja: 'Evo što dalje' [metakey] => ante trgo, Ilegalna lučica, suhi potok, Krilo Jesenice, Arsen Ercegović, pomorsko dobro, Stipe Čogelja, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26954778.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26954785.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26954783.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26954782.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26954781.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26954777.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26954776.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26990979.png","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26990978.png","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26990979.png","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/26954783.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/23\/27002845.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Screenshot","Screenshot","Screenshot","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kriljani zbog svega sumnjaju u stvarne namjere \u2018pravne dr\u017eave\u2018 da cijeli slu\u010daj rije\u0161i<\/p>","

Danas-sutra \u0107e ova lu\u010dica (kao i druge) biti potpuno legalizirana i legalna, ali...<\/p>","","

Najve\u0107i problem brodara na podru\u010dju Krila je zimski vez, ali i ljeti, kad brodovi idu u eksploataciju<\/p>","

Stari mulet u Suhom Potoku<\/p>","","

Zbog manjka mjesta u lu\u010dici \u010desto zna do\u0107i i do neugodnih obra\u010duna<\/p>","

Munjevito je ilegalna lu\u010dica u Suhom Potoku u\u0161la u \u2018utvr\u0111enu granicu pomorskog dobra\u2018<\/p>","

Snimke lu\u010dice Suhi Potok, prostorni plan op\u0107ine<\/p>","

Munjevito je ilegalna lu\u010dica u Suhom Potoku u\u0161la u \u2018utvr\u0111enu granicu pomorskog dobra\u2018<\/p>","","

Stipe\u00a0\u010cogelja nam je u kratkim crtama opisao \u0161to i kako dalje u ovom slu\u010daju<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26954778_1920.jpg":"1920x1080","k_26954778_1280.jpg":"1280x1280","k_26954778_1024.jpg":"1024x1024","k_26954778_640.jpg":"640x640","k_26954778_480.jpg":"480x480","k_26954778_340.jpg":"340x340","k_26954778_220.jpg":"220x220","o_26954778_1280.jpg":"1280x853","o_26954778_1024.jpg":"1024x682","o_26954778_640.jpg":"640x426","o_26954778_480.jpg":"480x320","o_26954778_340.jpg":"340x226","o_26954778_220.jpg":"220x146","h_26954778_1280.jpg":"1280x854","h_26954778_1024.jpg":"1024x683","h_26954778_640.jpg":"640x427","h_26954778_480.jpg":"480x320","h_26954778_340.jpg":"340x227","h_26954778_220.jpg":"220x147","pp_26954778_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954778_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954778_640.jpg":"640x814","pp_26954778_480.jpg":"480x611","pp_26954778_340.jpg":"340x432","pp_26954778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26954785_1920.jpg":"1920x1080","k_26954785_1280.jpg":"1280x1280","k_26954785_1024.jpg":"1024x1024","k_26954785_640.jpg":"640x640","k_26954785_480.jpg":"480x480","k_26954785_340.jpg":"340x340","k_26954785_220.jpg":"220x220","o_26954785_1280.jpg":"1280x853","o_26954785_1024.jpg":"1024x682","o_26954785_640.jpg":"640x426","o_26954785_480.jpg":"480x320","o_26954785_340.jpg":"340x226","o_26954785_220.jpg":"220x146","h_26954785_1280.jpg":"1280x854","h_26954785_1024.jpg":"1024x683","h_26954785_640.jpg":"640x427","h_26954785_480.jpg":"480x320","h_26954785_340.jpg":"340x227","h_26954785_220.jpg":"220x147","pp_26954785_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954785_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954785_640.jpg":"640x814","pp_26954785_480.jpg":"480x611","pp_26954785_340.jpg":"340x432","pp_26954785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26954783_1920.jpg":"1920x1080","k_26954783_1280.jpg":"1280x1280","k_26954783_1024.jpg":"1024x1024","k_26954783_640.jpg":"640x640","k_26954783_480.jpg":"480x480","k_26954783_340.jpg":"340x340","k_26954783_220.jpg":"220x220","o_26954783_1280.jpg":"1280x853","o_26954783_1024.jpg":"1024x682","o_26954783_640.jpg":"640x426","o_26954783_480.jpg":"480x320","o_26954783_340.jpg":"340x226","o_26954783_220.jpg":"220x146","h_26954783_1280.jpg":"1280x854","h_26954783_1024.jpg":"1024x683","h_26954783_640.jpg":"640x427","h_26954783_480.jpg":"480x320","h_26954783_340.jpg":"340x227","h_26954783_220.jpg":"220x147","pp_26954783_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954783_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954783_640.jpg":"640x814","pp_26954783_480.jpg":"480x611","pp_26954783_340.jpg":"340x432","pp_26954783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26954782_1920.jpg":"1920x1080","k_26954782_1280.jpg":"1280x1280","k_26954782_1024.jpg":"1024x1024","k_26954782_640.jpg":"640x640","k_26954782_480.jpg":"480x480","k_26954782_340.jpg":"340x340","k_26954782_220.jpg":"220x220","o_26954782_1280.jpg":"1280x853","o_26954782_1024.jpg":"1024x682","o_26954782_640.jpg":"640x426","o_26954782_480.jpg":"480x320","o_26954782_340.jpg":"340x226","o_26954782_220.jpg":"220x146","h_26954782_1280.jpg":"1280x854","h_26954782_1024.jpg":"1024x683","h_26954782_640.jpg":"640x427","h_26954782_480.jpg":"480x320","h_26954782_340.jpg":"340x227","h_26954782_220.jpg":"220x147","pp_26954782_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954782_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954782_640.jpg":"640x814","pp_26954782_480.jpg":"480x611","pp_26954782_340.jpg":"340x432","pp_26954782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26954781_1920.jpg":"1920x1080","k_26954781_1280.jpg":"1280x1280","k_26954781_1024.jpg":"1024x1024","k_26954781_640.jpg":"640x640","k_26954781_480.jpg":"480x480","k_26954781_340.jpg":"340x340","k_26954781_220.jpg":"220x220","o_26954781_1280.jpg":"1280x853","o_26954781_1024.jpg":"1024x682","o_26954781_640.jpg":"640x426","o_26954781_480.jpg":"480x320","o_26954781_340.jpg":"340x226","o_26954781_220.jpg":"220x146","h_26954781_1280.jpg":"1280x854","h_26954781_1024.jpg":"1024x683","h_26954781_640.jpg":"640x427","h_26954781_480.jpg":"480x320","h_26954781_340.jpg":"340x227","h_26954781_220.jpg":"220x147","pp_26954781_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954781_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954781_640.jpg":"640x814","pp_26954781_480.jpg":"480x611","pp_26954781_340.jpg":"340x432","pp_26954781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26954777_1920.jpg":"1920x1080","k_26954777_1280.jpg":"1280x1280","k_26954777_1024.jpg":"1024x1024","k_26954777_640.jpg":"640x640","k_26954777_480.jpg":"480x480","k_26954777_340.jpg":"340x340","k_26954777_220.jpg":"220x220","o_26954777_1280.jpg":"1280x853","o_26954777_1024.jpg":"1024x682","o_26954777_640.jpg":"640x426","o_26954777_480.jpg":"480x320","o_26954777_340.jpg":"340x226","o_26954777_220.jpg":"220x146","h_26954777_1280.jpg":"1280x854","h_26954777_1024.jpg":"1024x683","h_26954777_640.jpg":"640x427","h_26954777_480.jpg":"480x320","h_26954777_340.jpg":"340x227","h_26954777_220.jpg":"220x147","pp_26954777_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954777_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954777_640.jpg":"640x814","pp_26954777_480.jpg":"480x611","pp_26954777_340.jpg":"340x432","pp_26954777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26954776_1920.jpg":"1920x1080","k_26954776_1280.jpg":"1280x1280","k_26954776_1024.jpg":"1024x1024","k_26954776_640.jpg":"640x640","k_26954776_480.jpg":"480x480","k_26954776_340.jpg":"340x340","k_26954776_220.jpg":"220x220","o_26954776_1280.jpg":"1280x1920","o_26954776_1024.jpg":"1024x1536","o_26954776_640.jpg":"640x960","o_26954776_480.jpg":"480x720","o_26954776_340.jpg":"340x510","o_26954776_220.jpg":"220x330","h_26954776_1280.jpg":"1280x854","h_26954776_1024.jpg":"1024x683","h_26954776_640.jpg":"640x427","h_26954776_480.jpg":"480x320","h_26954776_340.jpg":"340x227","h_26954776_220.jpg":"220x147","pp_26954776_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954776_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954776_640.jpg":"640x814","pp_26954776_480.jpg":"480x611","pp_26954776_340.jpg":"340x432","pp_26954776_220.jpg":"220x280"},{"size0":"766x617","hd_26990979_1920.png":"1920x1080","k_26990979_1280.png":"1280x1280","k_26990979_1024.png":"1024x1024","k_26990979_640.png":"640x640","k_26990979_480.png":"480x480","k_26990979_340.png":"340x340","k_26990979_220.png":"220x220","o_26990979_1280.png":"1280x1031","o_26990979_1024.png":"1024x824","o_26990979_640.png":"640x515","o_26990979_480.png":"480x386","o_26990979_340.png":"340x273","o_26990979_220.png":"220x177","h_26990979_1280.png":"1280x854","h_26990979_1024.png":"1024x683","h_26990979_640.png":"640x427","h_26990979_480.png":"480x320","h_26990979_340.png":"340x227","h_26990979_220.png":"220x147","pp_26990979_1280.png":"1280x1628","pp_26990979_1024.png":"1024x1303","pp_26990979_640.png":"640x814","pp_26990979_480.png":"480x611","pp_26990979_340.png":"340x432","pp_26990979_220.png":"220x280"},{"size0":"568x803","hd_26990978_1920.png":"1920x1080","k_26990978_1280.png":"1280x1280","k_26990978_1024.png":"1024x1024","k_26990978_640.png":"640x640","k_26990978_480.png":"480x480","k_26990978_340.png":"340x340","k_26990978_220.png":"220x220","o_26990978_1280.png":"1280x1809","o_26990978_1024.png":"1024x1447","o_26990978_640.png":"640x904","o_26990978_480.png":"480x678","o_26990978_340.png":"340x480","o_26990978_220.png":"220x311","h_26990978_1280.png":"1280x854","h_26990978_1024.png":"1024x683","h_26990978_640.png":"640x427","h_26990978_480.png":"480x320","h_26990978_340.png":"340x227","h_26990978_220.png":"220x147","pp_26990978_1280.png":"1280x1628","pp_26990978_1024.png":"1024x1303","pp_26990978_640.png":"640x814","pp_26990978_480.png":"480x611","pp_26990978_340.png":"340x432","pp_26990978_220.png":"220x280"},{"size0":"766x617","hd_26990979_1920.png":"1920x1080","k_26990979_1280.png":"1280x1280","k_26990979_1024.png":"1024x1024","k_26990979_640.png":"640x640","k_26990979_480.png":"480x480","k_26990979_340.png":"340x340","k_26990979_220.png":"220x220","o_26990979_1280.png":"1280x1031","o_26990979_1024.png":"1024x824","o_26990979_640.png":"640x515","o_26990979_480.png":"480x386","o_26990979_340.png":"340x273","o_26990979_220.png":"220x177","h_26990979_1280.png":"1280x854","h_26990979_1024.png":"1024x683","h_26990979_640.png":"640x427","h_26990979_480.png":"480x320","h_26990979_340.png":"340x227","h_26990979_220.png":"220x147","pp_26990979_1280.png":"1280x1628","pp_26990979_1024.png":"1024x1303","pp_26990979_640.png":"640x814","pp_26990979_480.png":"480x611","pp_26990979_340.png":"340x432","pp_26990979_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26954783_1920.jpg":"1920x1080","k_26954783_1280.jpg":"1280x1280","k_26954783_1024.jpg":"1024x1024","k_26954783_640.jpg":"640x640","k_26954783_480.jpg":"480x480","k_26954783_340.jpg":"340x340","k_26954783_220.jpg":"220x220","o_26954783_1280.jpg":"1280x853","o_26954783_1024.jpg":"1024x682","o_26954783_640.jpg":"640x426","o_26954783_480.jpg":"480x320","o_26954783_340.jpg":"340x226","o_26954783_220.jpg":"220x146","h_26954783_1280.jpg":"1280x854","h_26954783_1024.jpg":"1024x683","h_26954783_640.jpg":"640x427","h_26954783_480.jpg":"480x320","h_26954783_340.jpg":"340x227","h_26954783_220.jpg":"220x147","pp_26954783_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954783_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954783_640.jpg":"640x814","pp_26954783_480.jpg":"480x611","pp_26954783_340.jpg":"340x432","pp_26954783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_27002845_1920.jpg":"1920x1080","k_27002845_1280.jpg":"1280x1280","k_27002845_1024.jpg":"1024x1024","k_27002845_640.jpg":"640x640","k_27002845_480.jpg":"480x480","k_27002845_340.jpg":"340x340","k_27002845_220.jpg":"220x220","o_27002845_1280.jpg":"1280x855","o_27002845_1024.jpg":"1024x684","o_27002845_640.jpg":"640x427","o_27002845_480.jpg":"480x320","o_27002845_340.jpg":"340x227","o_27002845_220.jpg":"220x147","h_27002845_1280.jpg":"1280x854","h_27002845_1024.jpg":"1024x683","h_27002845_640.jpg":"640x427","h_27002845_480.jpg":"480x320","h_27002845_340.jpg":"340x227","h_27002845_220.jpg":"220x147","pp_27002845_1280.jpg":"1280x1628","pp_27002845_1024.jpg":"1024x1303","pp_27002845_640.jpg":"640x814","pp_27002845_480.jpg":"480x611","pp_27002845_340.jpg":"340x432","pp_27002845_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4041565 Threads: 3 Questions: 119977717 Slow queries: 52814 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3662649 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/doznajemo-nove-sokantne-podatke-mjestani-o-ilegalnoj-lucici-love-u-mutnom-i-masno-zaraduju-cogelja-evo-sto-dalje-1384086 [printLink] => /dalmacija/obala/doznajemo-nove-sokantne-podatke-mjestani-o-ilegalnoj-lucici-love-u-mutnom-i-masno-zaraduju-cogelja-evo-sto-dalje-1384086?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 756872 [name] => ante trgo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-25 18:21:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-trgo [link] => /tag/ante-trgo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 752174 [name] => Ilegalna lučica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-17 17:46:05 [main_article_id] => 0 [alias] => ilegalna-lucica [link] => /tag/ilegalna-lucica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667288 [name] => suhi potok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-15 12:54:14 [main_article_id] => 0 [alias] => suhi-potok [link] => /tag/suhi-potok ) [3] => stdClass Object ( [id] => 242507 [name] => Krilo Jesenice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krilo-jesenice [link] => /tag/krilo-jesenice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 705092 [name] => Arsen Ercegović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-04 08:24:43 [main_article_id] => 0 [alias] => arsen-ercegovic [link] => /tag/arsen-ercegovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 421166 [name] => pomorsko dobro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorsko-dobro [link] => /tag/pomorsko-dobro ) [6] => stdClass Object ( [id] => 282544 [name] => Stipe Čogelja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-cogelja [link] => /tag/stipe-cogelja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mještani o ilegalnoj lučici: Moćnicima je u interesu da se lovi u mutnom i masno zarađuje; Čogelja: ‘Evo što dalje...‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ilegalne lučice (3) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Doznajemo nove šokantne podatke; Mještani o ilegalnoj lučici: ‘Love u mutnom i masno zarađuju‘, Čogelja: ‘Evo što dalje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-21-07-27-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26954778.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Kriljani zbog svega sumnjaju u stvarne namjere ‘pravne države‘ da cijeli slučaj riješi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26954778.jpg [title] =>

Kriljani zbog svega sumnjaju u stvarne namjere ‘pravne države‘ da cijeli slučaj riješi

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26954785.jpg [title] =>

Danas-sutra će ova lučica (kao i druge) biti potpuno legalizirana i legalna, ali...

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26954783.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26954782.jpg [title] =>

Najveći problem brodara na području Krila je zimski vez, ali i ljeti, kad brodovi idu u eksploataciju

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26954781.jpg [title] =>

Stari mulet u Suhom Potoku

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26954777.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26954776.jpg [title] =>

Zbog manjka mjesta u lučici često zna doći i do neugodnih obračuna

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26990979.png [title] =>

Munjevito je ilegalna lučica u Suhom Potoku ušla u ‘utvrđenu granicu pomorskog dobra‘

Screenshot ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26990978.png [title] =>

Snimke lučice Suhi Potok, prostorni plan općine

Screenshot ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26990979.png [title] =>

Munjevito je ilegalna lučica u Suhom Potoku ušla u ‘utvrđenu granicu pomorskog dobra‘

Screenshot ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/26954783.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/23/27002845.jpg [title] =>

Stipe Čogelja nam je u kratkim crtama opisao što i kako dalje u ovom slučaju

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kakva je budućnost ilegalne lučice sagrađene na pomorskom dobru u Suhom Potoku, ali i ostalih praktički identičnih objekata na tom potezu, pročitajte u trećem i posljednjem nastavku naše priče o tom ‘neobičnom slučaju‘.

Doista, većina mještana s kojima smo razgovarali, podržava investitora. Neki imaju direktne koristi od lukobrana jer sprječava udare juga u njihove kuće uz more, drugi čak i bez tih benefita apsolutno zauzimaju stranu sumještanina. Čak i par stotina metara udaljeni susjedi podržavaju njegove namjere – prilično smo ostali iznenađeni tom podrškom, znajući kako je kod nas teško za bilo što postići suglasje, kamoli za ovako nešto.

Pokušali smo poljuljati investitora u njegovoj logici, a i ostale mještane, serijom pitanja. Poput, što kad bi svatko od ljudi koji tu žive krenuo graditi svoju lučicu? Svi koji imaju kuću uz more, neka jednostavno naprave vlastitu marinu ispred verande. I naravno, bez papira. Jer pitali smo ih i zašto nisu išli normalnim redoslijedom, prvo dokumentacija, a onda rađa? Je l‘ možemo tako i mi sagraditi kuću negdje, čak i na našem, rođenom zemljištu? Nezadovoljni sporošću administracije.

---

image

Najveći problem brodara na području Krila je zimski vez, ali i ljeti, kad brodovi idu u eksploataciju

Nikola Vilić/Cropix
---

Kako ilegalno, izgrađeno na pomorskom dobru, postaje legalno? Hrvatski ‘Onazisi‘ nadomak Splita imaju ‘šemu‘

‘Onazisu‘ iz Krila odmah pošlo za rukom ono za što je Splitu trebalo dvije godine: ‘On me prijavio, eno ga viri iz kuće‘

Konačno, danas-sutra će ova lučica (kao i druge) biti potpuno legalizirana i legalna, ali neće moći ostati u njegovu ‘vlasništvu‘. Tada će država morati provesti nekakvu koncesiju za korištenje, i što ako tada najbolji ponuđač bude kakav moćan ribar iz EU kojoj pripadamo, sa sjevera Italije recimo, kojem baš treba lučica na ovom području? Nije nam se učinilo da smo zabrinuli Antu Trgu s makar jednim od ovih pitanja.

Što je i normalno. Jer tako funkcionira poduzetnički mozak. Bitno je riješiti probleme danas, i sutra, a što će biti prekosutra ili za koju godinu, to nije bitno.

---

image

Danas-sutra će ova lučica (kao i druge) biti potpuno legalizirana i legalna, ali...

Nikola Vilić/Cropix
---

Zbog takve logike i jesmo u ovoj situaciji, potvrđuje nam to kratki razgovor s Arsenom Ercegovićem, predsjednikom Hrvatske udruge privatnih brodara iz Krila Jesenice. Udruga broji najmanje 187 članova, odnosno oko dvije stotine plovila, pisali smo u Slobodnoj nedavno, i jedna je od najstarijih i najbrojnijih ovakvih udruga na Jadranu, osnovana još 1991. godine.

- Najveći problem brodara na području Krila je zimski vez, ali i ljeti, kad brodovi idu u eksploataciju. Ispada da moramo graditi nelegalne lučice kako bi imali gdje vezivati brodove... Egzistiramo stoljeće pa čak i više na ovom području, na početku kao brodari su naše obitelji prevozile vino i ulje prema sjeveru, a onda iskapanjem pijeska s ušća Cetine, da bi se preorijentirali na turizam, prvo na jednodnevne izlete pa onda i za kružna putovanja.

Počeli smo graditi nove brodove, luksuzne mini-cruisere. Te brodove smo i napravili, uz pomoć države, no taj razvoj nije pratila infrastruktura, nisu se gradile luke, iako su sve studije predviđale da će se ovo dogoditi i da će luke biti prijeko potrebne. Bili smo prisiljeni ići na nelegalno građenje, nasipanje lučica, čisto da bismo imali gdje smjestiti svoje brodove. I normalno da to nije opravdano i nije po zakonu, ali mislim da nismo imali izbora i to je bilo jedino što smo u danom momentu mogli napraviti.

Evo Luka Krilo koja je dva kilometra od nas, svaku zimu se smjesti 120 brodova u tu glavnu luku, a imamo još luku Bajnice kilometar dalje, luku Sumpetar ovdje pa evo i ovih par lučica... Sve su to manje-više nelegalne luke koje nemaju dozvole. Evo, luka u Krilu ima više od 15 godina da se počela nasipati, tek prije dvadesetak dana je dobivena građevinska dozvola... - praktički šokantne podatke otkriva Ercegović, makar te informacije nisu ništa novo za većinu mještana ovog područja.

---

image

Munjevito je ilegalna lučica u Suhom Potoku ušla u ‘utvrđenu granicu pomorskog dobra‘

Screenshot
---

Činjenica jest da su luke u Krilu i Bajnicama u županijskom prostornom planu i stoga su pred potpunom, legalizacijom, a luka u Sumpetru recimo nije! Predsjednik Udruge brodara se nada da će i Sumpetar ‘ući‘, kao i Trgina ‘privatna‘ lučica, da će sve potpasti pod Županijsku lučku upravu koja je inače trebala biti investitor pa bi se tako reguliralo stanje u tim lukama.

Zanimljiva je međutim informacija da je, eto, ova mala lučica za dva broda u Suhom Potoku zapravo preskočila, po pitanju dokumentacije, onu puno veću u susjednom Sumpetru koju je upravo spomenuo Ercegović.

- Trgo je odlučio napraviti tu svoju lučicu nakon što je ‘protjeran‘ iz Sumpetra. U Krilu je nevjerojatna gužva s tim brodovima, strah me i pomisliti što bi bilo da im se zimi dogodi nekakav požar, pa sve bi izgorjelo! Ali tamo su nekako organizirani, dok u Sumpetru praktički vlada bezakonje, odnosno moglo bi se reći pravo jačega, luđega.

Posebno je zanimljivo da je lučica definirana kao sportska lučica, a nema je u granici pomorskog dobra (?!). Pokušali su je čak prenamijeniti u luku otvorenu za javni promet, i to uz pomoć vlasti u Općini koja je ‘umrežena‘ s brodarima, bez ikakve javne rasprave ili studije?! Da ne govorim kako već godinama koriste tu lučicu za vezivanje jahti koje se bave komercijalnom djelatnošću... - govori nam naš izvor koji je iz razumljivih motiva želio ostati anoniman.

---

image

Stari mulet u Suhom Potoku

Nikola Vilić/Cropix
---

Sve je u Sumpetru započelo još bezazlenije nego ova lučica u Suhom Potoku. Prije 40-ak godina, istina. Tada je zajedničkim sredstvima napravljena ‘komunalna‘ lučica, koja je trebala prvenstveno poslužiti za vezivanje barki lokalaca. Ali turistički bum koji je uslijedio i brodovi za kružne izlete su malo po malo istiskivali pasare te pokoju jedrilicu (brodari su ‘ušli‘ u lučicu pod skužom kako će oni plaćati sve potrebno za održavanje, dok mještani sa svojim malim plovilima neće imati nikakve troškove), a znala je u Sumpetru utočište naći i kakva derutna koćarica. Doista se tako i radilo, makar točan tijek novca kao i iznosi koji su kolali u lučici u Sumpetru nikad nije došao na svjetlo dana...

Posljednjih godina stanje je postalo posebno eksplozivno. Naravno, zbog manjka mjesta u lučici često zna doći do neugodnih verbalnih obračuna, koji ponekad prerastu i u fizički sukob, naguravanja, doznajemo od mještana. I to između brodara, ali i vlasnika barki vezanih u lučici koji ponekad ne mogu isploviti od pustih turističkih brodova i njihovih konopa.

---

image

Zbog manjka mjesta u lučici često zna doći i do neugodnih obračuna

Nikola Vilić/Cropix
---

- U mjestu već godinama egzistira ilegalni ugostiteljski objekt kojeg vodi ista ekipa koja organizira ilegalne vezove i ubire novce od jednog i drugog. Prijavili smo sve nadležnim službama, od Carine zbog korištenja komunalnih vezova za komercijalnu djelatnost preko Državnog inspektorata za kafić, općine, Lučke kapetanije do USKOK-a.

Pojedinci su se proširili i preko granice pomorskog dobra, konkretno lukobrana u lučici, kako bi dobili dodatni prostor za štekat – reprezentativni ugostiteljski objekt koristi zajedničke površine, prolaz, bez ikakvih skrupula. Koliko znamo, iz Carine su čak pisali neke kazne, iako nam se čini da je sve ostalo potpuno identično nakon te ‘intervencije‘. Navodno je čak inspektor avancirao u službi unatoč ili možda baš zbog tih (simboličnih?) kazni... - razočarani su i nezadovoljni u najboljem slučaju mlakom reakcijom državnih tijela naši sugovornici.

Zbog svega sumnjaju u stvarne namjere ‘pravne države‘ da cijeli slučaj riješi. Smatraju kako je očigledan interes lokalnih moćnika, poduzetnika i političara da ovakva vrsta nereda opstane, dapače i da se nastavi, jer tako svi love u mutnom i masno zarađuju! A u brodarskom biznisu se vrte veliki novci.

---

image

Stipe Čogelja nam je u kratkim crtama opisao što i kako dalje u ovom slučaju

Ante Čizmić/Cropix
---

---

Čogelja: Legalizirat se može, ali uz sve ove uvjete

Jedan od uistinu rijetkih dužnosnika koji je reagirao (ne samo ovaj put) na naše dopise jest splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja.

Prije te funkcije godinama je radio upravo na pomorskoj problematici, bio je pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, uveo je sa suradnicima i Internet stranicu za prijavljivanje zloupotreba pomorskog dobra te ilegalnih gradnji na uz more, koja je godinama bila primjer suradnje građana i institucija.

Upravo na toj komunikacijskoj liniji Županije je i bila objavljen prvi odgovor o poduzetim mjerama protiv ilegalnog graditelja u Suhom Potoku nakon naših upita.

Uglavnom, Čogelja nam je u kratkim crtama opisao što i kako dalje u ovom slučaju. Jer jasno je da se svi ti ilegalni objekti u moru neće ‘vraćati u prvobitno stanje‘. Kasno je za tako nešto.

- Od srpnja prošle godine je na snazi zakon kojim se regulira ta problematika. Takve ilegalne lučice svakako se neće rušiti, bila bi veća šteta od toga, ali moraju biti zadovoljeni neki uvjeti da bi se uopće mogli legalizirati.

Moraju biti vidljivi na Digitalnoj ortofoto snimci prije 2011. godine i moraju postojati na tim lokacijama u Prostornom planu. Mora biti, a to je prvi korak, ‘objekt od općeg interesa‘. Legalizirat se može, uz sve ove uvjete, pet godina nakon što se donesu izmjene Županijskog prostornog plana u kojem se uvrštavaju kao luke otvorene za javni promet - između ostalog je u skraćenom obliku pojasnio proceduru dožupan.

- Nakon što su lučice legalizirane, relativno je lako dogovoriti vid korištenja. U svakom slučaju one potpadaju pod Lučku upravu SDŽ koja regulira, odrađuje namjenu pojedine lučice.

Naprimjer, može pet posto biti operativna obala, još pet posto za nautičare, a 90 posto predviđeno kao komunalna lučica.

Zaposlenici Lučke uprave bi bili na terenu kao zaposlenici, iako se može napraviti ugovor o asistenciji, kakav recimo imamo u Krilu.

S brodarima se recimo može sklopiti ‘ugovor o stalnom vezu‘, to je jedan vid regulative... - nekakve primjere pravnih okvira spomenuo je Čogelja, kojima bi se izbjeglo potezanje ‘sačmarica‘ u lučicama idućih desetljeća.

---

---

Carina: Obavljena su 22 nadzora, izrečene su novčane kazne

Pored dožupana Čogelje, na upite su nam do zaključenja teksta (a prošao je priličan broj dana od slanja mailova) uspjeli odgovoriti iz – Carine!

Zanimalo nas je jesu li imali prijava ‘od strane građanstva za navodne brojne nelegalne radnje iz Vaše nadležnosti na području Općine Dugi Rat, nezakonitosti koje uključuju vezivanje brodova za komercijalnu djelatnost u komunalnim, sportskim lučicama te poslovanje neregistriranih ugostiteljskih objekata u istim‘.

Također su nas zanimali rezultati tako obavljanog nadzora, broj prekršaja, kazne... Evo odgovora Ministarstva financija, Carinske uprave:

‘Od strane nadležnog područnog carinskog ureda sukladno odredbama Zakona o koncesijama ("Narodne novine" broj 69/17, 107/20) na području Općine Dugi Rat do sada obavljena ukupno 22 nadzora. Kod svih nadziranih poreznih obveznika utvrđene su nepravilnosti.

Naime, odredbama članka 16. Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, određeni su kriteriji za utvrđivanje početnog iznosa stalnog i promjenjivog dijela naknade za Koncesiju na pomorskom dobru (Turističko-ugostiteljska djelatnost – plaže, ugostiteljski objekti i sl.…, Ostale gospodarske djelatnosti – marikultura, uzgoj mlađi…) te stalnog i promjenjivog dijela naknade za Koncesije luka posebne namjene (Luke nautičkog turizma: Sidrišta i privezišta, Marine, Industrijske luke, Brodogradilišne luke, Sportske luke i Ribarske luke).

Zbog utvrđenih nepravilnosti, prekršiteljima su izdani prekršajni nalozi te su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 33.000,00 eura. O utvrđenim činjenicama, a koje se odnose na područja koja nisu u nadležnosti Carinske uprave, Područni carinski ured obavijestio je druga nadležna tijela.‘

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Screenshot Screenshot Screenshot Nikola Vilić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Kriljani zbog svega sumnjaju u stvarne namjere ‘pravne države‘ da cijeli slučaj riješi

Nikola Vilić/Cropix

Danas-sutra će ova lučica (kao i druge) biti potpuno legalizirana i legalna, ali...

Nikola Vilić/Cropix

Najveći problem brodara na području Krila je zimski vez, ali i ljeti, kad brodovi idu u eksploataciju

Nikola Vilić/Cropix

Stari mulet u Suhom Potoku

Nikola Vilić/Cropix

Zbog manjka mjesta u lučici često zna doći i do neugodnih obračuna

Screenshot

Munjevito je ilegalna lučica u Suhom Potoku ušla u ‘utvrđenu granicu pomorskog dobra‘

Screenshot

Snimke lučice Suhi Potok, prostorni plan općine

Screenshot

Munjevito je ilegalna lučica u Suhom Potoku ušla u ‘utvrđenu granicu pomorskog dobra‘

Ante Čizmić/Cropix

Stipe Čogelja nam je u kratkim crtama opisao što i kako dalje u ovom slučaju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/doznajemo-nove-sokantne-podatke-mjestani-o-ilegalnoj-lucici-love-u-mutnom-i-masno-zaraduju-cogelja-evo-sto-dalje-1384086 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5c56d82fe52682cd54d60e56fcb334e8fd8d504d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Doznajemo+nove+%C5%A1okantne+podatke%3B+Mje%C5%A1tani+o+ilegalnoj+lu%C4%8Dici%3A+%E2%80%98Love+u+mutnom+i+masno+zara%C4%91uju%E2%80%98%2C+%C4%8Cogelja%3A+%E2%80%98Evo+%C5%A1to+dalje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdoznajemo-nove-sokantne-podatke-mjestani-o-ilegalnoj-lucici-love-u-mutnom-i-masno-zaraduju-cogelja-evo-sto-dalje-1384086 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fdoznajemo-nove-sokantne-podatke-mjestani-o-ilegalnoj-lucici-love-u-mutnom-i-masno-zaraduju-cogelja-evo-sto-dalje-1384086 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mještani o ilegalnoj lučici: Moćnicima je u interesu da se lovi u mutnom i masno zarađuje; Čogelja: ‘Evo što dalje...‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ilegalne lučice (3) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Obalailegalne lučice (3)

Doznajemo nove šokantne podatke; Mještani o ilegalnoj lučici: ‘Love u mutnom i masno zarađuju‘, Čogelja: ‘Evo što dalje‘

Piše Mario Matana
26. travnja 2024. - 20:30

Kakva je budućnost ilegalne lučice sagrađene na pomorskom dobru u Suhom Potoku, ali i ostalih praktički identičnih objekata na tom potezu, pročitajte u trećem i posljednjem nastavku naše priče o tom ‘neobičnom slučaju‘.

Doista, većina mještana s kojima smo razgovarali, podržava investitora. Neki imaju direktne koristi od lukobrana jer sprječava udare juga u njihove kuće uz more, drugi čak i bez tih benefita apsolutno zauzimaju stranu sumještanina. Čak i par stotina metara udaljeni susjedi podržavaju njegove namjere – prilično smo ostali iznenađeni tom podrškom, znajući kako je kod nas teško za bilo što postići suglasje, kamoli za ovako nešto.

Pokušali smo poljuljati investitora u njegovoj logici, a i ostale mještane, serijom pitanja. Poput, što kad bi sva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 23:07